Nenapadlo mě, že se to rozšíří, říká původce dezinformace o dvou tisícovkách pro demonstranty

Oběd, jízdenka a tisíc korun, to podle neověřené zprávy kolující na sociálních sítích dostali někteří účastníci úterní demonstrace na pražském Václavském náměstí. Na svém facebooku ji sdílela třeba i KSČM. Deník N vypátral, že autorem této informace je senior František Kudláček. Zaslechl ji u oběda, poslal e-mailem kamarádovi a poté se objevila na sociálních sítích. Nikdo přitom neověřoval, zda je pravdivá.

Tento článek je více než rok starý.

Jablonné nad Orlicí Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše z ANO a ministryně spravedlnosti Marie Benešové za ANO se podle pořadatelů zúčastnilo na 120 tisíc lidí.

Demonstrace za demisi premiéra Andreje Babiše z ANO a ministryně spravedlnosti Marie Benešové za ANO se podle pořadatelů zúčastnilo na 120 tisíc lidí. | Foto: Michal Kamaryt | Zdroj: ČTK

Skupina lidí v Jablonném nad Orlicí měla podle příspěvku kolujícím na sociálních sítích nabízet demonstrantům zpáteční jízdenku do Prahy, oběd a peníze na ruku.

130 hlasů, 130 tváří, 130 důvodů. Ptali jsme se, kdo a proč přišel demonstrovat na Václavské náměstí

Číst článek

„O víkendu jsem byl v Jablonném nad Orlicí. A moje bývalá žena, která tam žije, mi říkala, že tam obcházeli mládenci a nabízeli: lístek do Prahy a zpět, oběd + 1000,- za účast na úterním srocení. Takhle to dělají. Lístek do Prahy stojí z Jabla 220 Kč. Zpátečka tedy pomalu 500,- + 1000,- + cca 200,- za oběd, takže jen z Jablonného cca 2000,-/ks.“

Příspěvek umístil na facebook podle Deníku N Břetislav Olšer, šéfredaktor serveru Rukojmí.cz. Ten ministerstvo vnitra podle Deníku N řadí mezi dezinformační weby. „Já jsem to dostal e-mailem od známých,“ vysvětloval Olšer.

Server pak vypátral, že autorem informace je František Kudláček, který o sobě tvrdí, že je bývalý vojenský důstojník, nyní v důchodu. Slyšel to prý od své bývalé ženy u oběda a poslal soukromým e-mailem kamarádovi. A neuvědomil si, že by zpráva mohla mít takový dosah, což ho překvapilo.

„Napsal jsem mu, co jsem slyšel od bývalé manželky u oběda. A on pak ten e-mail bez mého svolení poslal na důvěryhodné lidi, aniž by si cokoliv ověřoval. Mě nenapadlo, že by to chtěl rozšířit,“ řekl Deníku N Kudláček.

Od Austrálie po Kanadu, od Daily Sabah po El País. Světová média píšou o demonstraci i ‚českém Berlusconim‘

Číst článek

Že by se ve městečku něco takového dělo, odmítl dlouholetý starosta Karel Pospíšil. „Kdyby se něco takového dělo, určitě by se to u nás na malém městě rozneslo. To je asi nějaký fejk,“ řekl serveru Miroslav Wágner zvolený za hnutí Nestraníci.

Neověřená informace se rozšířila mezi tisíce lidí. A na oficiálním facebookovém účtu ji sdílela třeba i KSČM, která už příspěvek smazala.

Úterní protivládní demonstrace na Václavském náměstí se podle pořadatelské iniciativy Milion chvilek pro demokracii účastnilo zhruba 120 tisíc lidí. 

Proč přišli protestovat? Reportéři serveru iROZHLAS.cz a Radiožurnálu vyzpovídali přes stovku demonstrantů. Jejich odpovědi najdete v článku.

Demonstraci na Václavské náměstí svolalo hnutí Milion chvilek pro demokracii. | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

apa Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme