Brzy vypukne svátek za milion dolarů. Brod se chystá na MS softbalistů

  10:10
Sportovní akce podobného významu v Havlíčkově Brodě ještě nikdy nebyla. Už za týden se v místní Hippos aréně poprvé představí softbalisté v rámci mistrovství světa mužů. Světový šampionát, který se v termínu od 13. do 23. června poprvé ve své více než padesátileté historii bude hrát v Evropě, hostí současně také Praha.

Trenér českých fotbalistů. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

„Během mistrovství světa nás čeká 72 zápasů. Téměř polovina z nich v Havlíčkově Brodě,“ upozornil předseda České softballové asociace Gabriel Waage na fakt, že v Hippos aréně se mohou diváci vydat na 31 duelů základních skupin a čtvrtfinále. Zbývajících 41 střetnutí, včetně závěrečných bojů o medaile, uvidí hlavní město.

„Žádná jiná námi pořádaná akce ještě nikdy takový rozpočet neměla.“

Gabriel Waage, předseda České softballové asociace

Havlíčkobrodští pořadatelé připouštějí, že je i přes velké zkušenosti s organizací mezinárodních softbalových akcí, včetně mistrovství Evropy či světových pohárů, tentokrát čeká ještě o level náročnější práce. „Ještě před rokem jsem si myslel, že jsme na akci více méně připravení a byl jsem relativně v klidu. Ale co se děje poslední půlrok, to jsem opravdu ještě nezažil,“ přiznává Dušan Šnelly z pořádajícího oddílu Hroši Havlíčkův Brod.

„Věnuji se tomu 23 z 24 hodin denně. A to mám ještě svoje civilní zaměstnání,“ prozrazuje učitel ze ZŠ Štáflova. „Naštěstí mi ve škole vycházejí extrémně vstříc, protože tam teď poslední dobou více nejsem než jsem.“

Nejhorších sedm dní

Toužebně tak očekává pátek, kdy se celý turnaj v Brodě rozjede a bude žít svým životem. „I když je skoro všechno hotové, teď to asi bude nejhorších sedm dní. Byly to nervy, ale jakmile začne první zápas, už si to budeme užívat. Aspoň doufám,“ usmívá se.

Úvodního zápasu turnaje, který se příští čtvrtek rozehraje v Praze duelem Česká republika – Nový Zéland, se nemůže dočkat ani Waage.

„A to jsem přitom relativně v klidu, protože mám kolem sebe poměrně široký tým lidí, kteří na akci dělají,“ upřesňuje. „Já jsem z vlastní organizace trošičku vystoupil. Pomáhám spíš mediátorsky. Když se někde něco nedaří, snažím se najít způsob, aby to vyšlo.“

Rekordní rozpočet

Mistrovství světa mužů se hraje od roku 1963 a je nejvýznamnější softbalovou akcí. Tomu odpovídá také finanční pokrytí, které museli čeští pořadatelé zajistit.

Světový šampionát v Česku je vrchol kariéry, říká softbalista Korčák

„Žádná jiná námi pořádaná akce takový rozpočet ještě nikdy neměla. Bavíme se o částce přes milion dolarů (22 milionů korun – pozn. red.),“ upřesnil Waage. „Na mistrovství Evropy jsme se potýkali s částkou v řádech jednotek milionů korun, nikoliv desítek.“ Velkou pomoc získali organizátoři od ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Kraje Vysočina a obou pořadatelských měst. „Musím říct, že stát se k nám postavil vstřícně. Na významnou sportovní akci nám dal skoro polovinu částky,“ děkuje Waage.

„Podařilo se nám oslovit i komerční sféru, takže dnes vidím na skoro 90 až 95 procent pokrytí rozpočtu,“ těší ho. „Samozřejmě, stále se může něco stát. Ale deset procent rozpočtu člověk musí vždycky manažersky zvládnout.“

Česká softballová asociace si předem řekla, že z vlastních peněz na šampionát v domácím prostředí uvolní maximálně jeden milion korun. „To jsou peníze, které bychom stejně museli vynaložit na cestu našeho národního týmu na jinde konaný šampionát,“ uvedl Waage.

Mistrovství světa vnímá šéf české asociace jako možnost, jak softbal ještě více dostat mezi fanoušky.

Dopolední zápasy pro školy

„Přichystali jsme velký projekt, dali jsme pozvánky na všechny základní a střední školy v republice. Nabídli jsme jim dopolední zápasy zdarma,“ prozradil Waage. „Předpokládáme, že v půlce června nemají ve školách už moc co dělat, takže budou rádi.“

MS softbalistů v číslech

1 milion dolarů – rozpočet pořadatelů mistrovství světa v softbalu v Praze a Havlíčkově Brodě.

9 mezinárodních akcí v softbalu dosud hostil Brod. Žádnou velikosti světového šampionátu.

31 duelů základních skupin a čtvrtfinále mistrovství světa se odehraje v brodské Hippos aréně.

Akce zabrala nad očekávání. „Říkali jsme si, že budeme mít 500 dětí na zápas. Ale museli jsme navýšit kapacitu na 750,“ těší Waageho. „Zápasy od 10.30 jsou všechny plné. Což je dobře.“

Program základních skupin nabídne denně čtyři utkání: od 10.30, 13.30, 16.30 a 19.30 hodin. Domácí reprezentace se představí vždy v závěrečných duelech dne, které bude vysílat Česká televize.

„Věřím, že všechny zápasy našeho týmu budou vyprodané,“ předpokládá Šnelly. Kapacita Hippos arény je 1 000 diváků na sezení a 1 500 na stání.

V Havlíčkově Brodě se tým reprezentačního kouče Tomáše Kusého představí 16. června v duelu s Japonskem, 18. června nastoupí proti Filipínám a 20. června bude hrát s Kubou. V případě očekávaného postupu domácího výběru do play off se v Hippos aréně bude hrát ještě jednou, a to 21. června čtvrtfinále play off.

„Doufám, že po tom zápase si budeme moct sednout a říct si, že se nám to v Brodě pořadatelsky povedlo,“ přeje si Šnelly.

Reprezentant Holobrádek: Tady v Hippos aréně se mi hraje nejlíp

„Těším se strašně moc.“ Tak přesně tuhle větu zopakoval český softbalový reprezentant Michal Holobrádek během rozhovoru o nadcházejícím mistrovství světa v Česku hned několikrát. Pokaždé přitom nasadil takový výraz, že o jeho slovech nebylo sebemenších pochyb.

Pro jednadvacetiletého rodáka z Břeclavi, který v extralize obléká už řadu sezon dres havlíčkobrodských Hrochů, bude letošní šampionát z mnoha pohledů jedinečný. Vůbec poprvé se totiž při podobně velké akci představí před českým publikem. Navíc v několika zápasech i na brodském hřišti, na němž zná každý centimetr plochy.

„Tady v Hippos aréně se mi prostě hraje nejlíp. Mám to tu moc rád. Snad přijde hodně lidí. Nemůžu se dočkat,“ svěřil se jeden z nejlepších nadhazovačů v Evropě, a podle řady odborníků už dokonce i ve světě.

Před jak početnou kulisou už jste hrál?
Nejvíc asi před patnácti sty lidmi. A podobné to možná bude i teď v Brodě na naše domácí zápasy. Nebo aspoň doufám. Ptal jsem se, jaká je kapacita, a bylo mi řečeno, že nějakých tisíc míst na sezení a dalších tisíc či patnáct set na stání.

Na kterého soupeře se těšíte nejvíc?
Úplně na všechny. Opravdu. Každý zápas pro mě bude výjimečný. Třeba hned ten první proti Novému Zélandu, který je sedminásobným mistrem světa. To bude určitě super zážitek. A pak se hodně těším na Japonsko, proti němuž hrajeme právě tady v Brodě. Věřím, že ho můžeme porazit.

Říká se, že mezi Evropou a zbytkem světa je v softbalu pořád hodně velký rozdíl. Jaký je váš názor?
Myslím, že za poslední dobu jsme třeba konkrétně my hráči z Česka udělali velký výkonnostní skok. Jezdíme totiž do Ameriky na nejrůznější turnaje, kde se potkáváme s těmi nejlepšími ze všech.

V čem nejvíc vám tahle konfrontace pomáhá?
Řekněme v určitém psychickém nastavení. Dřív jsme jezdili ven s tím, že se s těmi nejlepšími nemůžeme rovnat, ale teď si myslím, že už patříme na světovou úroveň. Otázkou je, zda to budeme umět prodat na hřišti.

Berete start na šampionát i jako možnost říct si o nějaké skutečně zajímavé angažmá?
Asi nad tím takhle nepřemýšlím. Já se hlavně těším.

Softbal jste začal hrát i díky staršímu bratrovi Jakubovi. Nezávidí vám teď malinko, že on se na šampionát nedostal?
Myslím, že určitě ne. Naopak, přeje mi to. On má teď stejně hodně náročnou školu, dělá fyziku a jezdí do Vídně, takže by nějaké přípravy ani nezvládal. Ale na zápasy se přijede podívat.

Předpokládám, že i vaši rodiče. Nebo snad ne?
Jasně, mají lístky do Prahy i do Brodu. Taky se moc těší.

Máte třeba slíbené nějaké dobré menu, pokud se vám bude dařit?
(směje se) Jo, to ona mi mamka určitě něco dobrého uvaří. Je moc hodná. Akorát asi bude zase brečet, to ona taky umí. Třeba když jsme vyhráli s Brodem první titul, byla hodně naměkko.

Mluvil jste o bratrově škole, ale vy přece také studujete...
To je pravda, dělám Vysoké učení technické v Brně. Mám teď za sebou první rok. Studuju obor, který kombinuje informatiku a ekonomii, takže to je něco jako aplikace informačních technologií do různých modelů.

To pro většinu obyčejných lidí zní skoro mimozemsky...
(směje se) Mě ale právě přesně tohle baví. Hlavně proto, že je tam hodně matematiky. A vůbec celkově je to moc zajímavý obor.

Svoji softbalovou budoucnost zatím hodláte i nadále spojovat s Havlíčkovým Brodem?
Určitě. Ono se to dá totiž velmi dobře kombinovat se zahraničním angažmá. Třeba hned po šampionátu jedu stejně jako loni na dva měsíce do Ameriky. V tomhle má softbal výhodu.

Eva Streichsbierová

Autor:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Arsenal suverénně zvládl v derby s Chelsea, nadělil jí pět gólů

23. dubna 2024  21:01,  aktualizováno  22:55

Aktualizujeme Fotbalisté Arsenalu potěšili své příznivce důležitou výhrou. Ve vloženém 29. kole anglické Premier...

Paulovi na MS v curlingu dvakrát prohráli a k postupu mají daleko

23. dubna 2024  21:53

Zuzana a Tomáš Paulovi na světovém šampionátu dvojic v curlingu v Östersundu dnes dvakrát prohráli...

Ostrava sestřelila mistra v prodloužení a má mečbol. Nymburk slaví postup

23. dubna 2024  20:58,  aktualizováno  21:18

Nymburští basketbalisté suverénně zvítězili na palubovce Olomoucka 107:72 a čtvrtfinálovou sérii...

Šermíři Ruska a Běloruska nebudou na olympiádě, nepřihlásili se do kvalifikace

23. dubna 2024  20:03

Na letních olympijských hrách v Paříži nebudou startovat ruští ani běloruští šermíři. Evropská...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...