Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Architekti v roce 1935 navrhli pro Zlín moderní domky. Vznikly jen čtyři

  10:20
V roce 1935 firma Baťa uspořádala mezinárodní bytovou soutěž, nejlepší návrhy v ní vybírala porota v čele s Le Corbusierem. Žádný z oceněných se však nedočkal sériové výstavby. Tuto soutěž nyní představuje výstava ve Zlíně.
Kurátorka sbírky architektury krajské galerie Ladislava Horňáková u jednoho z...

Kurátorka sbírky architektury krajské galerie Ladislava Horňáková u jednoho z návrhů bytové soutěže. | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

Pouhý jeden měsíc stačil firmě Baťa na to, aby postavila čtyři domy, které vzešly z architektonické soutěže na přelomu dubna a května v roce 1935. Stihla je i kompletně vybavit a upravit jejich okolí.

Musela si pospíšit, protože je chtěla ukázat více než dvěma stovkám architektů, kteří se v červnu téhož roku sjeli z celého světa do Prahy na Mezinárodní kongres bytové péče a v rámci programu měli navštívit i Zlín. Domy tak musely vyrůst v tempu vpravdě baťovském.

Místo pro ně vybrali kousek od Památníku Tomáše Bati. Přitom to nebyly stavby ledajaké, ale ty, které ocenila porota v čele s guruem moderní architektury Le Corbusierem, jenž se o Zlínu vyjádřil jako o „zářivém fenoménu“.

O bytové soutěži pojednává komorně laděná výstava v Krajské galerii výtvarného umění ve Zlíně. V grafickém kabinetu si ji zájemci mohou prohlédnout do neděle 9. června.

„I když se žádný z oceněných objektů sériového provedení nedočkal, je dnes bytová kolonie U Lomu památkově chráněna a je ojedinělým příkladem meziválečných snah o moderní bydlení a bytovou kulturu ve Zlíně,“ uvedla kurátorka sbírky architektury v krajské galerii Ladislava Horňáková.

„Spolu s brněnskou kolonií Nový dům jsou tyto domy jedním z výsledků teorií o novém moderním sociálním bydlení v rámci meziválečného Československa,“ doplnila.

Do baťovské bytové soutěže se se svými projekty přihlásilo téměř 300 architektů. Byli to odborníci z Československa, ale i z Jugoslávie, Německa, Nizozemska, Rakouska, Francie, Švédska, Švýcarska a Dánska. Drtivá většina se zabývala návrhy, jak mají byty, respektive domy vypadat. Jen devatenáct z nich řešilo vnitřní zařízení.

„Zajímavé je, že ačkoli v zadání soutěže se mluvilo o bytech, autoři navrhovali vesměs domky. Zřejmě už myšlenka města v zahradách byla natolik spojena s domky, že je ve svých plánech zohlednili i účastníci soutěže,“ řekla Horňáková.

Mezinárodní porota, v níž vedle Le Corbusiera zasedli také představitel pořádající společnosti Jan Antonín Baťa, starosta Zlína Dominik Čipera, architekti František L. Gahura, Bohuslav Fuchs, Jaroslav Syřiště či Ado Šén ze Záhřebu, neudělila první ani druhé místo.

Ocenila však čtyři domky, které firma v zápětí postavila ve čtvrti Nad Ovčírnou jako vzorové, aby je mohla prezentovat účastníkům pražského kongresu.

Do hlavního města se tehdy sjelo přes 200 nejvýznamnějších architektů z celého světa. Byla jen čtyři města v celém Československu, která si prohlédli, a Zlín mezi nimi nechyběl, dále zavítali do Hradce Králové, Brna a Bratislavy.

Ocenění v anonymní soutěži získali Vladimír Karfík, Antonín Vítek, dvojice Adolf Benš a František Jech a švédský architekt Erik Svedlund. Podle jejich příjmení dostaly jednotlivé domy své označení.

„Všechny na jednu stranu ctí baťovskou architekturu, tři z nich jsou cihlové, neomítnuté. Na druhou stranu každý z nich má něco, čím se tomuto stylu vymyká, například architekt Karfík do domu zasadil americká okna, nikoli typická téčková,“ připomněla Horňáková.

Podle vedení firmy měla být úspěšnost jednotlivých staveb zhodnocena po jejich ročním obývání. Vybraný typ se poté měl stát prototypem pro sériovou výstavbu. Proč se tak nestalo, není dodnes přesně jasné. Chybí jakékoli dokumenty, které by to vysvětlily.

„Firma si ze soutěže vzala řadu informací, brala je jako inspiraci, ale skutečně se nikdy žádný z oceněných domů nezačal sériově stavět, což je poněkud zvláštní. Roli mohlo hrát to, že tyto návrhy byly přece jen finančně nákladnější, než si vedení podniku představovalo,“ uvažuje kurátorka.

Karfík vsadil dům do svahu

Střízlivému baťovskému pragmatickému bydlení se už na první pohled vymyká Karfíkův návrh. Architekt využil svahu, do nějž dům zakomponoval, a vybudoval v něm mezipatro. Do spodní části umístil technické zázemí a obytnou část otevřel do zahrady. To všechno zvyšovalo náklady na případnou výstavbu.

Výstava o bytové soutěži

Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně připravila výstavu o mezinárodní bytové soutěži firmy Baťa z roku 1935. Na tuto významnou akci v meziválečném Zlíně upozorňuje prostřednictvím původní fotografické a plánové dokumentace, filmového záznamu, dobových publikací a tiskovin i řady archivních materiálů. Návštěvníci si ji mohou prohlédnout v grafickém kabinetě do 9. června. Více se dozvědí na webových stránkách www.bytovasoutez.cz.

„Byl to dům bezesporu z oceněných návrhů nejreprezentativnější. Karfík ho zřejmě nezamýšlel pro dělnické bydlení, spíše se mohl stát prototypem bydlení pro střední vrstvu,“ zhodnotila Horňáková.

Větších rozměrů než klasický baťovský půldomek byl i typ Vítek. Byly to dva samostatné podsklepené byty ve dvou etážích se zrcadlovou dispozicí. Počítal dokonce s pokojíkem pro služku, což opět ukazuje na to, že jeho autor patrně neuvažoval, že by ho obývali obyčejní dělníci.

Stavbu typu Benš–Jech by prodražila použitá technologie. „Je to technologický experiment provedený z dusaného termobetonu do posuvného bednění, které vytvářelo na fasádě specifickou strukturu, s tloušťkou zdí 20 centimetrů. Tehdy ale ještě neměli vyřešený způsob bednění pro sériovou výstavbu,“ naznačila Horňáková důvod, proč se tento typ domu nevyužil.

Zřejmě nejvíce baťovské vizi bydlení odpovídal typ Svedlund. Byl to samostatně stojící jednopatrový dům navržený s citem pro zlínský kontext. Švédský architekt řešil bydlení ve dvou etážích, domek podsklepil a součástí byla i garáž. Ojedinělým prvkem pro Zlín jsou okna se sníženým parapetem v přízemí.

Našel se také náčrtek, na nějž svůj nápad na bydlení pro tovární zaměstnance zachytil i Le Corbusier. Jako člen poroty se nemohl soutěže zúčastnil, ale svou představu si přece jen nenechal pro sebe.

„Podle Karfíkových vzpomínek načrtl dokonce několik typů domů, ale jejich stavba by byla úplně mimo finanční možnosti firmy. Byly to domy na pilotech s velkou visutou terasou,“ ukazuje kurátorka drobnou kresbu, která je rovněž součástí výstavy.

Le Corbusiera město nadchlo

Za nápadem pozvat do Zlína Le Corbusiera stál zřejmě právě Karfík. Slavný architekt se zdržel šest týdnů, během nichž se spřátelil s Gahurou, který mu byl blízký svým bohémstvím.

Své nadšení z města neskrýval. Vzhledem k tomu, že vyznával jednoduché tvary, čisté plochy, z materiálů prosazoval železobeton, ocel a sklo a jako ideální tvar viděl krychli, musel si ve Zlíně připadat jako v ráji.

„Krychle je moderní a výhodná, poněvadž dovoluje maximálně, beze ztráty, využít plochy pracovních i obytných místností. Je ‚současná‘, poněvadž teprve vynález železobetonu umožnil realizovat ji v našem klimatu. Navíc je to krásný čistý tvar,“ chválil původem švýcarský architekt a urbanista.

Bytová soutěž v roce 1935 nebyla první, kterou podnik pořádal. Jak závody rostly, rostla také potřeba ubytovat zaměstnance.

„Firma vyhlašovala svoje vlastní interní soutěže na řešení bydlení. Tomáš Baťa se stále snažil najít co nejefektivnější způsob, který by naplňoval jeho heslo: ‚Průmyslový zaměstnanec je při své práci služebníkem, musí proto mít takové možnosti soukromého života, aby se mohl cítit ve svém domě králem.‘ Mezi válkami vyrostl Zlín jako město v zahradách s téměř třemi tisíci firemních domků,“ poznamenala Horňáková.

Autor:
  • Nejčtenější

Koncert za veřejné peníze? Půlmilionový honorář nechám v kraji, navrhl Mareš

24. dubna 2024  10:32,  aktualizováno  11:22

Zpěvák a moderátor Leoš Mareš nabídl, že svůj honorář za vystoupení na zářijovém Dnu Zlínského...

Kraj dá za koncert Mareše půl milionu, za stejnou sumu loni hrály tři kapely

23. dubna 2024  16:37

Vedení Zlínského kraje chce šetřit, přesto vyplatí bezmála půl milionu korun za vystoupení Leoše...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vsetín - Kladno 3:4. Rytíři dvakrát otočili skóre a zůstávají v extralize

22. dubna 2024  17:50,  aktualizováno  21:05

Hokejisté Kladna budou patřit i v následující sezoně mezi extraligovou elitu. V baráži se Vsetínem...

Kladno - Vsetín 7:2. Druhé vítězství Rytířů v baráži, kanonádu domácích zahájil Jágr

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  21:55

Druhé vítězství pro Kladno a střelecký rekord pro legendu. Domácí porazili ve druhém utkání...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kladno - Vsetín 4:1. Rytíři získali v baráži první výhru, rozhodl tříbodový Jarůšek

17. dubna 2024  16:50,  aktualizováno  20:53

Kladenští hokejisté zvítězili v prvním utkání baráže o extraligu nad Vsetínem 4:1 a v sérii na...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

Ponurý podchod ožil velkými fotografiemi žen, už na ně zaútočil vandal

24. dubna 2024  15:34

Lidé, kteří procházejí podchodem u náměstí Práce ve Zlíně, mají konečně důvod se tu na chvíli...

POHLED: Návrat do extraligy? Pro hokejisty Vsetína i Zlína pouze chiméra

24. dubna 2024  13:31

Loni si extraligovou baráž proti Kladnu vyzkoušel Zlín, letos Vsetín. Výsledek byl stejný – 0:4 na...

Kdo vyzve Spartu o trofej? Semifinále poháru oživuje vzpomínky na památné triumfy

24. dubna 2024  12:51

Jeden krok chybí Plzni, aby se v samostatné historii počtvrté dostala mezi poslední dva týmy...

Advantage Consulting, s.r.o.
VEDOUCÍ TÝMU SERVISÁKŮ (45-65.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Zlínský kraj
nabízený plat: 45 000 - 65 000 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...