Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
X-Men: Dark Phoenix | 2019
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: 07.06.2019
CZ premiéra: 06.06.2019
režie: Simon Kinberg
hrají: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Sophie Turner, Evan Peters

X-Men: Dark Phoenix: Recenze


ikona
Mr. Hlad
bryan singerdark phoenixjames mcavoymichael fassbendersimon kinbergsophie turnerx-men
Jsou noví X-Meni nejhorší díl série, nebo překvapivě fajn podívaná? 

X-Menům patří důležité místo ve filmové historii. Právě tahle série dokázala na začátku století spolu s Raimiho Spider-Manem přesvědčit diváky i studia, že comicsovky dovedou zaujmout nejen čtenáře a děti, ale v podstatě každého fanouška pořádného dobrodružství. Nabídli ambicióznější příběhy, zajímavější hrdiny, skvělé herce a poctivé režisérské řemeslo. Dnes tohle všechno bereme jako samozřejmost, než to však banda mutantů zkusila v kinech v roce 2000, daly by se dobré comicsovky spočítat na prstech jedné ruky. A nejspíš byste ani všechny prsty nepotřebovali. Od posledního dílu se ovšem moc nečekalo. Přesouvala se premiéra, za kameru se posadil scenárista a producent Simon Kinberg, pro něhož šlo o první režijní pokus, a trailery také nepůsobily úplně přesvědčivě. Jak to dopadlo? Nakonec vlastně docela dobře. Ale zase to nepřeceňujme. 

Když jsem si pustil na Facebooku naše první dojmy natočené těsně po projekci, měl jsem pocit, že působím možná až příliš nadšeně, takže bacha. X-Men: Dark Phoenix je o dost lepší film, než se čekalo. Ale zároveň o dost horší, než mohl být. V centru dění se tentokrát ocitá Jean Grey, telepatka s permanentně divným výrazem v ksichtě, která se trošku bojí svých schopností. Při záchranné misi ve vesmíru ji zasáhne podivná sluneční erupce a když se Jean vrátí domů, zjistí, že její síly jsou mnohonásobně větší a ona je jen stěží dovede ovládat. A navíc zjistí pár tajemství z vlastní minulosti. Jean se začíná stávat hrozbou a ostatní X-Meni jsou odhodlaní ji zastavit, všechno se ale vyvine trošku jinak a navíc se ukáže, že krom Jean je tu ještě jedno nebezpečí...

Pokud vyrazíte na X-Meny s tím, že dostanete něco jako poslední Avengers, čeká vás hodně velké zklamání. Simon Kinberg nejspíš pochopil, že nemá šanci proti největší comicsovce všech dob v přímém souboji, a tak se rozhodl ani se nepokoušet překonat ji co do velkoleposti. Noví X-Meni jsou většinu času hodně komorní zaležitost a i akční scény si vystačí s menším měřítkem. Kinberg ovšem zvládá jak napětí, tak i samotné akční atrakce a ve finálové bitce ve vlaku se navíc pořádně rozjede. Dovede dát prostor všem postavám a jejich schopnostem. Především Magneto tu tentokrát provádí vážně efektní věci. K tomu si přičtěte velmi solidní triky a v dobrém kině to navíc celé nejen parádně vypadá, ale i hodně epicky a hlasitě zní. Finále šlape skvěle a je dostatečně efektní na to, aby měl člověk na konci pocit, že viděl možná lepší film, než Dark Phoenix ve skutečnosti je. 

Většinu času totiž Kinberg zkouší to, co dělal před lety Singer a ačkoliv jeho snahu oceňuji, nefunguje to úplně tak, jak by mělo. X-Meni rádi a docela často utečou od akce k menším dialogovým scénám, kdy se dva hrdinové prostě baví, řeší svoje osobní traumata a musí se vyrovnat s tím, jak na jejich akce kouká svět a že třeba i ošklivě zklamali vlastní přesvědčení. Je to fajn, protože přesně tohle jsem měl na X-Menech vždycky rád a v některých momentech to funguje skvěle. Beast je konečně po čtyřech filmech zajímavý charakter a i samotný Xavier tu projde docela nečekaným vývojem. No a někdy to nefunguje, za což může především fakt, že Kinberg si toho nabral moc. Před lety se mluvilo o tom, že se příběh rozdělí do dvou dílů a tyhle původní plány tu jsou vcelku viditelné. V Dark Phoenix se toho chce udát strašně moc, ale do stopáže zkrátka nešlo všechno důstojně nacpat, takže třeba celá dějová linie s mimozemšťany nebo reakce lidstva na nově obnovenou hrozbu mutantů jsou tu vyloženě navíc. Nebo odfláklé, podle toho, jak se rozhodnete k tomu přistoupit. Dalším celkem zásadním problémem je pak i fakt, že nejmladší generace mutantů je pořád stejně nudná a necharismatická jako v X-Men: Apokalypsa. Sophie Turner mezi ně naneštěstí také patří a Jean Grey/Dark Phoenix je bohužel viditelně nad její herecké schopnosti. 


Přehrajte si trailer
Přesto všechno mě noví a na dlouhou dobu poslední opravdoví X-Meni potěšili. Oceňuji, že Kinberg se pokouší vracet ke kořenům a ví, že síla téhle série byla vždycky víc v postavách než v samotné akci. Jsou tu chyby, není jich málo, ale popravdě jsem si to celé docela užil, protože ty hrdiny mám pořád rád a vlakové finále je fakt dost velká pecka na to, aby člověk odešel z kina s tím, že viděl docela dobrý film. Nebo minimálně zajímavější než bezkrevnou Apokalypsu. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (63)

Verdikt

avatar6/10

Mr. Hlad

Z Jean Grey se stala Dark Phoenix a ostatní X-Meni ji po dobrém nezkrotí. Mají ale proti své bývalé parťačce vůbec šanci? A co když o její nové síly stojí ještě někdo mnohem nebezpečnější? Noví X-Meni se vrací ke svým kořenům a víc než na akci se pokoušejí spoléhat na zajímavé postavy a vývoj jejich charakterů. Daří se to tak napůl, bohužel překvapivě solidně režírujícímu Simonu Kinbergovi podráží nohy mnohdy ne moc dobří herci a přespříliš uspěchaný příběh. Pár silných emotivních momentů tu ale také je a finále ve vlaku patří mezi vůbec nejlepší akce, jaké jsme kdy v X-Menech viděli. Čekal jsem to o dost horší.



Hodnocení redakce

  • avatar6/10

    KarelR

  • avatar8/10

    crom

  • avatar7/10

    krauset


Hodnocení čtenářů

  • avatar7/10

    Vincent

  • avatar9/10

    Ravenhorn

  • avatar7/10

    acheron

  • avatar6/10

    Revan

  • avatar2/10

    Shaman05

  • avatar6/10

    Snura

  • avatar7/10

    cabal

  • avatar9/10

    Robur

  • avatar6/10

    b1aster

  • avatar5/10

    max452

  • avatar3/10

    Nia Wolf

  • avatar7/10

    Slide

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace