Zámecké zahrady se o víkendu otevřou, vyrazte třeba za Clam-Gallasy

O víkendu se opět otevřou zámecké parky a zahrady! Ve dnech 8. a 9. června se totiž uskuteční devátý ročník akce Víkend otevřených zahrad. Letos navštivte třeba ty, které jsou spojené s rodem Clam-Gallasů. Na Lemberku se podívejte do Bredovské zahrady a letohrádku s panelovou výstavou věnovanou proměnám zámeckého areálu. V Libochovicích si připomeňte ředitele zahrad Clam-Gallasů Josefa Blechu, v Krásném Dvoře pak Společnost vlasteneckých přátel, kterou spoluzakládal (stejně jako zdejší zahradu) Jan Rudolf Černín spolu s Kristiánem Kryštofem Clam-Gallasem.

Na Lemberku se můžete kromě Bredovské zahrady, která je tento víkend výjimečně otevřená, navštívit také letohrádek, kde najdete panelovou výstavu věnovanou proměnám areálu zámku. Zúčastnit se můžete také prohlídky zahrady s Renatou Tišerovou z Územního odborného pracoviště NPÚ v Liberci.

Zahrada na Lemberku

V Libochovicích vás čeká přednáška o řediteli zahrad hraběte Clam-Gallase, jež se významně podílel na rozvoji zdejšího přírodně krajinářského parku. Josef Blecha byl také autorem slavné zahrady Klamovka v Praze. Po přednášce následuje komentovaná prohlídka parku. V rámci Víkendu otevřených zahrad si můžete v areálu zámku také prohlédnout výstavu kaktusů.

V Krásném Dvoře se uskuteční komentovaná procházka zámeckým parkem s Janem Rudolfem Černínem, který zde založil jeden z nejstarších přírodně krajinářských parků na našem území. Zároveň patřil spolu s Kristiánem Kryštofem Clam-Gallasem mezi iniciátory Společnosti vlasteneckých přátel, které zde bude také věnována přednáška. V sobotu i neděli doplní program koncerty, sobotní podvečer pak ozvláštní komentovaná vycházka parkem od zámku k Novogotickému templu, z něhož je krásná vyhlídka na park.

Na Sázavě vás čekají dobrodružné prohlídky polozarostlými, jen jednou v roce otevřenými zahradami, které obklopují klášter. Kdo bude mít zájem, může sestoupit do svatoprokopské jeskyně, kde se podle tradice před tisíci lety usadil poustevník Prokop. Během putování s průvodcem si budete povídat o historii a možné budoucnosti zahrad. Novinkou letošního roku bude od náletů zbavená, arboritisty ošetřená a pražskými Brontosaury vyčištěná Mariánská lesní zahrada.

Jako každoročně se zahradního víkendu účastní bylinková zahrada hospitálu Kuks. S odborníkem Jiřím Pirnerem budete mít výjimečnou příležitost absolvovat komentovanou prohlídku zahrady a vyzkoušet si poznávání a určování léčivých rostlin.

V Buchlovicích zvou na netradiční procházku zdejším zámeckým parkem za doprovodu zahradní architektky. Během prohlídky se naučíte vidět zahradu očima jejích tvůrců: postupně odkryjete jednotlivé vývojové fáze, nahlédnete do tajemství unikátních kompozičních vazeb, které většinou zůstávají bez povšimnutí, užijete si neopakovatelnou atmosféru hry světla a stínu.

Zámek Jánský Vrch se k Víkendu otevřených zahrad připojuje přednáškou o historii zámku a zahrad spojenou s povídáním o víně a jeho degustací. Zážitkovou ochutnávkou vína vás provede someliér, gastronom a pedagog Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda.

Zámek v Hořovicích zve do zámeckého parku, kde budou připraveny komentované prohlídky, během nichž budou mít návštěvníci možnost dozvědět se něco nejen o historii parku, jeho dendrologické skladbě a výsadbách, ale i o současném plánu na jeho obnovu. Také děti se mohou těšit na zábavnou i naučnou stezku parkem.

Také letos se zahrada vily Stiassni zapojí do celorepublikové akce, kdy se návštěvníkům otevírají výjimečné zahrady. V tento den zde poprvé odhalí nově vytvořené informační cedule věnované zajímavým místům zahrady. V případě příznivého počasí bude možné zapůjčit si na pokladně deku a vychutnat si tak zahradu naplno.

Ilustrační foto

Na zámku Valeč se konají komentované prohlídky jinak nepřístupných zámeckých teras. Již v pátek můžete navštívit přírodovědnou exkurzi pod vedením kurátora karlovarského muzea Jana Matějů, poznat rozličný noční hmyz a dozvědět se zajímavosti z jeho života.

Zámecký park ve Valticích se do projektu Víkend otevřených zahrad letos zapojí vůbec poprvé, a to komentovanou prohlídkou zámeckého parku. Lysice lákají na odborné prohlídky zámecké zahrady, saly terreny a zahradnictví s fíkovnou a oranžerií. V Kroměříži se uskuteční mimořádné komentované prohlídky Podzámecké zahrady s Lenkou Křesadlovou a podívat se můžete i do Květné zahrady.

Jako každoročně se na zámku Jezeří uskutečnění komentovaná prohlídka dochované části zámecké zahrady. Stekník láká na prohlídky rozkvetlých zámeckých zahrad s výkladem o italské terasovité zahradě. Do zahrad s kvetoucími popínavými růžemi je možné si donést i vlastní piknikové deky. Návštěvu Zahrad pod Pražským hradem můžete o víkendu spojit s poslechem odborného výkladu o jejich historii.

V Mníšku pod Brdy se můžete vydat na komentované prohlídky zámecké zahrady. Spolu s průvodkyní projdete horní i spodní částí zámecké zahrady a poznáte rostliny, keře, stromy i zahradní architekturu. Komentované prohlídky krajinářského parku ve Velkém Březně se zaměří na historii, současnost a budoucnost parku.

V klášteře Zlatá Koruna navštivte mimořádné komentované prohlídky exteriérů kláštera. Rájec nad Svitavou si na víkend připravil prohlídky zámeckým parkem s vedoucím parku a zahradnictví Evženem Kopeckým.

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad a parků veřejnosti se koná vždy během druhého červnového víkendu a stal se již tradiční akcí po celé Evropě. Cílem tohoto projektu je zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění a zahradní architektuře.

Podle webu NPÚ

(lh,turistickelisty.cz,foto NPÚ)



PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...