Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Lyžování ČR 2024

Boj o finále Roland Garros s českou účastí. Dokáže variabilní Vondroušová zastavit i ranařku Kontaovou?

Senzační tažení Markéty Vondroušové na Roland Garros nebere konce. Devatenáctiletá naděje už v Paříži dokráčela do semifinále, kde ji čeká o devět let starší Johanna Kontaová. Zahraje si premiérové grandslamové finále česká nebo britská tenistka? Přímý přenos utkání sledujte od 11:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Vondroušová
zdroj: Reuters autor: Vincent Kessler

Rodačka ze Sokolova dosáhla kariérního maxima na turnajích "velké čtyřky" už o minulém víkendu, kdy suverénně zvládla osmifinále s Anastasijí Sevastovovou z Lotyšska. V úterním čtvrtfinále pak neztratila set ani s Petrou Martičovou z Chorvatska a svůj největší grandslamový úspěch, osmifinále US Open z loňského roku, opět výrazně zlepšila. 

Kontaová už dvakrát semifinále nejprestižnějších podniků okusila (Australian Open 2016 a Wimbledon 2017), ale pokaždé našla premožitelku. Na Roland Garros neuhrála do letošního roku ani jedno střetnutí. Tentokrát má ovšem skvělou formu, o které se ve čtvrtfinále přesvědčila loňská finalistka Sloane Stephensová z USA.

Cesta MARKÉTY VONDROUŠOVÉ do semifinále Roland Garros:

1. kolo: Wang Ja-fan 2:0 (6:4, 6:3)
2. kolo: Anastasija Potapovová 2:0 (6:4, 6:0)

3. kolo: Carla Suárezová Navarrová 2:0 (6:4, 6:4)

Osmifinále: Anastasija Sevastovová 2:0 (6:2, 6:0)

Čtvrtfinále: Petra Martičová 2:0 (7:6, 7:5)

Šestadvacátá nasazená Britka a nenasazená Vondroušová mají ve vzájemných duelech bilanci 1:1. Naposledy se utkaly před třemi týdny na antuce v Římě, kde ve čtvrtfinále slavila Kontaová (6:3, 3:6, 6:1). "Zahrála neskutečně. Třetí set mi to tam pozabíjela, skoro jsem si ani nesáhla na balon. Na únavu jsem se vymlouvat nemohla," vzpomínala Češka, jež o den dříve vyhrála dva třísetové zápasy proti Simoně Halepové a Darje Kasatkinové.

Vondroušová při čekání na duel s Martičovou viděla, jak Kontaová nasázela Stephensové 25 vítězných úderů. "Bylo to docela maso. Musím na to být připravená. Zkusím jí to mixovat a uvidíme, co se stane," plánovala.

"Snaží se hodně diktovat tempo. Velice dobře servíruje a tlačí hned z returnu," uvedl k příští soupeřce své svěřenkyně trenér Jan Hernych.

Kontaová si svou aktuální formu pochvaluje. "Uvědomuji si, že jsou věci, které dělám dobře a které jsou účinné proti všem. Našla jsem zkrátka správnou rovnováhu mezi tím, kdy jsem schopná hrát svůj tenis, a kdy je potřeba přidat něco navíc."

K české rivalce však chová respekt. "Hraje aktuálně velmi dobře, bude to bezesporu těžký zápas. Uvidíme, co přinese, v semifinále se může stát vše. Nemůžu se dočkat, až budeme na kurtu," doplnila.

Cesta JOHANNY KONTAOVÉ do semifinále Roland Garros:

1. kolo: Antonia Lottnerová 2:0 (6:4, 6:4)
2. kolo: Lauren Davisová 2:1 (6:3, 1:6, 6:3)

3. kolo: Viktória Kužmová 2:0 (6:2, 6:1)

Osmifinále: Donna Vekičová 2:0 (6:2, 6:4)

Čtvrtfinále: Sloane Stephensová 2:0 (6:1, 6:4)

Po nadějném startu antukové části sezony, jež mimo jiné zahrnovala finále v Rabatu a v Římě, se Kontaová cítí na oranžovém povrchu lépe než kdykoli v minulosti.

Za svou dosavadní cestu turnajem sklízí obdiv ze všech stran. Legendární Chris Evertová dokonce prohlásila, že pokud bude pokračovat v nastoleném trendu, nemůže ji v Paříži nikdo porazit. V podobném duchu se vyjádřila i Billie Jean Kingová. "Z mého pohledu hraje nejlépe v kariéře," konstatovala dvanáctinásobná grandslamová šampionka. "Její koncentrace na zápas je den co den lepší. Sem tam jsem měla pocit, že je až příliš zapálená do hry, ale momentálně mi přijde velmi klidná a jde si za svým cílem," dodala.

Slavná Američanka nicméně ocenila i Vondroušovou. "Je opravdu dobrá. Bude to výjimečné utkání."

Drop shot hlásí návrat na scénu

Kingová mimo jiné poukázala i na variabilitu, kterou se Vondroušová a mnoho dalších ve francouzské metropoli prezentují. "Víte, co hraje teď v našem sportu opět zásadní roli? Drop shot. Spoustu let jsme o nich neslyšeli. Ve hře scházela různorodost. I proto je teď úžasné, jak rozmanitě se hraje. Je to mnohem zábavnější," zakončila.

Stane se Vondroušová první českou finalistkou Roland Garros od Lucie Šafářové v roce 2015? Nebo se zapíše do britské tenisové historie Kontaová a účastí v bitvě o titul naváže na Sue Barkerovou z roku 1976?

Páteční program Roland Garros:

Kurt Philippa Chatriera:
12:50 Federer (3-Švýc.) - Nadal (2-Šp.)
Djokovič (1-Srb.) - Thiem (4-Rak.)

Kurt Suzanne Lenglenové:
11:00 Bartyová (8-Austr.) - Anisimovová (USA)

Kurt Simonne Mathieuové:
11:00 Vondroušová (ČR) - Kontaová (26-Brit.)

Zdroj
ČT sport, atptour.com, Sky Sports

Hlavní zprávy

Nejčtenější články