The Capitals: Nizozemsko blokuje přijetí Bulharska do schengenského prostoru

© [EPA/VASSIL DONEV]

The Capitals přináší denní přehled zpráv z evropských metropolí.

///

SOFIE

Nizozemsko opět blokuje přijetí Bulharska do schengenského prostoru. Dříve byla důvodem korupce, nyní ale Nizozemsko argumentuje dalším problémem – převaděčstvím osob. Alespoň to vyplývá z rétoriky ministra zahraničí Stefa Bloka, který včera Bulharsko navštívil.

Evropská komise vstup Bulharska do schengenského prostoru oficiálně podporuje. Podle unijní exekutivy země plní veškerá kritéria a členské země by tak neměly bránit jejímu přijetí. Nizozemsko je však proti.

„Uvědomujeme si vaši touhu vstoupit do schengenu. Doufám ale, že pochopíte, že lidé v Nizozemsku vědí o velkém počtu migrantů, kteří přijeli do vaší země. Předtím, než dovolíme Bulharsku vstoupit do schengenu, si musíme být jistí, že hraniční kontroly jsou nekompromisní,“ prohlásil Blok.

Nizozemsko argumentuje mimo jiné nedávným skandálem ohledně neoprávněného vydávání bulharských pasů. Bývalý předseda státní agentury pro Bulhary žijící v zahraničí Petar Haralampiev je kvůli této kauze stále ve vazbě. (Krassen Nikolov, EUelectionsBulgaria.com)

Nominace na pozici v Evropské investiční bance. Bulharská vláda nominovala Lilyanu Pavlovou na pozici viceprezidentky a členky řídícího výboru Evropské investiční banky. Pavlová je zároveň nově zvolenou europoslankyní. Pokud bude její nominace schválena, v Evropském parlamentu ji nahradí stávající bulharský europoslanec Emil Radev. (Dnevnik.bg)

///

LONDÝN

Hancock kritizuje Corbyna. Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock prohlásil, že pokud labouristé zvítězí v příštích volbách, tak bude Jeremy Corbyn „prvním antisemitským lídrem v západní zemi od konce druhé světové války.“

Někteří labouristé na kritická slova reagovali tím, že „řada konzervativců z vysokých pozic byla obviněna z rasismu, islamofobie, homofobie a misogynství, přičemž jeden z nich může být dalším britským premiérem.“ (Samuel Stolton, EURACTIV.com)

///

BRUSEL

Hraniční případ. Evropská komise varovala Belgii před stavem veřejných financí, řízení pro vysoký dluh ale vůči ní nespustila. Podle eurokomisaře Pierra Moscoviciho je Belgie hraničním případem. (Alexandra Brzozowski, EURACTIV.com)

///

BERLÍN

Žádný spěch. Spolupředseda Zelených Robert Habeck se domnívá, že by velká koalice křesťanských a sociálních demokratů měla vládnout až do roku 2021, kdy jí oficiálně končí mandát. Uvedl to v rozhovoru pro Die Zeit. Pokud by se vládní koalice do té doby rozpadla, podpořil by vyhlášení nových voleb. (Claire Stam, EURACTIV.de)

///

PAŘÍŽ

„Francouzský tým“. Státní tajemnice pro evropské záležitosti Amélie de Montchalinová doufá, že francouzští europoslanci utvoří v Bruselu „národní tým“, který se zaměří na francouzské priority. V pátek se chce za účasti premiéra Edoarda Philippa se všemi nově zvolenými europoslanci sejít.

Pozvánku obdrží navzdory kritice ostatních stran i Národní shromáždění, které ve volbách zvítězilo. Nově zvolený socialistický europoslanec Raphael Glucksmann již avizoval, že se setkání nezúčastní, nehodlá být totiž s krajně pravicovým hnutím v jednom týmu.

Komise pochválila Francii. Očekává se, že francouzský deficit letos dosáhne 3,1 % HDP, čímž překročí mantinely nastavené evropskými institucemi. Podle Evropské komise se ale jedná o dočasnou odchylku. Francie si navíc od Komise vysloužila pochvalu za strukturální reformy zavedené v minulých letech. Exekutiva však bude na francouzský rozpočet letos bedlivě dohlížet zejména kvůli plánovaným výdajům, kterými vláda reagovala na požadavky hnutí žlutých vést.

///

ŘÍM

Děti především. Italská vláda bude usilovat o změnu unijních fiskálních pravidel. Premiér Giuseppe Conte tak reagoval na včerejší zprávu Evropské komise, která navrhuje zahájit proti Itálii řízení kvůli vysokému veřejnému dluhu. Italská vládní koalice i přes rostoucí zadlužení odmítá zavedení nových daní a nechce ani ustoupit od důchodové reformy či zavedení minimálního příjmu.

„Uděláme všechno proto, abychom zůstali v rámci stanovených parametrů, ale pokud bude moje dítě hladovět a já kvůli jeho nakrmení budu muset parametry změnit, můj syn bude mít přednost,“ uvedl místopředseda vlády Matteo Salvini.

„Itálie je seriózní zemí, která plní své sliby,“ komentoval situaci druhý místopředseda, Luigi di Maio, podle kterého je za vzrůstající dluh zodpovědná předchozí sociálnědemokratická vláda. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

Komise chce zahájit disciplinární řízení s Itálií kvůli vysokému veřejnému dluhu

EK dospěla k závěru, že Itálie kvůli svému rostoucímu dluhu porušuje fiskální pravidla EU. Tato situace je důvodem k zahájení disciplinárního řízení. Pokud členské státy EU v příštích dvou týdnech toto rozhodnutí podpoří, může EK následně doporučit zahájení procedury.

///

VARŠAVA

„Ne“ pro Grybauskaiteovou? Polsko údajně nechce podpořit bývalou prezidentku Litvy Dailu Grybauskaiteovou v boji o některý z vedoucích postů v unijních institucích. Polsko a další země V4 již dříve vyjádřily podporu slovenskému eurokomisaři Maroši Šefčovičovi.

Visegrád navrhne do čela Evropské komise Slováka Maroše Šefčoviče

Středoevropské země seskupené v takzvané visegrádské čtyřce (V4) budou navrhovat na post předsedy Evropské komise jejího současného místopředsedu a nedávného kandidáta na slovenského prezidenta Maroše Šefčoviče. Napsaly to dnes Hospodářské noviny (HN) s odvoláním na několik zdrojů z okolí premiéra Andreje Babiše (ANO) a z Evropské komise.

Kopaczová v EPP. Bývalá polská premiérka Ewa Kopaczová, která byla nově zvolena do Evropského parlamentu, se stala místopředsedkyní parlamentní skupiny Evropské lidové strany (EPP). (EURACTIV.pl)

///

BRATISLAVA

Romský europoslanec se připojí k EPP. Slovensko bude mít v Evropském parlamentu svého prvního romského poslance. Je jím Peter Pollák ze strany OĽaNO, který dříve působil jako vládní zmocněnec pro romskou komunitu. Pollák ve středu oznámil, že se v europarlamentu připojí k frakci EPP. Dosud se přitom jeho strana družila s frakcí ECR. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

PRAHA

Zelení požadují vysvětlení. Frakce Zelených/EFA, do které nově vstoupili čeští Piráti, se kvůli údajnému střetu zájmů českého premiéra Andreje Babiše obrátila na Evropskou komisi a Radu EU. Zelení zjišťují, jaká opatření instituce EU podnikly, aby se již takové situace dále neopakovaly.

Podle předsedy skupiny Philippa Lambertse by měla Komise okamžitě prověřit všechny dotace, které se vyplácejí firmě Agrofert, a ujistit se, zda nejde o nedovolenou podporu. (Ondřej Plevák, EURACTIV.cz)

///

BUKUREŠŤ

Proevropský pakt. Rumunský prezident Klaus Iohannis vyzval všechny politické strany k podpisu národního paktu, který by potvrdil rumunský proevropský kurz. Tento krok přišel jen dva dny po politických konzultacích ohledně referenda týkajícího se změn v justici. Lidé v plebiscitu odmítli jakékoli odpouštění korupčních činů a úpravu trestní legislativy, o kterou se pokoušela vláda skrze mimořádné dekrety. Politické strany se dohodly, že výsledky referenda rychle promítnou do legislativy. (EURACTIV.ro)

///

ATHÉNY

Komise má pochybnosti. Řecko si po skončení záchranného programu v srpnu 2018 vedlo poměrně dobře, v posledních měsících však polevilo v provádění reforem. Informovala o tom Evropská komise ve své třetí zprávě v rámci posíleného dohledu. Evropské instituce pochybují o tom, zda se Řecku podaří dosáhnout plánovaného 3,5% přebytku rozpočtu poté, co premiér Alexis Tsipras přišel s novými neúspornými opatřeními. Řecké ministerstvo financí je však přesvědčené, že zemi se podaří dosáhnout až 4,1% přebytku.

Řecký člen ECR. Ultranacionalistická proruská strana Řecké řešení se v Evropském parlamentu přidruží k frakci ECR. Strana je nováčkem na řecké i evropské politické scéně a v EP bude mít jednoho poslance, svého lídra Kyriakose Velopoulose. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.gr)

///

NIKÓSIE

Cena plynu a ropy. Kyperský ministr pro energetiku George Lakkotrypis ve středu informoval o podpisu předběžné dohody se společnostmi Shell, Delek a Noble, které budou moci těžit zemní plyn a ropu z výlučné ekonomické zóny Kypru. Výdělek země z těžby se podle ministra bude odvíjet od cen ropy. Pokud bude na průměrné úrovni, Kypr dostane během následujících 18 let 9,4 miliardy dolarů. Očekává se, že země brzy uzavře dohodu s další společností, tentokrát s ENI-TOTAL. (Theodore Karaoulanis, EURACTIV.GR)

///

LUBLAŇ

Cerar nebude předsedou strany. Slovinský ministr zahraničí Miro Cerar nebude kandidovat na předsedu strany SMC (ALDE), svůj ministerský post si však ponechá. SMC získala v evropských volbách pouze 1,6 % hlasů, zatímco v roce 2014 získala 35 %.

Slovinský premiér Marjan Šarec (LMŠ, ALDE) již vyzval tři další liberální vládní partaje ke sjednocení pod jeho vlastním vedením. Zatím ale nedostal ani jednu pozitivní odpověď. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

ZÁHŘEB

Konzervativci v nesnázích. Neočekávaný výsledek evropských voleb otevřel „Pandořinu skříňku“ chorvatské vládní strany HDZ. Její pravicová větev nyní hlasitě volá po změně vedení. (Karla Juničić, EURACTIV.hr)

///

BUDAPEŠŤ

Vědecký výzkum pod státní kontrolou. Maďarská vláda předala parlamentu kontroverzní návrh, který by jí umožnil převzít kontrolu nad Maďarskou akademií věd. Ministr pro inovace a technologie Laszlo Palkovics představil legislativu navzdory kritice akademie i protestům v ulicích. Nová pravidla by měla začít platit od srpna letošního roku. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

BĚLEHRAD

Svoboda médií upadá. Vláda Aleksandara Vučiće úspěšně udusává kritickou novinařinu a pomáhá dláždit cestu populistickým silám. To samé podle americké organizace Freedom House platí pro maďarského premiéra Viktora Orbána. Oba dva totiž převzali kontrolu nad médii, která využívají k podpoře vlády a špinění opozice. (Beta-EURACTIV.rs)

///

Kalendář