V Kloboukách se uskutečnil galavečer pro pěstouny, město jim poděkovalo za obětavost

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Město Valašské Klobouky uspořádalo pro pěstouny druhý ročník speciálního galavečera. Při něm se pěstouni dočkali uznání a poděkování, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Lenka Zvonková.

Práce pěstounů je mimořádně náročným posláním, které dává opuštěným dětem šanci vyrůstat v rodinném prostředí. Na Valašskokloboucku se pro pěstounství rozhodlo hned 26 rodin.

„Můj hluboký obdiv mají všechny pěstounské rodiny, které jsou ochotné přijmout dítě nebo i sourozence s těžkým osudem a podělit se s nimi o kus svého srdce, náruče i domova. Cením si jejich obětavosti, s jakou k dětským potřebám přistupují, a péče, kterou každému ze svěřených dětí věnují,“ řekla starostka Eliška Olšáková. „Profesionálních pěstounů je ve společnosti stále potřeba, a proto bychom při této příležitosti rádi podpořili rodiny nebo jednotlivce, kteří možná tuto životní cestu zvažují. Mají-li jakékoli otázky, mohou se obrátit na oddělení sociálně-právní ochrany dětí našeho úřadu, kde jim budou sociální pracovnice nápomocny,“ poznamenala.

Pozvání na společenský večer přijali pěstouni na přechodnou dobu, pěstouni, kteří prošli zprostředkováním pěstounské péče přes krajský úřad, i pěstouni, kteří přijali dítě do příbuzenské pěstounské péče. Poděkovat jim přišla také krajská radní pro sociální záležitosti, neziskový sektor a rodinnou politiku Michaela Blahová, která uvedla, že především díky pěstounským rodinám už ve Zlínském kraji nejsou v provozu žádné kojenecké ústavy, protože dětem je zajišťována bezprostřední péče právě u pěstounů.

Účastníky galavečera pozdravil i P. Karel Janíček, kloboucký farář, který pěstounům požehnal, a starosta města Brumov-Bylnice Kamil Macek, který ocenil nelehkou práci všech, kdo opuštěné děti přijímají do své péče.

„Akce je svého druhu v okolí ojedinělá. Nejen, že se jejím prostřednictvím snažíme vyjádřit pěstounům poděkování, ale navíc jim nabízíme příležitost navzájem se seznámit, sdílet své zkušenosti i zážitky. Usilujeme také o šíření povědomí o pěstounství a o jeho pozitivní přijetí ve společnosti,“ popsala Jana Surmařová, sociální pracovnice, která se rodinám s dětmi v pěstounské péči věnuje.

 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x