Čtvrtek 18. dubna 2024 -

Sumpersko.net

Nově přidaný článek

ŠumpeRUN 2024

18.04.2024 - ŠumpeRUN 2024 - Registrujte se do závodu na nové trati...

Počasí

18.04.2024 - Čtvrtek

Teplota: 10 / 1 - PoloJasno

19.04.2024 - Pátek

Teplota: 8 / 1 - Přeháňky-Déšť

Šumperk si zapsal do novodobé historie běžecký závod ŠumpeRUN

06. června 2019 - 19:21

Zpět na seznam článků

První ročník se uskutečnil v neděli 2. června

Šumperk si zapsal do novodobé historie běžecký závod ŠumpeRUN

ŠumpeRUN - čelo hlavního závodu foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Vůbec první ročník běžeckého závodu pro širokou amatérskou veřejnost je za námi. Tři stovky dospělých a téměř dvě stovky dětí běžely první červnovou neděli historickým centrem města.

Absolutním vítězem na 10 km dlouhé trati se stal Marek Minář.

ŠumpeRUN 2019 foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Na start hlavního závodu se nakonec postavilo 291 běžců a běžkyň. Ten odstartoval na vteřinu přesně v pravé poledne. „S nelehkými podmínkami členité a rozpálené tratě se nejlépe popasoval pětadvacetiletý Marek Minář z týmu Andrle Sport, jenž tratí téměř doslova prolétl a cílovou pásku protnul v čase 32 minut a 17 vteřin, za ním zůstali na druhém a třetím místě bratři Bednarští, Vojta a Vašek,“ říká Bohuslav Vondruška z organizačního týmu ŠumpeRUNu. Výsledky 10 km

FOTOREPORTÁŽ: ŠumpeRUN 2019 - I

Nejlepší ženou byla Marcela Hloušková z SKP Šumperk, jež závod dokončila v čase 42:48. Druhou ženou byla Lucie Nedomová a třetí Ivana Binasová. Velké uznání patří všem účastníkům, kteří se na start závodu postavili a zdolali jej.

ŠumpeRUN 2019 foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Děti závodily na tratích tří různých délek. Nejmenší děti musely uběhnout 350 m, ty větší 550 m a nejstarší děti 1 350 m. „Na nejkratší trati startovalo 34 dětí, na druhé 58 dětí a na nejdelší 24 dětí, celkem tedy bylo 116 malých závodníků,“ říká Jan Kostecký z týmu ŠumpeRUN.

Jak dospělí závodníci, tak i děti dostali v cíli finišerskou medaili. Početné řady závodníků doplnilo i velké množství diváků, kteří vytvořili výbornou atmosféru. V zázemí závodu na náměstí Míru pro ně byla k dispozici řada lákadel. „Po vyhlášení výsledků zahrála skupina Trocha klidu, a ačkoliv během jejich koncertu vydatně zapršelo, návštěvníky to nijak zvlášť neodradilo,” popisuje Michal Kleštinec z týmu ŠumpeRUN.

ŠumpeRUN 2019 foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

ŠumpeRUN uspořádalo město Šumperk prostřednictvím oddělení kultury a TJ Šumperk. „Jádro organizačního týmu tvořili Bohuslav Vondruška, Jan Kostecký a Michal Kleštinec. Vydatnou pomoc poskytli Antonín Linet, Martin Kuchtík, celé oddělení kultury a další“ doplňuje Helena Miterková, vedoucí odboru.

ŠumpeRUN 2019 - hlavní organizátoři foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Do organizace běžeckého závodu ŠumpeRUN se postupně zapojilo více než sto osob. Podstatnou část tvořili dobrovolníci, kterých bylo sedm desítek a bez nichž by se pořádání této akce rozhodně neobešlo. „Dobrovolníci nezištně poskytli pomoc na trati a v zázemí závodu a za to jim patří velké díky a uznání,“ říká starosta města Tomáš Spurný. Své zásluhy na organizaci mají i bezpečností složky. „Za spolupráci děkujeme Městské policii Šumperk, Policii ČR, Zdravotnické záchranné službě Olomouckého kraje a temenickým dobrovolným hasičům,“ doplňuje Vondruška.

FOTOREPORTÁŽ: ŠumpeRUN 2019 - II.

Poděkování patří také partnerům, bez jejichž podpory by nemohl závod dosáhnout takové úrovně. Řada kladných ohlasů, úsměvy na tvářích dětských i dospělých závodníků a skvělá divácká atmosféra udělaly z prvního ročníku ŠumpeRUNu výjimečnou událost. „Díky velké pozitivní odezvě od závodníků i diváků jsme namotivovaní uspořádat ŠumpeRUN i v dalších letech. Věřím, že jsme položili základy nové tradici,“ uzavírá Vondruška.

FOTOREPORTÁŽ: ŠumpeRUN 2019 -  III

ŠumpeRUN 2019 foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Druhý ročník běžeckého závodu ŠumpeRUN se s největší pravděpodobností uskuteční 7. června 2020. „Stále je možné zakoupit originální funkční tričko s motivem ŠumpeRUN. V ceně 380 korun je k mání v Informačním centru Šumperk,“ doplnil Bohuslav Vondruška.

Autor: red., B. Vondruška, foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Fotogalerie

ŠumpeRUN - čelo hlavního závodu       foto: šumpersko.net - M. Jeřábek

Související články

Další články z rubriky

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Studii na rekonstrukci šumperského kulturáku

Představí architekt Petr Hájek

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Začíná festival populárně-vědeckých filmů AFO

Olomouc se na týden stane světovým centrem popularizace vědy

 
Podmínky užití   |    Prohlášení o přístupnosti   |    Reklama   |    Kontakty   |    Nastavení souborů Cookies

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu Sumpersko.net s.r.o. zakázáno.

Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.