Z Černobylu Disneyland? Počet zájemců o zájezd na místo jaderné katastrofy prudce roste

Ruské kolo v jadernou havárií zničeném městě Pripjať.

Ruské kolo v jadernou havárií zničeném městě Pripjať. Zdroj: Wikipedia

novorozenecké oddělení z nemocnice v Pripjati
z nemocnice v Pripjati
z nemocnice v Pripjati
z nemocnice v Pripjati
gynekologické oddělení z nemocnice v Pripjati
96
Fotogalerie

Úspěch televizní minisérie Černobyl se projevuje také v oblasti cestovního ruchu. Agentura Reuters uvedla, že počet turistů, kteří mají zájem o prohlídku opuštěného města Pripjať nebo dokonce samotné jaderné elektrárny, se zvýšil až o 40 procent.

Ředitel cestovní kanceláře SoloEast Sergij Ivančuk řekl agentuře Reuters, že v květnu 2019 došlo u jeho cestovní kanceláře k meziročnímu 30procentnímu nárůstu počtu lídí, kteří poptávají zájezd do této oblasti. „Rezervace pro červen, červenec a srpen vzrostly o přibližně 40 procent,“ doplnil Ivančuk.

Podobná čísla hlásí také Jaroslav Jemelianenko, šéf cestovní kanceláře Černobyl Tour. Prohlídky jsou pořádány v anglickém jazyce a v průměru se pohybují v cenovém rozmezí okolo sta dolarů za osobu. 

Pro české turisty pořádají zájezdy do černobylské oblasti i tuzemské cestovní kanceláře. Cena dvoudenního zájezdu se pohybuje okolo sedmi tisíc korun. Oblast ukrajinsko-běloruského pomezí je poměrně vděčným cílem turistů již nyní. Loni do ní zavítalo na 60 tisíc cestovatelů.

Exploze zničila reaktor Černobylské jaderné elektrárny na Ukrajině 26. dubna 1986. Podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se přitom do ovzduší dostalo přibližně 400krát více radioaktivního spadu než z atomové bomby svržené v roce 1945 na Hirošimu. Radioaktivní mrak se tehdy podle vědců natřikrát přenesl nad Evropou.

Následně nebylo jasné, jak moc je okolí Černobylu kontaminované, a tak úřady vyhlásily kolem zničeného reaktoru třicetikilometrové zakázané pásmo.

Prohlédněte si fotogalerii: