Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zraněné štěně umíralo uvázané za krk v křoví. Záchrana přišla na poslední chvíli

Video se připravuje ...
Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
6. června 2019
06:14

K pomalé smrti, navíc ve velkých bolestech, bylo odsouzeno štěně křížence, které někdo vyhodil v Trmicích na Ústecku. Drobka s komplikovanou zlomeninou nohy uvázal igelitem za krk v neobydlené části zarostlé křovím. Záchrana přišla v poslední chvíli.

Fenku našla Lenka Petráčková, která nedaleko pracuje. Slyšela její naříkání, které ale postupně sláblo. Vydala se proto prozkoumat křoviska, odkud zvuky vycházely. „Nebylo nic vidět, hledala jsem ji mezi keři dvacet, možná třicet minut. Našla jsem ji zbídačenou, žíznivou, uvázanou na igelitu. Nemohla za zadní nožku, později se ukázalo, že ji má zlomenou. Byla hubená a vystresovaná,“ popsala zachránkyně.

Lenka Petráčková ukázala, kde zraněnou fenku hledala téměř půl hodiny Lenka Petráčková ukázala, kde zraněnou fenku hledala téměř půl hodiny | Jana Ulrichová

Stará zlomenina

Městská policie pak štěně předala do útulku Psí domov v Řepnici na Litoměřicku. Tamní pracovnice s fenkou, kterou pojmenovaly Kety, okamžitě zamířily do Litoměřic na Veterinární kliniku Live, kde podstoupila operaci. Byla náročná, protože, jak se bohužel ukázalo, zlomenina byla starší, podle veterináře Jiřího Vomáčky mohla Kety trpět v bolestech i týden.

Lásku, které jí teď konečně dostává, Kety plnou měrou opětuje Lásku, které jí teď konečně dostává, Kety plnou měrou opětuje | Jana Ulrichová

Handicap napořád

„Má velmi komplikovanou frakturu stehenní kosti, která by se dala řešit ve chvíli, kdy se ten úraz stal,“ řekl. Dodal, že chtěli Kety pomoc, protože je moc hodná a milá. Bohužel, když se dostala k nim na operační sál, měla už na noze zkrácené svaly o polovinu. Mohli proto už jen začistit úlomky a reponovat zlomené kosti k sobě. „Nešlo to už úplně spravit,“ dodal veterinář. Kety má proto nožku kratší, už nikdy zřejmě nebude plně funkční.

Náročná léčba

V útulku v Řepnici, kde se nyní zotavuje, ji zahrnují dosud nepoznanou láskou. „Zatím je v kleci, kde na ni neustále dohlížíme, protože nesmí mít ještě žádný pohyb. Dostává antibiotika a léky proti bolesti. Podle veterináře potrvá léčba tři až čtyři měsíce,“ řekla majitelka útulku Miluše Maskulanisová. Dodala, že poté budou Kety hledat nový domov.

Kety teď dochází na kontroly na kliniku Live k veterináři Jiřímu Vomáčkovi, který ji operoval Kety teď dochází na kontroly na kliniku Live k veterináři Jiřímu Vomáčkovi, který ji operoval | Jana Ulrichová

Vyberou pečlivě

Kety je velmi temperamentní kříženka stará čtyři až pět měsíců. Už kvůli tomu, čím si musela hned na začátku svého života projít, jí budou v útulku vybírat nové majitele velmi pečlivě. „Budou muset být zodpovědní. Hned tak někomu ji nedáme,“ řekla Miluše Maskulanisová. Dodala, že léčba Kety vyjde zhruba na 15 000 korun. Pokud by na ni chtěl někdo přispět, může poslat libovolnou částku na transparentní účet číslo 288831662/0300.

 

Ferka ( 8. června 2019 14:41 )

No to je dalši z těch nepřizpůsobivých hajzlů, co to udělal,😡😡

Simona Stakov ( 7. června 2019 12:56 )

Nechápu jak se s takovym činem může ten pachatel vůbec někdy srovnat...jednou se mu to doufám vrati a uváže igelitem a zmlátí někdo jeho

jetuslunicko ( 6. června 2019 08:23 )

Bohužel nejsou dostatečné tresty za tato utrpení !! Duševní ubožáci, kteří dovedou týrat zvíře, neřku-li dovolí si i parazitovat na lidech, zasloužili by si okusit tu samou bolest. Střecha nad hlavou, jistá postel, jídlo, zaručená lékařská péče ve věznici je víceméně výsměch, tím se stejně neponaučí.

dandova ( 6. června 2019 08:17 )

No, radši nevědět.

iFender ( 6. června 2019 07:24 )

Kdo to udelal? Homo sapiens,clovek rozumny nejvetsi predator na teto planete.Selma ,ktera uznava jen sama sebe za nelepsiho obyvytele teto planety.Na jeho omluvu toto zvire zachranila jedna pani prislusnice rodu Homo sapiens coz me vede k optimizmu.Diky.

Zobrazit celou diskusi