Hlavní obsah

Lidé berou jahodové plantáže útokem, plody nestačí dozrávat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šakvice

Jahody každý druhý den. Ne zcela obvyklé opatření musel spustit Zdeněk Jakubčík, který v Šakvicích na Břeclavsku opatruje jahodové plantáže. Plody nestačí dozrávat. Sezónu oficiálně spustil ve středu. Už dvě hodiny před otevřením najížděla k jahodovým plantážím auta zájemců o toto ovoce.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jahodové plantáže u Šakvic čelí náporu stovek sběračů

Článek

„Je to úplné šílenství. Lidé si v předchozích horkých letech zvykli na jahody kolem 20. května a letos, když dozrávají v podstatě v normální době, nemohli se toho dočkat,“ řekl Právu Zdeněk Jakubčík, který v Šakvicích obhospodařuje 11 hektarů jahodových plantáží.

Jeho slovům odpovídá situace na poli. Jedno auto za druhým najíždí a vystupují z nich natěšení sběrači. Jahody v ceně 50 korun za kilogram při samosběru jsou pro lidi atraktivní. A jde o velké a chutné plody.

„Ne jak ty v supermarketu, které sice hezky vypadají a voní, ale z chuti jahod tam moc není. Proto jedeme sbírat sem, něco na jídlo, něco ke zmrazení na zimu,“ poznamenal jeden z přijíždějících zájemců.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jahodové plantáže u Šakvic čelí náporu stovek sběračů

„Marně máme všude vyvěšení, že sběr začíná v devět hodin. Manželka přišla na pole ve čtvrt na osm, aby se v klidu nachystala na prodej, a už tam najížděla auta. Na internetu se dočetli, že ve firmě pracujeme od sedmi, tak už se na nic jiného nedívali,“ uvedl Jakubčík.

Lidé se chlubili tím, že nezaplatili

Loni majitele naštvalo, když se k němu doneslo, kdo se kde chlubil, jak si natrhal jahody a odjel bez placení.

„Další zase trhali a odnášeli jahody do auta, zaplatit pak přišli jeden košík. Na základě toho jsem zavedl opatření a odjíždějící na poli kontrolujeme, proto si každý má uschovat lístek o tom, kolik jahod nasbíral a zaplatil,“ řekl.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Jahodové plantáže u Šakvic čelí náporu stovek sběračů

Podobné problémy jako na Břeclavsku mají i jahodové plantáže ve středních Čechách. Zájem lidí je tak veliký, že plody nestačí dozrávat. Některé plantáže tak vždy na několik dní zavřou, než sběrače opět na pole pustí.

Tak tomu bylo třeba na poli u Lysé nad Labem nebo ve Vraňanech u Mělníka. Samosběr museli dočasně uzavřít například i v Dolních Kounicích na Brněnsku. Plyne to z internetových stránek pěstitelů.

Některé samosběry plánují majitelé plantáží spustit až příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám