LIVE: Smashing Pumpkins v Praze potěšili fanoušky starými hity. Nové album naštěstí moc nehráli

Vydáno 07.06.2019 | autor: Aleš Harazim

Smashing Pumpkins se po dlouhých osmi letech vrátili do Prahy, aby odehráli průřez svou kariérou a nevynechali snad ani jeden hit. Jaký byl jejich velkolepý návrat ve vyprodaném Foru Karlín?

LIVE: Smashing Pumpkins v Praze potěšili fanoušky starými hity. Nové album naštěstí moc nehráli LIVE: Smashing Pumpkins v Praze potěšili fanoušky starými hity. Nové album naštěstí moc nehráli


SMASHING PUMPKINS
FORUM KARLÍN, PRAHA
6. 6. 2019

Smashing Pumpkins za dobu své existence mnohokrát vyměnili členy a překopali celou sestavu. Tentokrát si ale řekli, že budou co nejpůvodnější. Kontroverzní zpěvák Billy Corgan měl po boku dva ze tří nejznámějších spoluhráčů - kytaru opět třímal v rukou James Iha a za bubny se posadil Jimmy Chamberlin. Z původní sestavy chyběla jen basistka D'arcy Wretzky (nabídli jí návrat, ale ne zas tak moc), kterou nahradil kytarista Jeff Schroeder a zároveň basista Jack Bates. Kapela tedy vystoupila se třemi kytaristy, údajně proto, aby co nejvěrněji předvedla zvukovou podobu svých alb.

Fotoreport: Smashing Pumpkins zahráli ve vyprodaném Foru Karlín spoustu nestárnoucích hitů

A že se hodně vzpomínalo, jen co je pravda. Celkem zahráli v totálně vyprodaném Foru Karlín dvacet šest písniček a nejvíce jich bylo z těch nejslavnějších alb - Mellon Collie and the Infinite Sadness a Siamese Dream. Zařadili všechno, co by si fanoušci mohli přát. 1979? Ale jistě! Bullet with Butterfly Wings, Tonight, Tonight, Disarm, Today, Cherub Rock, Zero… Prostě všechno.

Smashing Pumpkins v podstatě slaví třicet let od svého založení, a tak se na turné pořádně ohlížejí. Samozřejmě, jak je u nich zvykem, do setlistu hodili i dvě coververze. Zatímco si Billy Corgan dával přestávku, James Iha zazpíval a odehrál se zbytkem kapely Friday I’m in Love od The Cure a ke konci předvedli společně Wish You Were Here od Pink Floyd.

Zajímavé bylo, že diváci spolu s kapelou nejvíc zpívali právě tyto předělávky. Proto je tam tak rádi zařazují? Moc úspěchu naopak nemají písně z nových alb, jako Knights of Malta z nepříliš dobře přijatého Shiny and Oh So Bright, Vol. 1. Naštěstí z této desky nakonec zazněly jen tři songy. Billy Corgan do setlistu dokázal vecpat taky svoji sólovku The Spaniards.

Nešlo o žádnou velkolepou show, nic podobného tomu, co předvedli Smashing Pumpkins na tříhodinovém reunionu v newyorském Madison Square Garden. Tady byl pouze Billy vypadající jako strýček Fester z Adamsovy rodiny (ten jeho kabátek to jen umocňuje), tři obrovské nafukovací figurky za nimi, které se v jednu chvíli otočily do temné, černobílé verze, a téměř původní sestava s výjimkou basistky, se kterou se ani po více než deseti letech nedokážou udobřit.

Ale návštěvníci mohli být spokojení. Všechny hity zazněly, Billy Corgan měl očividně dobrou náladu a občas předváděl i divné epileptické tanečky (takhle nějak tančí váš taťka, přiznejme si to), nestárnoucí James Iha si ten návrat docela užíval a byl to on, kdo převážně komunikoval s publikem. Mohlo to prostě dopadnout mnohem hůř. Třeba mohli hrát víc písniček z nového alba. Brrr, děsivá představa.

Setlist: Soma, Siva, Rhinoceros, Zero, Solara, Knights of Malta, Eye, Bullet with Butterfly Wings, Tiberius, G.L.O.W., Disarm, Friday I’m in Love (cover The Cure), Superchrist, The Everlasting Gaze, Ava Adore, 1979, Cherub Rock, Tonight, Tonight, The Spaniards, The Aeroplane Flies High (Turns Left, Looks Right), To Sheila, Wish You Were Here (cover Pink Floyd), Alienation, Today, Muzzle, Hummer

Text: Aleš Harazim, Foto: Aneta Puteani

Témata: The Smashing Pumpkins, koncert, recenze, live, živě, Forum Karlín, Praha, výročí, Billy Corgan

3,50

čtenáři

hlasuj
zavřít