Svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého museli v Praze na Letné otáčet nepříznivý vývoj utkání, nicméně po dvou brankách Patrika Schicka vyhráli 2:1. "Báli jsme se až do konce," uznal trenér národního týmu.

Vstup do zápasu se fotbalové reprezentaci opravdu nepovedl. Hostující kapitán Ivelin Popov na pravé straně kouzlil s balonem, zlehka jej poslal do vápna, kde vyskočil nepokrytý Ismail Isa. A míč zapadl za brankáře Tomáše Vaclíka.

Šok! Jako by se hráči ještě vzpamatovávali z minuty ticha za bývalého parťáka Josefa Šurala, který na jaře zemřel při tragické nehodě v Turecku…

David Presl v české reprezentaci malého fotbalu.
Čeští obhájci světového titulu se utkají s Chile, Singapurem a Srbskem

Obvyklý kliďas Šilhavý nicméně okamžitě vyběhl k lajně a začal vysvětlovat, jak mají Češi hrát. Pár minut to ještě skřípalo, nicméně brzy získal domácí tým potřebnou jistotu.

Došlo k prvnímu rohu, k první střele, ofsajdu. Tlak byl na světě.

Balakov jen kroutil hlavou

Tomáš Souček (jeden ze tří hráčů mistrovské Slavie v základní sestavě) ještě neuspěl, ale v 19. minutě to už hráčům v červených dresech vyšlo. Po průniku Jakuba Jankta se prosadil jediný forvard domácího týmu. Schick uklidil balon nekompromisně k tyči.

Obraz hry se diametrálně změnil. Češi měli během pár minut nepočítaně šancí a nový bulharský kouč Krasimir Balakov, legenda Stuttgartu, jen kroutil hlavou.

Gól nepadl, byť to dobře zkoušel Jankto, znovu pálil Schick. Hodně aktivní byl Lukáš Masopust. A dokonce dvakrát zakončoval jeho parťák z Edenu Alex Král, leč na brankáře Nikolaje Michajlova nevyzrál.

Radek Petr dělá fotbal už jen pro radost.
Fotbalový vicemistr světa Radek Petr: Fotbal už hraji jen pro radost

Škoda. Souček a spol. začali v závěru prvního poločasu diskutovat s maďarským rozhodčím – jednou v soupeřově vápně žádali penaltu, potom zase na své obranné polovině protestovali proti odpískanému faulu. Bylo to zbytečné. Nic nezískali.

Schick sahal po hattricku

Po pauze ale získal národní tým definitivně půdu pod nohama. A zase díky Schickovi. Útočník bojující o šanci v AS Řím totiž utekl obraně a své sólo zakončil působivým lobem. 2:1!

Bulhaři najednou přestali zdržovat, jenže jejich ofenzivní snažení mělo jepičí život.

Hosté drželi naději s velkým štěstím – ubránili se v případě nepřesné hlavičky Filipa Nováka po hodině hry. I později, když po hattricku už už sahal Schick, leč hlavičkoval v ofsajdovém postavení. "Šancí jsme měli opravdu dost," pokýval hlavou Šilhavý.

Další možnosti (třeba náhradníků Martina Doležala či Ladislava Krejčího) na výsledku nic nezměnily. Nakonec se nikdo nezlobil. Češi vydřeli tři body – a to je ta podstatná zpráva o stavu fotbalové reprezentace.

Současnost... Třiačtyřicetiletý obránce se po konci profesionální kariéry stal pracovníkem na stavbách
Přeju i Čechům, ale zítra budu fandit svým, říká znojemský Bulhar Todor Yonov

Na sebemenší euforii není čas - už v pondělí Češi vyzvou Černou Horu. Třetí díl kvalifikace se tentokráte uskuteční v Olomouci.