Kubánský jazzman Arturo Sandoval koncertuje v Praze. Nikdy nevíte, co se stane

Arturo Sandoval koncertuje v Praze (zdroj: ČT24)

Pražskou Smetanovou síní Obecního domu zní jazz a kubánské rytmy. Pódium ve středu a ve čtvrtek večer totiž patří desetinásobnému držiteli Grammy Arturovi Sandovalovi. Amerického trumpetistu kubánského původu doprovází Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod vedením dirigenta Jana Kučery.

K Sandovalovi neodmyslitelně patří především trubka a křídlovka. Prý s nimi dokáže i šeptat. „Trumpeta je velmi blízká lidskému hlasu. Můžete s ní zkoušet dynamiku, různě ji skloňovat a využívat zvukové nuance,“ vysvětluje svou náklonnost k tomuto nástroji. 

Zasedne ale i k pianu nebo perkusím a někdy přidá také zpěv. „Arturo je obrovský živel. Nikdy nevíte, co se na pódiu stane – v dobrém slova smyslu. Miluje improvizaci a spontánnost,“ podotýká ke společnému hraní s kubánským hudebníkem dirigent orchestru FOK Jan Kučera. 

Sandoval improvizoval s mnoha muzikanty, od Franka Sinatry po Justina Timberlakea. Osudové pro něj ale bylo setkání s jazzovým trumpetistou Dizzym Gillespiem, jehož obdivoval ještě jako kluk na Kubě. Tamní režim Sandovalově hudbě nepřál a byl to právě Gillespie, kdo mu pomohl získat politický azyl ve Spojených státech.

„Z Kuby nepochází moc instrumentalistů, kteří umí jazz. Ale tenhle chlapík… Když jsem ho slyšel tenkrát poprvé na lodi, nevěřil jsem,“ popisoval Gillespie v roce 1985, čím ho jeho mladší kolega tak nadchnul. Sandovala přizval na své turné, z něhož se kubánský muzikant už do rodné země nevrátil, místo toho zamířil do Ameriky.

Žádná svoboda – žádný život

Sandoval přiznává, že teprve emigrace mu dodala sílu k dosažení svých snů. V roce 2013 převzal od Baracka Obamy Prezidentskou medaili svobody. „Vždycky říkám: žádná svoboda – žádný život,“ prohlašuje jazzman.

Jeho útěk z Castrova režimu inspiroval i filmové tvůrce. V životopisném snímku Pro lásku či vlast z roku 2000 ho ztvárnil Andy García, Sandoval k vlastnímu příběhu složil hudbu. „Někteří lidé věří, že tím, že jezdí na Kubu, pomáhají místním lidem. Není to pravda. Pomáhají kubánské vládě. Situace se tak nikdy nezmění. Musíme najít nějaké řešení. Lidé na Kubě hladoví, nemají žádnou naději. Pro žádnou lidskou bytost není nic horšího než beznaděj,“ komentuje dnes dění ve své vlasti Sandoval.   

Do Prahy přijel poprvé v roce 1984. Tehdy byl ještě kubánský občan s nadějí na lepší život. Nyní se vrátil jako jazzová hvězda, aby pražskému publiku zahrál mimo jiné skladby svých vzorů: Dizzyho Gillespieho a George Gershwina.