Označení Q CZ ponesou nově i brambory. Bude potvrzením jejich českého původu a kvality

Pro konzumní brambory z české produkce by od příštího roku mělo platit označení Q CZ, které hodnotí potraviny na území České republiky. Potvrdil to ředitel odboru zemědělských komodit ministerstva zemědělství Petr Jílek. Označení, které se už používá pro mléko, by od roku 2020 kromě brambor mělo platit také pro drůbeží maso. Český bramborářský svaz (ČBS) také dokončuje podobu kolektivních ochranných známek pro brambory.

 „Spotřebitel bude mít jistotu, že brambory byly vypěstovány v Česku s garantovanou kvalitou a bezpečností potravin,“ uvedl Jílek. Označení garantuje také postupy pěstování, manipulaci, skladování, balení a zpracování brambor s ohledem na životní prostředí a ochranu zdraví spotřebitelů. Označení Q CZ by mělo platit také pro výrobky z brambor, jako jsou lupínky, hranolky, kaše, kostky a další.

ČBS dokončuje také kolektivní ochranné známky „Brambory z Vysočiny“ a „České brambory“. Podle tajemníka Agrární komory ČR Jana Doležala známky pomůžou osvětě spotřebitele, i ony by měly vypovídat o domácí kvalitě brambor.

Nové brambory budou na pultech už o víkendu

V Česku začala také sklizeň brambor. Zda bude lepší než loňská produkce, která kvůli suchu meziročně klesla o 15 procent na 380 tisíc tun, není v tuto chvíli jasné. Březnové a dubnové počasí pěstování raných brambor ale přálo, kvůli chladnějšímu květnu se však sklizeň zpozdila, uvedli zástupci bramborářského svazu. Podle nich zatím nelze odhadnout ani cenu brambor, loňské zdražily na 30 korun za kilogram.

„Letošní cena se zatím nedá odhadnout, záležet bude na počasí a produkci v červnu. Mohla by ale klesat, už teď je cena kolem 25 korun,“ uvedl místopředseda ČBS Vlastimila Rasocha. Spotřebitelé by si letošní brambory mohli koupit v obchodech už od nadcházejícího víkendu.

Zemědělci loni podle ČBS pěstovali brambory na ploše 29 tisíc hektarů, letos by mělo být bramborami osázeno více plochy. Podle ČBS by měla přibýt bramborářská pole hlavně v Polabí a na jižní Moravě. Třetinu domácí produkce obstarávají drobní pěstitelé a zahrádkáři, kteří ročně vyprodukují kolem 150 tisíc tun brambor.

Kvůli loňskému suchu a nižšímu výnosu bylo podle ČBS nutné dovážet do Česka více brambor hlavně z Německa, Belgie a Nizozemska. Dovoz stál i za zdražením na 30 korun za kilogram. 

Pěstování brambor je pro zemědělce podle Rasochy náročné jak finančně, tak z hlediska znalostí. „Dávají tedy přednost jiným plodinám. Už v září jsme upozorňovali, že v Česku není dostatek brambor. Pomoci ale může ministerstvo zemědělství a podporovat pěstitele, aby mohli pokračovat,“ řekl Rasocha.

Brambory společně s kukuřicí, pšenicí a rýží patří podle ČBS mezi čtyři nejdůležitější plodiny světa. Od roku 1994 se jejich celosvětová produkce zvýšila z 230 milionů tun na téměř 400 milionů tun. Nárůst zaznamenala zejména Čína a Indie. Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně.