Raiffeisen koupila pro realitní fond nové továrny na Plzeňsku

Průmyslový a logistický park v Nýřanech u Plzně poblíž dálnice D5.

Průmyslový a logistický park v Nýřanech u Plzně poblíž dálnice D5. Zdroj: CBRE

Průmyslový a logistický park v Nýřanech u Plzně poblíž dálnice D5.
Vizualizace areálu, v němž Raiffeisen investiční společnosto koupila dvě haly.
Výrobní hala dodavatele automobilek IAC v Nýřanech u Plzně.
4
Fotogalerie

Raiffeisen investiční společnost získala do svého realitního fondu dvě průmyslové haly v Nýřanech u Plzně poblíž dálnice D5. Nemovitosti prodal developer Panattoni zhruba za 600 milionů korun.

„Jedná se o prémiový produkt s velmi kvalitními mezinárodními nájemci,“ uvedl Vít Svoboda, manažer portfolia Raiffeisen investiční společnosti.

První z koupených budov si pronajímá logistická společnost Maurice Ward a výrobce automobilových interiérů IAC. Druhá hala se teprve staví. Hotová bude do konce letošního roku. Vyrábět tam budou dodavatelé automobilek Filtration Group a Groupe Plastivaloire.

Výši výnosu z koupených nemovitostí Raiffeisen neuvedla. „Výnosy za prémiové průmyslové budovy se momentálně pohybují na úrovni 5,5 procenta,“ sdělila Jana Prokopcová, vedoucí průzkumu v poradenské společnosti CBRE, která transakci v Nýřanech zprostředkovala.  

Raiffeisen realitní fond ze skupiny Raiffeisenbank spravuje aktuálně investice za zhruba 1,6 miliardy korun. Objem plánuje zdvojnásobit. V portfoliu fondu je nákupní centrum Galerie Písek a brněnský retailový areál H-Park. Výnos fondu za loňský rok přesáhl čtyři procenta.

Podle realitních agentů je aktuální transakce příkladem síly českého kapitálu na tuzemském nemovitostním trhu. Loni se podle dat CBRE domácí investoři postarali o 63 procent realitních akvizic.

Okolí sjezdů dálnice D5 je pro developery skladů a průmyslových hal velmi atraktivní. Řada firem tam využívá dobrého napojení do Německa. Nejnověji se příležitosti v tomto regionu chopil miliardář Radovan Vítek. Jeho skupina CPI připravuje v Mlýnci na Tachovsku obří průmyslovou zónu. Po dokončení nabídne k pronájmu 600 tisíc metrů čtverečních ploch. První halu si tam pronajal výrobce kožených dílů do luxusních aut Eissmann.