VIDEO: V Teplicích se otevřela nová specializovaná laboratoř. Nechybí v ní moderní přístroje
Zdroj: www.kr-ustecky.cz
Teplice

Teplice - Ústecký kraj spravuje ve svých muzeích velké množství sbírkových a archeologických předmětů, které vyžadují odbornou péči pro dlouhodobé uchování. K tomu jsou však zapotřebí moderní přístroje.

V archeologickém depozitáři Regionálního muzea v Teplicích na detašovaném pracovišti v Teplicích – Sobědruhách se mohou nyní pracovníci pyšnit například moderním rentgenem či mobilními spektrometry. Jakožto zřizovatel se na tom částkou 12 milionů podílel Ústecký kraj.

Prohlédnout si prostory specializované laboratoře na konzervaci kovů a archeologizovaného skla, nové rentgenologické pracoviště laboratoře, specializované muzejní pracoviště a konzervátorské dílny si přišla za doprovodu ředitele Regionálního muzea v Teplicích Radka Spály radní pro kulturu a památkovou péči Jitka Sachetová, předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči Jaroslav Dubský a ředitel Archeologického ústavu AV ČR v Praze Jan Mařík.

„Pracovníci archeologického depozitáře mají momentálně k dispozici speciální rentgen, který je nejnovější u nás. Dále pak dva mobilní spektrometry, které se používají na určování vzorků jednotlivých předmětů. Laboratoř je také vybavena digestoří. Pro lepší práci bylo pořízeno i několik mobilních odsávaček nečistot z restauratérských stolů,“ uvedl ředitel muzea Radek Spála.

Jak a s čím pracují konzervátoři v depozitáři, se může přesvědčit veřejnost v sobotu 15. června, kdy je pro ně připraven od 10 do 16 hodin Den otevřených dveří.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru