Co je to bitcoin peněženka? Zajímá vás, jak funguje, k čemu vám může být dobrá nebo třeba to, že si ji můžete pořídit hned v několika odlišných verzích?

Co je to bitcoin peněženka a k čemu se vám může hodit? Máte alespoň hrubou představu o tom, na jakém principu funguje? A víte, že je dnes dostupná hned ve čtyřech odlišných variantách? Pokud snad na některou z těchto otázek neznáte uspokojivou odpověď, pak jste tu správně. Pokusíme se vám dnes totiž ve stručnosti objasnit několik základních věcí a pojmů týkajících se právě peněženek určených pro kryptoměnu zvanou bitcoin (BTC).

Proč si pořídit bitcoin peněženku?

Zjednodušeně řečeno jde o prostředek nutný k tomu, aby mohl člověk nakládat se svými BTC mincemi. Aby jimi mohl platit třeba za nějaké zboží nebo služby, aby mohl sám podobnou úhradu přijmout od někoho jiného, a v neposlední řadě může taková peněženka posloužit i k dlouhodobějšímu uložení bitcoinů, které si pořídíte jednoduše proto, že jste se rozhodli do nich investovat. K podobné investici může být mimochodem právě nyní celkem vhodná doba. Proč? Protože se tato nejznámější kryptoměna nyní vzpamatovává z loňského pádu a pozvolna opět získává na hodnotě. Tak proč to nezkusit, máte-li k dispozici dostatek volných financí?

Jak to celé vlastně funguje?

Je to velmi jednoduché! Pro lepší představu lze takovou BTC peněženku připodobnit k běžnému bankovnímu účtu, který obsluhujete prostřednictvím internetu. Každá taková peněženka má tzv. adresu srovnatelnou s číslem bankovního účtu, a abyste mohli kupříkladu poslat vašemu známému, od něhož jste zrovna koupili auto, příslušnou částku v BTC mincích, musíte znát adresu právě jeho peněženky. Prosté. Adresu vložíte do řádku určeného k odesílání plateb, v dalším řádku uvedete počet mincí, které chcete poslat a kliknutím na tlačítko „odeslat“ celou transakci potvrdíte. Nic víc.

Není na tom takřka co pokazit, snad s výjimkou toho, že špatně zadáte právě onu adresu. Na to pozor! Měli byste vědět, že platby bitcoinem jsou nevratné, takže pokud pošlete vaše mince omylem někomu jinému, dostanete je zpět jedině tehdy, pokud je dotyčný vrátí dobrovolně!

15 000 míst, kde od vás platbu bitcoinem přijmou

Nemusí se to zdát mnoho, ale vzhledem k tomu, že od „narození“ bitcoinu uplynulo pouhých deset let, během kterých si musel teprve získat důvěru lidí, je to už vcelku slušné číslo. Na 15 tisíc obchodů, kaváren, restaurací i jiných podniků, kde můžete touto kryptoměnou bez problému zaplatit, je možné narazit takřka po celém světě. Je ale pravdou, že zdaleka nejvíce jich je koncentrováno v Evropě či Americe a pozadu nezůstává ani jihovýchod Asie. K tomu je nutné připočíst ještě slušné množství e-shopů a uvědomit si, že má bitcoin prozatím situaci ztíženou hlavně proto, že je měnou dosti nestabilní a řada dalších firem a obchodníků se tedy obává velkých kurzových výkyvů. Jinak by bylo míst, na kterých byste mohli vaši BTC peněženku použít, pravděpodobně o poznání více. Snad se to do budoucna změní k lepšímu.

 

Vyberte si jednu ze čtyř základních verzí

Ještě dřív, než se rozhodnete pro konkrétní produkt, musíte si vybrat mezi základními verzemi, ve kterých jsou bitcoin peněženky dostupné. V úvahu připadají hned čtyři. Které to jsou?

1. Hardwarová

Flashdisk, který je v offline režimu nejbezpečnějším místem pro vaše BTC mince a je tudíž nejoblíbenější právě mezi investory.

2. Papírová

Je rovněž velmi bezpečná a slouží především k uchovávání bitcoinů. Pečlivě ji uschovejte (Je skutečně z papíru!).

3. Softwarová

Aplikace fungující vně webového prohlížeče, kterou lze využít jak k uchovávání mincí, tak i k transakcím.

4. Online

Nejjednodušší verze, ke které je přistupováno přes webový prohlížeč. Proto je také nutné zvolit si k tomuto účelu důvěryhodnou platformu, aby nebyly vaše peníze v ohrožení. Je vhodná především k běžným platbám.

Abyste si zvolili skutečně správně, nejprve si promyslete důvody, které vás k pořízení BTC peněženky vedou. Jde hlavně o to, zda ji máte v úmyslu používat především k běžným a takřka každodenním transakcím, k čemuž vám u nás dává zdaleka nejvíce příležitostí Praha, nebo ji hodláte využít spíše jako dlouhodobé úložiště vašich mincí.

Flashdisk nebo papír jako úložiště investic

Díky tomu, že jsou papírové i hardwarové (po většinu času) peněženky jednoduše v režimu „offline“ nehrozí vám odcizení vašich bitcoinů hackery. To je také dobrým důvodem pro to, abyste je využili jako jakýsi bankovní sejf pro BTC mince, do kterých jste se rozhodli investovat. Jestliže je tedy investování vaším primárním záměrem, se kterým vstupujete do světa kryptoměn, dejte přednost jedné z těchto dvou variant.

 

A který typ je dobrý pro běžné placení?

Pokud si chcete vyzkoušet, jak fungují běžné platby za zboží či služby, dejte přednost některé ze softwarových peněženek pracujících s bitcoiny nebo si vyberte takovou, která je dostupná v online variantě. Oba typy jsou ke každodennímu používání naprosto ideální. Je samozřejmě možné v nich uchovávat i větší počet BTC mincí, do kterých jste třeba uložili část vašich úspor, ale jak z praktického hlediska, tak i z toho bezpečnostního se zpravidla doporučuje dát k tomuto účelu přednost již zmiňovaným peněženkám hardwarovým, případně papírovým.

Nedovedete se rozhodnout?

Možná, že si zatím nejste jisti tím, k jakému účelu budete vaši bitcoinovou peněženku nakonec používat a proto nevíte, kterému typu dát nyní přednost. To ale vůbec nevadí. Můžete jich mít, kolik chcete. Začněte třeba s online či softwarovou verzí a až se s nimi naučíte zacházet, pořiďte si ještě hardwarovou peněženku pro případ, že vás tato kryptoměna zláká natolik, že do ní budete chtít vložit větší objem peněz.

Nebo jste už rozhodnuti a víte, jaký typ vám bude vyhovovat nejlépe? A za jak vysokou částku jste vůbec připraveni bitcoiny nakoupit?

 

Autor: redakce
Další články ze sekce ZAJÍMAVOSTI
Datum: 05.06.2019

 
 

WOMENHOUSE.cz
Portál výhradně jen pro ženy…

CINEMAHOUSE.cz
Portál o filmových novinkách.

CELEBRITYHOUSE.cz
Dění z českého showbyznysu...

MENHOUSE.cz
Portál pro muže...

GOLFMAGAZINE.cz
Web plný golfu..

HOTELHOUSE.cz
Portál o hotelech, pensionech a spa resortech

BOOKHOUSE.cz
Portál nejen o knihách a časopisech

KIDSHOUSE.cz
Portál pro děti a jejich rodiče...

HOMEMAGAZINE.cz
Vše pro dům, byt a zahradu…

BeachSwan.com
Exkluzivní plážové outfity...

NejlepsiKavarny.cz
Zkoušíme za vás nejlepší kavárny nejen v Praze…

zpět Úvod / rubriky / ZAJÍMAVOSTI / Co je to bitcoin peněženka? Zajímá vás, jak funguje, k čemu vám může být dobrá nebo třeba to, že si ji můžete pořídit hned v několika odlišných verzích?

Aktuální číslo:
Portál o hotelech, pensionech a spa resortech

Kalendář akcí

Dnes je 25. dubna 2024, svátek má Marek.

Nejbližší akce:

>>> další akce

MENHOUSE.cz
Portál pro muže...

INSPIROVANIKRASOU.cz
modeling-stylový portál

LUXUSNIPLAZE.cz
Nejkrásnější pláže a destinace.

LUXURYHOUSE.cz
Svět luxusu, módy a doplňků...

CARSHOUSE.cz
Vše o autech... A nejen o nich.

BeachSwan.com
Exkluzivní plážové outfity...

GASTROHOUSE.cz
Portál o moderní gastronomii...

CLASSIC BARBERSHOP
Nechte se unést kvalitní péčí o vaše vousy a vlasy.

CINEMAHOUSE.cz
Portál o filmových novinkách.

CELEBRITYHOUSE.cz
Dění z českého showbyznysu...

GOLFMAGAZINE.cz
Web plný golfu...

HOTELHOUSE.cz
Portál o hotelech, pensionech a spa resortech

BOOKHOUSE.CZ
Portál nejen o knihách a časopisech

KIDSHOUSE.CZ
Portál pro děti a jejich rodiče...

WOMENHOUSE.CZ
Portál výhradně jen pro ženy…

nice girl

Partneři projektu: