Po zprávě Komise stopnou dotace i rodinné firmě Tomana. Brunátný ministr: Tohle je útok! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Po zprávě Komise stopnou dotace i rodinné firmě Tomana. Brunátný ministr: Tohle je útok!

Útočně obranný styl premiéra Andreje Babiše (64, ANO), jakým odmítá nařčení ze střetu zájmů, si zjevně osvojil i ministr zemědělství Miroslav Toman (59, ČSSD).
Útočně obranný styl premiéra Andreje Babiše (64, ANO), jakým odmítá nařčení ze střetu zájmů, si zjevně osvojil i ministr zemědělství Miroslav Toman (59, ČSSD). (Alexandr Malachovský, ara)

Ve střetu zájmů nejsem! Je to útok na naše lidi! To se musíte ptát jiných... Útočně obranný styl premiéra Andreje Babiše (64, ANO), jakým odmítá nařčení ze střetu zájmů, si zjevně osvojil i ministr zemědělství Miroslav Toman (59, ČSSD). Ten se včera při vysvětlování nové zprávy Evropské komise pořádně zapotil …

Česku podle návrhu auditní zprávy z minulého týdne hrozí, že kvůli přetrvajícímu vlivu Babiše na Agrofert bude muset do unijního rozpočtu vracet asi 450 milionů dotací na rozvoj podnikání a životní prostředí. Střet zájmů premiéra zopakovali auditoři i v druhém návrhu zprávy, která dorazila do Česka ve středu, a která se týká zemědělských dotací pro Agrofert. A nejen to.

Podle nového návrhu jsou ošemetné také prostředky pro koncern Agrotrade spřízněný s rodinou ministra zemědělství Tomana. Šéf Státního zemědělského intervenčního fondu Martin Šebestyán proto včera oznámil, že fond přestane oběma společnostem proplácet evropské peníze. V případě Agrofertu to jako správný krok uvítal vicepremiér Jan Hamáček (40, ČSSD), svého ministra se ale zastal. „Tam bylo jasně konstatováno, že ministr v žádném střetu zájmů není,“ řekl Hamáček. A že by byl v konfliktu se zákonem včera ostře popíral také růžolící se Toman.

„Celou dobu tu byly spekulace ohledně střetu zájmů ministra Tomana kvůli vlastnictví a řízení firmy Agrotrade rodinnými příslušníky. Musím to naprosto odmítnout.“

„Pokud jde o dva projekty z října loňského roku, tak na rozhodovacích projektech se nepodílím… Takže tím tento příběh končí.“

„Veškeré dotazy, které budete mít, můžete směřovat autorům zprávy (auditorům EK, pozn. red.). Takže děkuji.“

„…takovýto nález, když to tak řeknu, já považuji za útok na české zemědělství.

O co jde u Tomanů?

Ministrův otec Miroslav – předlistopadový ministr zemědělství - vlastní 80 procent akcií konsorcia Agrotrade, to navíc řídí Tomanův bratr Zdeněk. Pod hoding spadá drůbežářská firma Xaverov, která loni obdržela zhruba dvoumilionovou dotaci. „Zdá se, že existují důkazy, že Miroslav Toman ve své roli ministra zemědělství ovlivňoval podmínky pro přidělení dotací od Státního zemědělského intervenčního fondu,“ uvedla loni Evropská komise ve své zprávě.

Zfušované audity?

Agrofert má přijít o dotace za období od února 2017, kdy ho Babiš kvůli zákonu vložil do svěřenských fondů. Za toto období ale holdingu již bylo na dotacích proplaceno 63 milionů korun. Agrotrade má zase zapomenout na peníze od loňského srpna. O jakou částku se v obou případech jedná, to ale mluvčí SZIFVladimíra Nováková odmítla upřesnit. Na stejný dotaz odmítl odpovědět také mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. „Informace o zastavení proplácení dotací je pro nás nová. Bereme ji na vědomí. Jsme připraveni k dialogu s úřady, ale trváme na tom, že se v oblasti dotací řídíme přesně podle zákonů,“ napsal Aha! Hanzelka s tím, že holding závěry auditů považuje za „pochybné“ a „neprofesionální“.

Zastavte »Čapák«!

Vedle nařčení ze střetu zájmů či spolupráce s StB čelí premiér Babiš a jeho rodinní příslušníci také trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. Podle webu Česká justice Babišův obhájce Michael Bartončík v kauze údajného zneužití 50milionové dotace pro farmu na Benešovsku podal včera návrh na zastavení stíhání premiéra. Do konce týdne chce návrh rozšířit i na manželku Babiše Moniku (44) a dceru Adrianu Bobekovou.



Přečtěte si
konvalinka34
7. 6. 2019 • 14:57

a který z Tomanů je bývalý manžel Brožové a otec její dcery? Tento nebo jeho bratr ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.