Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šampionát řidičů kamionů vyhrál Nor, českého mistra zradila rozlitá voda

Jízda na přesnost, o co nejmenší spotřebu, nebo manévrování naslepo, jen podle kamer umístěných na autě, to bylo mistrovství Evropy kamioňáků. Český reprezentant si nevedl vůbec špatně.

Každý velký výrobce kamionů pořádá mezi svými řidiči svůj evropský šampionát. Ve švédském Södertäjlje jsme viděli, jak taková soutěž o nejlepšího evropského kamioňáka, tentokrát značky Scania, vypadá.

Södertäjlje leží nedaleko hlavního města Stockholmu. Dalo by se možná tak trochu přirovnat k českému Kladnu u Prahy. Také se tu hraje ligový hokej a přitom jde o průmyslové centrum. Ve zdejší továrně Scania se vyrábějí známé kamiony a autobusy. Historie firmy začínala na počátku minulého století. 

Zatímco z Kladna jezdí mnoho lidí denně pracovat do Prahy, ve Švédsku je to naopak, většina zaměstnanců automobilky dojíždí do továrny ze Stockholmu. A ještě v jednom se Södertäjlje podobá Kladnu. Zatímco středočeské město je spojováno s nejlepším českým hokejistou Jardou Jágrem, Södertäjlje je rodným městem tenisty Björna Borga. A jsou na to náležitě pyšní. Na domě, v němž Borg od narození čtrnáct let žil, mají vzpomínkovou tabulku a protější park nese jeho jméno.

Na startu třicet nejlepších evropských šoférů

Psali jsme už o národní soutěži, z níž do evropské Scania Driver Competitions postupoval nejúspěšnější český řidič Tomáš Plášil (čtěte zde). Původně se po celé Evropě přihlásilo 20 tisíc šoférů, do Švédska potom postupovalo třicet vítězů národních mistrovství.

Proti Plášilovi se postavilo v obtížných disciplínách devětadvacet dalších evropských řidičů, abecedně seřazeno, z Belgie, Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Chorvatska, Irska, Itálie, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Německa, Nizozemí, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Srbska, Španělska, Švýcarska, Ukrajiny, Velké Británie a samozřejmě i domácího Švédska.

Zkoušely se nejen řidičské dovednosti

Hned první den pořádně řidiče prověřil. Nejprve se vydali na jízdu po okolí na spotřebu, při níž se zkoušela také jejich pozornost v tzv. defenzivní jízdě. Byl to teprve začátek. Následovala zkouška z přípravy před jízdou, připevnění nákladu, první pomoc na silnici a jízda v terénu. U té je nutné se na chvilku zastavit. Zatímco celá soutěž byla švédskou stranou obdivuhodně a po všech stránkách zabezpečená, v terénní jízdě to trochu zaskřípalo. Do terénu vyjížděly dva kamiony a každý z nich byl vybavený jinými koly a pneumatikami. Ten první měl pneu do terénu a projížděl štěrkem bezproblémově. Druhý s menšími koly byl vybavený silničním obutím, a všichni, kteří usedli do kabiny tohoto vozu, se zastavili uprostřed štěrkového průjezdu. K naší smůle připadl kamion se silničními pneumatikami nejen českému, ale i slovenskému řidiči. Naštěstí soutěžící za tuto disciplínu dostávali jen malé body. Naše výprava podpořená Němci dokonce podala protest, ale nakonec se o něm ani nejednalo.

Velice náročná byla další disciplína, tzv. jízda z ptačí perspektivy. Ve skutečnosti šlo o to, projet slalomem a srazit připravené kužele bez výhledu z vozu, jen podle kamery a přístrojů.

Čech po prvním dnu v nejlepší desítce

Soutěž byla napínavá i po závěru prvního dne, pořadatelé totiž neoznámili pořadí, jen roztřídili řidiče do tří skupin, nejlepší, prostřední a nejhorší desítce. Zároveň s úsměvem oznámili překvapeným týmům: Zatím to vůbec nic neznamená, neradujte se a nebuďte ani smutní, protože se pořadí může druhý den ještě hodně promíchat.“ Nikdo ještě netušil, jak blízko jsou k pravdě. O výsledku rozhodovalo štěstí,

Po dvou dalších disciplínách druhého dne se třicítka soutěžících definitivně rozdělila na dvě části, osmnáct postupujících a dvanáct vyřazených. Naše středoevropské zastoupení se mohlo radovat, mezi postupujícími totiž byly všechny tři státy regionu, Česká republika, Slovensko i Maďarsko.

Rozhodla jízda s plnou nádrží vody

Sítem vyřazovací soutěže mezi postupujícími řidiči, nejlepšího proti nejhoršímu, neprošel ani jeden řidič středoevropské skupiny. Šlo o to, kdo vylije z naplněné nádrže během slalomu co nejméně vody. Nejblíže k postupu byl Slovák Eda Straka, mezi ním a Dánem Alexandrem Dydensborgem Staunem rozhodlo jen pár sekund, přičemž oba vylili stejně vody z nádrže.

V české výpravě zavládl smutek, který nejlépe ohodnotil samotný řidič: „Věřil jsem, že postoupím alespoň mezi tři nejlepší,“ prozradil po vyřazení. Česká výprava ho ale utěšovala: „Být mezi osmnácti nejlepšími z dvaceti tisíc soutěžících, vůbec není špatný výsledek.“ Byla to sice pravda, ale náladu Tomášovi to nezlepšilo.

Mistrem Evropy se stal norský řidič

Do finále se probojoval polský, švédský a norský šofér. Pověsti kolem soutěže však mluvily také o tom, že řidiči ze dvou severských zemí mohli finálové disciplíny trénovat dva týdny předem. Co na tom bylo pravdy se však už nedozvíme. Každopádně, nejlépe si ve finále vedl Nor Andreas Nordsjo, druhý skončil domácí Fredrik Arwidmark, až třetí byl Polák Pjotr Dovengiewicz.

Optimisticky však vyznělo i Plášilovo přání před odletem do Prahy: „Příště to zkusím znovu, už budu alespoň vědět, do čeho půjdu...“

Vítěz evropského šampionátu kamioňáků, Nor Andreas Nordsjø

Autor:
  • Nejčtenější

Policisté tasí radary v pátek. Víme, kde budou měřit

18. dubna 2024

Dopravní policie bude v pátek 19. dubna měřit rychlost na několika stovkách míst po celé České...

Číňanům jsme předali automobilový byznys na zlatém podnosu, říká šéf Brano

17. dubna 2024,  aktualizováno  18.4 16:25

„Evropa směřuje ke skanzenu, Číňanům jsme předali byznys na zlatém podnosu,“ říká o vývoji...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S miniskútrem Tokio můžete bez řidičáku vyrazit na silnici i cyklostezku

18. dubna 2024

Elektrokolo, co vypadá spíš jako motorka a tak se i chová. To je elektroskútr ViaGo Tokio. K jeho...

Místo vzduchového polštáře šrapnelem do hlavy. Airbagy mohou i zabíjet

15. dubna 2024

Seriál Když máte tu smůlu, havarujete a řítíte se za volantem proti jinému autu nebo třeba zdi, očekáváte,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

KVÍZ: Poznáte české automobilové legendy podle siluety? Otestujte se

12. dubna 2024

Jak máte nakoukaná auta? Poznáte je jen podle siluety? Vybrali jsme deset vozů vyráběných v Česku,...

Nohu z plynu. Podívejte, jak policie měří rychlost na více než tisícovce míst

19. dubna 2024  11:08,  aktualizováno  13:28

Na více než tisícovce míst na celém území Česka policisté hlídají dodržování nejvyšší povolené...

Čínské automobilky skladují přebytky z výroby v evropských přístavech

19. dubna 2024

Místo přepravních kontejnerů, které bychom tu očekávali, se zde dnes řadí celé legie elektromobilů....

Embéčko, fordy i porsche. Auta, která na poslední chvíli měnila jméno

19. dubna 2024

Aféra ohledně označení Alfa Romeo Milano ukázala na nijak výjimečný problém. Automobilky zdlouhavě...

Největší chyby českých řidičů. Omezení a represe jsou na škodu, míní expert

19. dubna 2024

Premium Automobilový expert Jan Červenka vyzkoušel tisíce vozidel. Řídit se učil od závodníků, sám pořádá...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...