TZ: Mark Ther na DAFilms.cz

Na webu DAFilms.cz lze od června 2019 shlédnout nejnovější film umělce Marka Thera, který se pohybuje na pomezí filmové a výtvarné tvorby. Film Mitsu se volně inspiruje historickými prameny a vypráví příběh o hraběnce Mitsuko Maria Thekla Coudenhove-Kalergi, která byla první Japonkou, jež na přelomu 19. století přišla do Evropy.

originální název: Mitsu

Anotace k filmu

Hraběnka Mitsuko Maria Thekla Coudenhove-Kalergi byla první Japonkou, která na přelomu 19. století přišla do Evropy. Žila převážně v pohraničí u bavorských hranic a spravovala Poběžovický zámek, majetek po svém zesnulém muži, hraběti Heinrichovi Coudenhove-Kalergi. Byla silnou a vzdělanou ženou, kterou však nikdy neopustil stesk po rodné zemi. Film se volně inspiruje historickými prameny, opírá se o jedinečnou imaginaci Marka Thera a jeho osvědčený cit pro vyprávění nevyřčeným.

Mark Ther je přední český vizuální umělec a režisér krátkých tvarů. V roce 2011 obdržel Cenu Jindřicha Chalupeckého za krátký film Das wandernde Sternlein. Ve své tvorbě se dlouhodobě věnuje často zapomenutým příběhům česko-německého soužití, tématizuje camp a queer estetiku a často se pohybuje na hranici fiktivního dokumentu. Jeho filmy mluví jazykem hudebních videí, stejně jako narativních konvencí hraného filmu a osobní reportáže. Zároveň poskytují komické odlehčení důležitých sociálních otázek. Krátkometrážní film MITSU je jeho první realizací podpořenou Státním fondem kinematografie, čímž se Ther definitivně etabluje mezi filmové profesionály. Svou tvorbu často prezentuje na zahraničních výstavách a filmových festivalech, např. v Berlíně, New Yorku nebo na MFF v Rotterdamu. Dlouhodobě se také věnuje vývoji svého celovečerního debutu Krásný zpěv.

 

stopáž: 15 min

obraz: barevný

poměr stran: cinemascope

zvuk: 5.1

rok výroby: 2018

země výroby: Czech Republic

jazyk: německy nordbairisch (dialekt našich němců), kabuki divadelní japonština

titulky: Czech, English

dostupné formáty: DCP, H264

štáb a herecké obsazení

scénář a režie: Mark Ther

producent: Mikuláš Novotný

kamera: Lukáš Milota

střih: Zuzana Walter

zvuk: Sandra Klouzová

architekt: Matěj Sýkora

kostýmy: Zuzana Formánková, Kumie Holý

obsazení: Naoko Igusa, Petr Holý, Yoshimi Yokoyama

 

Tento film vnikl s finanční podporou Státního fondu kinematografie.

Ve spolupráci se společností MagicLab.