Zvídavé synátory Ludánka a Heduš v podání Františka Husáka a Heleny Růžičkové v sérii ztvárnili Petr a Matěj Formanovi, ve skutečnosti synové režiséra Miloše Formana a zpěvačky Věry Křesadlové. Málokdo ví, že to nebyla jejich první role. Úplně poprvé si zahráli coby několikaměsíční miminka ve filmu Zločin v dívčí škole, který vznikl na motivy detektivních povídek Josefa Škvoreckého.

Ačkoli oba bratři zůstali věrní umělecké branži, pohybují se spíš v zákulisí než před kamerou. Petr vystudoval loutkoherectví, Matěj filmovou a televizní grafiku. Pokud bychom měli porovnat, kdo z nich měl v životě větší štěstí na filmové role, jednoznačným vítězem by byl Petr. Ten získal například hlavní roli v úspěšném snímku Akumulátor 1, objevil se ve filmu Jana Hřebejka Horem Pádem a účinkoval také v televizních seriálech Poslední sezona a Rodinka.

Doménou obou bratrů je ale už dlouhá léta divadelní scéna. Nejprve "pluli" na Lodi bratří Formanů Tajemství, později se dostali až do Národního divadla. Petr jako režisér, Matěj coby výtvarník.

Sám Miloš Forman byl za svého života na práci svých synů velmi pyšný, z jeho slávy ale nikdy netěžili. Ostatně v době, kdy šla do kin první komedie o rodině Homolkových, jejich otec už pobýval v emigraci za oceánem. Dvojčata získala povolení ho navštívit až v roce 1976, kdy byl nominován na Oscara jeho snímek Přelet nad kukaččím hnízdem. Na vzácné chvíle s tátou oba bratři dodnes vzpomínají s dojetím.

Ze Spojených států si tehdy přivezli nejen spoustu zajímavých vzpomínek, ale také skateboardy. "Byli jsme tam deset dní. A jeden producent tátovi povídá: Hele, už jsi koupil klukům skate? Táta netušil, co to je. Tak mu vysvětlil, že to jsou takový prkýnka, co na nich kluci blbnou, a on druhý den kohosi poslal, ať nám je koupí," vyprávěl před časem Petr v rozhovoru pro Deník. "Byly to takové první plasťáky, do té doby jsem u nás nikoho jezdit neviděl. Ale postupně jsme začali s bráchou potkávat další, bylo nás pět, dělali jsme noční sjezdy na Lenince."

Své průkopnictví ve skateboardu uprostřed totality bratři přiblížili v dokumentu Šimona Šafránka King Skate, který měl premiéru před rokem. Snímek se setkal s velkou odezvou, a Petr Forman ho dokonce považuje za vrchol své herecké kariéry: "Většina lidí, kdykoli mě potká, říká, hele ti Homolkovi, to bylo něco. Takže doteď jsem si myslel, že moje filmová kariéra měla vrchol tady, v šesti letech. Po King Skate je mi jasné, že ten vrchol nastal až teď, u prkýnek na plátně..."

Jak šel s bratry Formanovými čas, zachycuje fotogalerie. Schválně, jestli z fotografií poznáte, který je který!

Věděli jste, že...

Miloš Forman se v životě radoval z narození dvojčat dvakrát. Druhá dvojčata, chlapce Andyho a Jima, mu porodila třetí manželka Martina v roce 1999. Na rozdíl od Petra a Matěje je ale filmová ani divadelní branže neláká, tíhnou spíš ke sportu. A navíc ani neumějí pořádně česky.