Někdejší nářaďovna Tatry bude mít novou šéfku

Tawesco

Tawesco Zdroj: Tawesco

Tatra Trucks
Tatra Trucks
Tatra Trucks
Tatra Trucks
Překladač kontejnerů Tatra 815 Steelbro
8
Fotogalerie

Do funkce šéfky firmy Tawesco, součásti kopřivnické automobilky Tatra Trucks, nastoupila od začátku měsíce Margita Rejchrtová. Ve společnosti, která patří k významným českým výrobcům dílů pro automotive, působila patnáct let jako obchodní ředitelka.

Tawesco byla původně nářaďovnou Tatry. Postupně se přeměnila v samostatnou společnost a stala se součástí skupiny Promet Group podnikatele Reného Matery, která vlastní v Tatře 35 procent akcií. Většinovým majitelem automobilky je s 65 procenty akcií Czechoslovak Group Michala Strnada.

Rejchrtová chce rozšiřovat portfolio zákazníků hlavně v zemědělství a lesnictví. „Know-how Tawesca se může výborně uplatnit i u lesních harvesterů, kombajnů či manipulační techniky. Je tu potenciál pro pokračování našeho růstu,“ řekla.

Její strategií je dodávat komplexní řešení na klíč. Nová šéfka Tawesca si uvědomuje, že se nemůže věnovat jen shánění zakázek. „Dobrý obchodník nesmí trávit čas pouze v kanceláři nebo na schůzkách. Musí chodit do výroby a rozumět jí,“ podotkla.

Rejchrtová se dlouhodobě podílí na rozvoji Tawesca, tržby firmy od jejího nástupu v roce 2004 do loňska vzrostly o 140 procent. V čele společnosti vystřídala svého předchůdce Pavla Lazara, který se stal výkonným ředitelem Tatry.

Podnikání Tawesca zahrnuje kromě výroby nářadí a přípravků i lisování a svařování. Je významným obchodním partnerem pro koncerny, jako jsou Škoda Auto, Audi, Iveco, John Deere, Volkswagen nebo Volvo. Výrobky jim dodávají i dceřiné firmy Tawesco Automotive a Stecomtra. Tawesco loni vykázalo tržby 1,9 miliardy korun, i s dcerami to bylo 3,2 miliardy korun.