Pilulky od lékařů už vám nepomáhají? Zkuste se vyléčit jinak - přírodní antibiotika!

Antibiotika na rýmu, antibiotika na kašel, antibiotika na chřipku, atd. V dnešní době doktoři předepisují antibiotika a různé prášky téměř na každé neduhy, ale je to tak správně? Alexandr Fleming na počátku druhé světové války objevil penicilín a během její první poloviny se začal hromadně vyrábět. Díky tomuto "léku" se zachránilo nespočet životů. Avšak měli bychom ho používat i na běžné onemocnění? Sám Fleming v rozhovoru pro New York Times uvedl, že penicilín je lék pro dobu války a že by se neměl zneužívat. A jak je tomu dnes? 

Pokud onemocníme, hned jdeme k doktoru, aby nám napsal některé ty pilulky a nám se ulevilo. Jelikož, ale ani viry a bakterie nejsou hloupé, začínají být na naše prášky odolné a tak zjišťujeme, že léky, které nám napsal náš pan doktor, nefungují. Je zajímavé, že ke každému prášku dostaneme malou knížku tzv. příbalový leták, ve kterém se můžeme dočíst, jaké spousty vedlejších účinků daný prášek má. Jen nám uškodí tam, kde to na první pohled nepoznáme, uvnitř našeho organismu. Otázkou však je, musíme brát prášky, když nám není nejlépe? A jsou nám tyto prášku opravdu ku prospěchu, či spíše naopak? Za některé nemoci si z části můžeme sami, protože to, co ovlivňuje naše zdraví je také zdravá strava a myšlení!

Ve staré Číně byli doktoři placeni za to, že své pacienty udržovali zdravé a pokud někdo z nich onemocněl, musel ho léčitel léčit na své vlastní náklady! Umíte si tento způsob představit u nás? Asi těžko, že.. Farmaceutické firmy mají velký zájem na tom, aby se prášků prodávalo co nejvíce, protože čím více se jich prodá, pak je to teprve velký byznys..

Přírodní léky

Každý známe takové ty babičky, které se občas zmíní o léčivých účincích nějaké rostliny. Ne vždy tomu bylo tak, že na každé trápení, byla nějaká ta pilulka. Dříve se lidé spoléhali na to, co bylo přirozené a co bylo vyzkoušené po stovky let. A tím byly přírodní léky! My jsme prozkoumali právě některé přírodní produkty, která by nám s některými problémy mohli pomoci!

Česnek

Tohoto přírodního léčitele vám představovat nemusíme. V Indii je česnek považován za jeden z nejsilnějších přírodních antibiotik. A co se skrývá za zázračnou léčbou česnekem? Obsahuje vitamíny A, C, E a vitamíny skupiny B, dále vápník, draslík, železo, fosfor a další minerály. Také v něm, stejně jako v cibuli, nalezneme látku alicin, která mimo jiné slouží jako přírodní antibiotikum. Česnek slouží k léčbě i prevenci chřipky a nachlazení, zvyšuje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje látkovou výměnu, pomáhá hojit rány, snižuje riziko rakoviny, působí proti nadýmání, proti kornatění tepen, čistí cévy, prospívá srdci a při onemocnění cukrovkou, pomáhá při střevních a žaludečních potížích.

Na našem eshopu můžete nalézt česnekový extrakt, kterým můžete nahradit česnek klasický syrový, avšak samozřejmě nejlepší je užívat česnek, jako celek syrový.

Med

Další přírodní produkt, který netřeba představovat! Pokud máte možnost pořídit si med přímo od včelaře, uděláte nejlépe, protože ten ze supermarketu nemusí být kvalitní a většinou se do něj přidává rafinovaný cukr.. Med je zcela po právu považován za přírodní antibiotikum. Svým složením je schopen ničit bakterie a celkově posilovat obranyschopnost organismu. Pravidelná konzumace se tak na zdravotním stavu určitě projeví. Med může být prevencí i lékem rýmy, zánětu průdušek a horních cest dýchacích, chřipky, civilizačních chorob a dalších obtíží plynoucích z nezdravého životního stylu a uspěchanosti této doby. Med dokáže čistit tělo od toxinů a volných radikálů, které způsobují rychlé stárnutí buněk. Úspěšný je i při terapii kožních problémů, jako jsou vyrážky, rány, popáleniny, omrzliny, proleženiny

Propolis

Stejně jako med, tak i propolis je produkt včel, jen ne už tak známý. Propolis je pryskyřičná látka příjemné aromatické vůně, která vzniká při stavební činnosti včely medonosné ve včelstvu. Včely tuto látku sbírají z různých stromů (pupenů a kůry) a rostlin a dále ji zpracovávají v úlu. Tento fenomén je směsí pryskyřičných látek (asi 50 %), včelího vosku (asi 30 %), balzámů a éterických olejů (do 10 %). Včely propolis používají jako antibiotikum, které likviduje bakterie, viry a plísně. Ze stejných důvodů se začal takto používat i v lidovém léčitelství, ve kterém se používal už ve starém Řecku, Římě a i Egyptě! Nejčastěji se používají takzvané propolisové tinktury.

Zázvor

Nenajde se snad člověk, který by si někdy neudělal zázvorový čaj. O tomto léčivém kořenu se běžně ví, že nám dokáže být, v krušných časech nemoci, nápomocný! Tím, že je antiseptický, protihorečnatý a protizánětlivý, se dokonale postará o naše zdraví. Výborné výsledky jsou s ním v léčbě chřipky – a to i střevní. Dále pomáhá proti nevolnostem všeho druhu, zažívacím potížím, při bolestech hlavy, bolestech kloubů a svalů či škrábání v krku. Zázvorový čaj není vhodné pít pravidelně. Pro chuť si dejte šálek jen občas a jinak jej využívejte výhradně jako přírodní léčivo. V praxi to znamená, že budeme-li zázvor užívat velmi často, naše tělo si na jeho obsahové látky navykne a začne být vůči němu rezistentní!

Cibule

Tento produkt si spíše dokážeme představit v kuchyni nebo na talíři, než-li jako lék. Avšak tomu skutečně tak je! Cibule stejně jako česnek obsahuje allicin, což je látka, která má na svědomí štiplavé aroma. Její ne příliš vábnou vůni vyváží blahodárné a léčebné účinky! Pomáhá při zánětech horních dýchacích cest. Už prababičky ordinovali na kašel a rýmu cibulový čaj nebo šťávu z rozmačkané cibule, právě s výše zmíněným medem.

Šalvěj

Už podle jejího celého názvu "Šalvěj lékařská" bychom mohli poznat, že jde o přírodní medicínu. Staré přísloví praví: „Ten, kdo chce na věky žíti, musí šalvěj v květnu jísti!“ Je to bylinka, která dříve byla považována za všelék. Pokud bychom přečetli mnoho atlasů a starších publikací, zjistili bychom, že šalvěj se používala na mnoho nemocí. V trávícím ústrojí působí šalvěj proti nadýmání a zvyšuje množství vylučované žluče. Čaj ze šalvěje odstraňuje noční pocení, pomáhá při pracovní přetíženosti a při působení stresu. U kojících žen pomáhá snížit nadměrnou tvorbu mateřského mléka, pomáhá při nepravidelné menstruaci. Díky jejímu působení oživuje krevní oběh a zlepšuje činnost nervové soustavy. Avšak není dobré užívat šalvěj dlouhodobě.

Echinacea

Každý už o ní někdy slyšel nebo jí i viděl, avšak víte, co skrývá tato krásná křehká květinka? Třapatka byla tradiční léčivou rostlinou severoamerických indiánů. Při jakýchkoli bolestech žvýkali její kořen, listy přikládali na rány a šťávou léčili místo po uštknutí hadem. K nám se třapatka dostala až v 17. století. Její mimořádné vlastnosti, zvlášť to, že podporuje dnes tak potřebnou odolnost vůči nemocem (imunitu), ji řadí mezi vzácné byliny. Pomáhá hlavně při chronických zánětech kloubů, při žaludečních vředech, prostatických potížích, zánětech močových cest, zánětech horních cest dýchacích a alergických projevech. Nejúčinnější a také nejpoužívanější částí echinacei je kořen, méně se uplatňují květy a nať. Nejlépe se hodnotné látky v třapatce obsažené uvolňují ve formě tinktury, ale můžeme ji pít i jako čaj.

Extrakt z echinacii na našem webu můžete koupit zde

Křen

Křen je velmi bohatým zdrojem vitaminu C, karotenů, minerálů (železo, hořčík, draslík, vápník a fosfor) a antibakteriálních látekKřen je známý především pro své využití v kuchyni, méně už se ovšem ví, že člověku může pomoci s některými neduhy. Máte-li kupříkladu problémy se zažíváním, jeho kořen podporuje trávení a kladně působí i na střevní mikroflóru. Kromě toho podporuje také metabolismus. Zároveň se jeho konzumace doporučuje při zánětu dýchacích cest, neboť působí antibakteriálně a antisepticky (dezinfekčně). Křen bývá využíván také při zánětech močových cest.

Kurkuma

Kurkuma patří mezi přírodní antibiotika s protibakteriálním a protivirovým účinkem. Toto koření je hojně rozšířené zejména v Indii. U nás se spíše používá v kari, což je směs koření a jedna ze složek, která je v kari obsažená je právě kurkuma. Hlavní protizánětlivý účinek kurkumy je v tom, že potlačuje srážlivost krevních destiček a tlumí proces zánětlivých faktorů. Předpokládá se, že rovněž stimuluje tvorbu kortizonu nadledvinkách, který přímo podporuje léčivé procesy. Avšak proto, abychom mohli z kurkumy vytěžit co nejvíce, měli bychom jí užívat s pepřem.

Kurkumu v kombinaci s pepřem naleznete na našem eshopu zde

Více o kurkumě níže

Poznejte kouzlo kurkumy

Zdroje: bylinkopedie, celosnimedicina

Doposud nebyl vložen žádný příspěvek.