Hernych ocenil silné nervy Vondroušové, bývalý kouč Fuchs odhodlání

7. 6. 2019, 21:31
Aktuality 2
Trenér Jan Hernych ocenil, jak silné nervy ukázala Markéta Vondroušová v dnešním semifinále Roland Garros. I když v úvodním gamu udělala dvě dvojchyby a prohrála deset míčků za sebou, nezpanikařila a v koncovkách obou setů byla klidnější než její osmadvacetiletá soupeřka. Díky tomu devatenáctiletá Češka postoupila do finále pařížského antukového grandslamu.
Jan Hernych a Markéta Vondroušová

"Nezačala dobře. Ale dokázala se z toho dostat, uvolnila se na kurtu a vybojovala první set z toho setbolu. Opravdu potom předvedla silné nervy," chválil Hernych svou svěřenkyni. Vondroušová za stavu 3:5 při svém podání odvracela tři setboly, načež úvodní sadu vyhrála 7:5. Ze stavu 3:5 se proti šestadvacáté nasazené Kontaové dostala i ve druhé sadě, kterou získala v tie-breaku.

Hernych v lóži při nepovedeném vstupu do utkání nepanikařil. "Ty zápasy tak jsou. Člověk už Markétu zná, pozná, kdy je víc, kdy je míň v pohodě. Zápas je dlouhý. Začátek nebyl příjemný, ale nebylo to tak, že bych si říkal, že to dneska nepůjde," vyprávěl.

Než začal s Vondroušovou před necelým rokem spolupracovat, neplánoval trénovat ženu, i když už nějaké trenérské zkušenosti měl. "Dostal jsem tu nabídku od Markéty, nějak jsme se potkali a dohodli jsme se. To byl hlavní impulz," řekl.

Nabídka od Vondroušové byla logická. Na Štvanici se o ni staral Jiří Hřebec, který Hernycha v dobách jeho aktivní kariéry vedl. Osmašedesátiletý Hřebec ale s Vondroušovou nejezdil po turnajích, takže česká tenisová naděje hledala kouče, který by ji doprovázel. A volba padla na devětatřicetiletého Hernycha.

Loni se Vondroušová potýkala se zdravotními problémy. Podle Hernycha jí to ale mohlo paradoxně prospět, protože po této zkušenosti postupně rozšiřuje tým. "Spojila se s fyzioterapeutem Martinem Janouškem, který by se o ni měl starat, s Michalem Vágnerem dělají skvělou práci, co se týče jejího zdraví, takže v tomto ohledu to mohlo být pro její další růst i trošičku přínosné," řekl kouč.

Rodačka ze Sokolova je fit a naplno ukazuje svůj um v Paříži. A z Hernycha je najednou trenér (zatím) grandslamové finalistky. "To by mě nenapadlo, ale je pravda, že jsem to moc neřešil. Nebyl to určitě můj sen, ale jsem rád za to, že se to stalo," poznamenal Hernych.

A chvíli před tím poznal, co tahle pozice obnáší. Před českými novináři totiž dával rozhovor i zahraničním médiím. "Je to pro mě nová věc. Ta mediální pozornost je obrovská. Samozřejmě se to přelévá i na ostatní v týmu nebo v rodině," řekl otec tří dětí.

Před semifinále měla Vondroušová kvůli propršené středě nečekaně dva dny volna. Finále bude hrát hned den po semifinále, takže nebude mít tolik prostoru cokoliv řešit. "Myslím, že je to docela dobré. Myslím, že Maky je na tom fyzicky dobře a to je to nejdůležitější," uvedl Hernych.

V cestě k trofeji má před sebou jeho svěřenkyně poslední překážku, třiadvacetiletou turnajovou osmičku Ashleigh Bartyovou z Austrálie. "Maky ji zná určitě dobře, když s ní dvakrát hrála. Bartyová je šikovná hráčka, která má letos skvělé výsledky. A jak je vidět, tak je ve skvělé formě," řekl trenér na adresu finálové soupeřky.

Kouč Fuchs: Markéta na kurtu nechá duši
Perfektním zkrácením za síť proměnila tenistka Markéta Vondroušová mečbol a postoupila do finále Roland Garros. Trenér Jan Fuchs se v tu chvíli mohl doma u televizní obrazovky dmout pýchou, právě on totiž na kurtech v Kynšperku nad Ohří učil rodačku ze Sokolova "kraťasy" vybírat i hrát.

"Jsem nadšený," řekl sedmapadesátiletý kouč v telefonickém rozhovoru ČTK krátce po výhře Vondroušové v semifinále v Paříži nad Britkou Johannou Kontaovou, díky čemuž si v devatenácti letech zahraje první grandslamové finále.

Do zápasu přitom Vondroušová vstoupila nervózně. V první hře udělala dvě dvojchyby a game soupeřce víceméně věnovala. "V úvodu bylo vidět, že jde trošku o něco. Ruka se jí trošku dost klepala, to bylo vidět," uvedl Fuchs.

Zůstával ale klidný. Vondroušovou vedl od deseti do patnácti let a ví, jaké má v sobě hráčka odhodlání. "Ona to naštěstí, holka, nikdy nezabalí. To je její ohromná výhoda. Když prohrává, bojuje, i kdyby tam měla nechat duši," řekl.

V obou sadách levou rukou hrající Vondroušová jeho slova naplnila. Prohrávala vždy 3:5, ale nedovolila soupeřce sady dopodávat. V prvním setu odvrátila i tři setboly a vypadala u toho klidně. "Ale uvnitř to v ní vře," věděl moc dobře Fuchs.

Znovu si pomáhala zkrácením za síť, ale ten nejlepší "kraťas" si nechala na mečbol. Britka sice po míči vystartovala, ale hned zjistila, že nemá šanci. "To je ono. Ona si to na tréninku prožila," poukázal Fuchs na to, že nejdříve Vondroušovou učil, jak míče za síť vybírat. "A vidíte, nepanikaří, neblázní a ví, co má udělat. To je paráda."

Podle Fuchse se Vondroušová vybíráním "kraťasů" zocelila v předvídavosti. Teprve posléze je do vyčerpání pilovala sama. "Aby je dostala do krve a věřila si na ně. Musela si to protrpět a na mě někdy volala, že se na to vykašle, ale já ji nešetřil," smál se a dodal, že se vždy snažil Vondroušovou naučit pestrou hru a ne jen dávat rány.

V sobotním finále se Vondroušová utká s Ashleigh Bartyovou. Fuchs si duel proti Australance přál. "Obě mají úžasnou techniku úderů. Až holky ze sebe setřesou nervozitu, konečně se dočkáme pestrého dámského tenisu," těší se.

Vondroušová se díky postupu do boje o titul na Roland Garros posune poprvé v kariéře do světové dvacítky. Ta se s jejím jménem spojovala už předloni, kdy v sedmnácti vyhrála poprvé turnaj WTA Tour. "Pak ji přibrzdilo zranění, ale s jejím stylem hry a úrovní na to má. Teď bude důležité, aby se křivka výkonů jen lehce vlnila. Nemusí hrát finále pořád, ale do čtyř (semifinále) může chodit," mínil Fuchs.

Trenéra těší ještě jiná věc. Vondroušová nezapomíná, kde položila jeden ze základů své zatím úspěšné kariéry. Jsou s Fuchsem pořád v kontaktu a ráda také přijde a zahraje si s jeho současnými svěřenkyněmi. "Ty jsou hotový a navíc mají srovnání. Je to pro ně povzbuzení. Maky je v tomhle opravdu skvělá," konstatoval Fuchs.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
Jan
Před turnajem pasovali Markétu na černého koně turnaje, tak se to potvrdilo :)
Reagovat
Jan
Markéta měla také štěstí, že Kontaová nedopodávala ani jeden set. Ale přispěla k tomu i svou hrou a pevnými nervy.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist