TOPlist

Honor 20 Lite recenze: vzhled na prvním místě

Honor 20 Lite recenze

Mezi smartphony střední třídy je v posledních letech radost vybírat. Díky silnému konkurenčnímu boji totiž máte na výběr celou řadu telefonů různých značek, vzhledů i parametrů, a to vše za rozumně nastavenou cenu.

V dnešní recenzi se zaměříme na jeden z nejnovějších přírůstků v portfoliu čínské společnosti Honor. Model Honor 20 Lite představený v polovině května se na českém trhu prodává za cenu 6 990 korun. Jeho hlavními zbraněmi bude především lákavý vzhled a také hlavní fotoaparát disponující trojicí objektivů. Budou tato lákadla ale stačit na úspěch? To prozradí následující odstavce.

Videorecenze Honor 20 Lite

Konstrukce Honor 20 Lite: sázka na líbivý vzhled

Hlavním materiálem konstrukce těla se u testované novinky stal plast. Z plastu je jak boční rámeček, tak i celá zadní strana. Kov a sklo si nechává výrobce pro své dražší kousky, ale nemusíte mít zbytečné obavy. Celková kvalita zpracování je totiž na velice dobré úrovni, a to samé mohu prohlásit i o pevnosti a tuhosti těla.

honor 20 lite 5

Díky plastovému tělu je telefon pocitově velmi lehký, i když reálná hmotnost 164 gramů není úplně nejnižší. Celkové rozměry telefonu činí 154,8 × 73,6 × 8 milimetrů – novinka se tak řadí ke středně velikým zařízením.

honor 20 lite 4

Drtivou většinu čelní strany zabírá 6,21palcový displej s kapkovitým výřezem v horní části. V něm se ukrývá čelní 32megapixelová kamera se světelností f/2,0 a schopností nahrávat video v rozlišení FullHD. Její největší využití je ale pro rozpoznávání obličeje uživatele.

Tento způsob autentifikace je v praxi velmi rychlý i přesný. Často jsem ani nezaregistroval žádnou prodlevu mezi aktivací displeje a odemčením. S ubývajícím okolním světlem bohužel spolehlivost odemykání klesá a v úplné tmě jste bez šance.

Honor 20 Lite má nad displejem kapkovitý výřez se selfie kamerkou
Honor 20 Lite má nad displejem kapkovitý výřez se selfie kamerkou

Ve chvílích, kdy rozpoznávání obličeje nefunguje můžete využít klasickou čtečku otisků prstů. Ta má své místo na zádech a řadí se mezi velice rychlé i přesné modely. Na zádech se kromě ní nachází rovněž modul hlavního fotoaparátu s trojicí objektivů a přisvětlující dioda.

Vzhled zad je poznávacím znamením smartphonů Honor (a Huawei). U námi testované modré verze (Phantom Blue) přechází odstín z modré až do fialové. Podobným barevným přechodem se chlubí i verze Phantom Red a pro kontroverznější uživatele bude k dispozici samozřejmě i černá verze.

Tlačítko pro spuštění a kolébka pro ovládání hlasitosti sídlí na pravém boku těla. Levá strana je prázdná, kombinovaný slot pro dvojici karet nanoSIM a paměťovou kartu microSD má své místo na horní hraně.

honor 20 lite 13
MicroUSB se v roce 2019 zkrátka nenosí…

Nejvíce zaplněná je spodní hrana. Zde se nachází mřížka hlasitého reproduktoru s průměrným zvukovým přednesem, sluchátkový výstup a datový konektor. A právě datový konektor je jedním z velkých zklamání testovaného kousku. U nového smartphonu s cenou 7 tisíc korun prostě nemá microUSB co dělat. I u daleko lacinějších kousků se prosazuje rozhraní USB-C a nevidím důvod, proč by tomu nemělo být i u Honoru.

honor 20 lite 9

Po konstrukční stránce si ale Honor 20 lite zaslouží pochvalu. Plastové tělo se dá vzhledem k ceně odpustit, obzvlášť, když je velice solidně zpracované. Mladí uživatelé, na které novinka cílí především, budou jistě spokojeni s celkovým designem.

Displej: Honor 20 Lite potěší věrnými barvami

V případě displeje vsadil výrobce na panel typu IPS s velice dobrým barevným podáním i pozorovacími úhly. Jedné, co by mohlo být lepší, je snad jen maximální úroveň jasu. Při používání telefonu na přímém slunci jsem měl občas problémy s horší čitelností.

honor 20 lite 10

Jinak ale nemohu displeji s úhlopříčkou 6,21 palců a rozlišením 1080 × 2340 pixelů co vytknout. Výřez v horní části je jen nepatrný, a navíc jej lze softwarově schovat. Celou čelní stranu kryje blíže nespecifikované odolné sklo, na kterém je navíc z výroby nanesena ochranná fólie.

Výkon Honor 20 Lite odpovídá ceně

Srdcem telefonu se stal čipset HiSilicon Kirin 710 s celkem osmi procesorovými jádry (4 × Cortex-A73 s taktem 2,2 GHz a 4 × Cortex-A53 s taktem 1,7 GHz) a grafickým čipem Mali-G51 MP4. Tento čipset využívá Huawei i Honor pro celou řadu svých smartphonů ve střední třídě a jedná se o rozumnou volbu, se kterou se nemusíte obávat žádných mobilních aplikací ani méně náročných mobilních her. Výkon čipsetu zkrátka odpovídá prodejní ceně telefonu.

Hardwarové parametry Honor 20 Lite

Systém, čipset a konstrukce

Operační systém: Android 9.0, čipset: Hisilicon Kirin 710, octa-core, 4× 2,2 GHz Cortex-A73 + 4× 1,7 GHz Cortex-A53, GPU: Mali-G51 MP4, RAM: 4 GB, interní paměť: 128 GB, pam. karta:
Rozměry: 154,8 × 73,6 × 8 mm, hmotnost: 164 g, zvýšená odolnost: ne

Displej, konektivita a baterie

6,21", IPS LCD, rozlišení: Full HD+, 1080 × 2340 px
5G: , NFC: , Bluetooth: 4.2, Wi-Fi: 802.11 b/g/n, GPS: , konektor: microUSB
Baterie: 3400 mAh, rychlé nabíjení: , bezdrátové nabíjení:

Fotoaparáty

Hlavní: 24 Mpx, f/1.8, PDAF, druhý: 8 Mpx, širokoúhlý, f/2.4, 120˚, třetí: 2 Mpx, portrétový, f/2.4, selfie kamera: 32 Mpx, f/2.0, Full HD video

Kirinu 710 sekundují 4 GB operační paměti a vnitřní úložiště s nadstandardní kapacitou 128 GB. Další prostor navíc můžete získat dokoupením paměťové karty microSD s kapacitou až 1 TB. Po jejím využití ale přijdete o možnost využít druhý slot pro kartu nanoSIM.

Datová konektivita zahrnuje vše podstatné. Samozřejmostí je plná podpora českého LTE, ale zamrzí pouze jednopásmová Wi-Fi. Útěchou je alespoň podpora NFC, takže budete moci využívat placení telefonem.

Honor 20 Lite: baterie a výdrž

Akumulátor s kapacitou 3400 mAh je v dnešní době standard. Ve spojení s úsporným čipsetem se můžete těšit na nadstandardní dobu výdrže. Pokud jsem používal Honor 20 Lite jen na volání, kontrolu emailové schránky a občasné procházení sociálních sítí, stačilo zamířit k nabíječce jednou za dva dny.

honor 20 lite 1

Při náročnějším vytížení (například při navigování), jdou samozřejmě procenta baterie dolů o poznání rychleji. I v zápřahu však neměl telefon problém vydržet celý den. Nabíjení dodávaným adaptérem trvá z prázdného stavu do plna zhruba hodinu a třičtvrtě.

Operační systém: Android s EMUI

Zprávou posledních dní z mobilního světa je umístění společnosti Huawei (a všech dceřiných firem včetně Honoru) na černou listinu Spojených států. To bohužel znamená odříznutí od technologií amerických výrobců, a to jak hardwarových, tak i softwarových. V praxi to znamená, že by měl výrobce ztratit přístup ke službám Google, což se dotýká i operačního systému Android.

Jaké bude rozuzlení celé situace, na to si budeme muset počkat. Již uvedených zařízení by se omezení neměly dotknout v takové míře. Honor 20 lite svou premiéru stihl ještě před touto nešťastnou událostí a je vybaven operačním systémem Android 9 Pie s grafickou nadstavbou EMUI deváté generace.

honor 20 lite 12

Systém je proti dřívějším létům značně osekaný a neobsahuje žádný malware. Kromě několika systémových aplikací je zde jen sada nástrojů od Googlu, a to je vlastně vše. Celková optimalizace je na slušné úrovni, ale občas se mi zdály některé reakce na povely trochu pomalejší. Je zde tak ještě prostor pro lehké zlepšení.

Fotoaparát a záznam videa: ve dne slušné, v noci špatné

Honor 20 Lite je vybaven modulem hlavního fotoaparátu, který tvoří celkem tři snímače. Primární má rozlišení 24 megapixelů, světelnost objektivu f/1,8 a standardní úhel záběru. Druhý snímač má rozlišení 8 megapixelů a disponuje širokoúhlým objektivem se světelností f/2,2. Posledním ze sestavy je pouze 2megapixelový snímač sloužící pro záznam rozdílné hloubky obrazu. Žádný z objektivů nemá optickou stabilizaci, spolehnout se musíte jen na softwarovou.

honor 20 lite 8

Aplikace pro fotografování není uživatelům smartphonů Honor nebo Huawei neznámá. Řadí se mezi ty povedenější, a to hlavně díky celé řadě snímacích režimů. Za povšimnutí stojí především profesionální režim, kde si můžete upravit parametry snímání a také režim s názvem Noc, pro fotografování při špatném okolním osvětlení. V automatickém režimu můžete využít služeb umělé inteligence, která rozpozná snímanou scénu a upraví parametry obrazu.

Tip: snímky v plném rozlišení si můžete zobrazit či stáhnout zde

Kvalita fotografií pořízených během dne je velmi pěkná. Snad jediné, co bych vytknul, je horší ostrost při krajích fotografií. Zklamal mě ale velký rozdíl v kvalitě mezi primárním objektivem a sekundárním širokoúhlým. Částečně bude na vině nižší rozlišení, ale i tak si myslím, že by mohla být kvalita fotografií lepší. Fotografování v noci je spíše jen „do počtu“. O něco lepších výsledků lze dosáhnout při použití nočního režimu, ale i tak obsahují fotografie hodně šumu a detaily se slévají.

Záznam videa probíhá v maximálním rozlišení Full HD při frekvenci 60 snímků za sekundu. Kvalita videí koresponduje s kvalitou fotografií – během dne dokáže Honor 20 Lite natočit povedená videa, ale v noci má problémy se zaostřováním a celková kvalita je špatná. Celkově se kvalita fotografií a videí řadí v dané cenové kategorii k lehkému nadprůměru.

Honor 20 lite recenze & závěrečné hodnocení

Honor 20 Lite potěší hlavně mladší zákazníky. Na ty cílí svým zajímavým vzhledem, příznivou cenou a slušnou výbavou. Zklamáním je kvalita nočních fotografií, horší čitelnost na slunci a datový konektor microUSB.

Kategorie smartphonů s cenou kolem 7 tisíc korun je velmi nabitá. Zajímavým konkurentem je třeba Samsung Galaxy A40 (recenze). Ten má podobnou hardwarovou výbavu, ale podstatně horší výdrž a pomalejší rozpoznávání obličeje. Ve střední třídě smartphonů dominuje další čínský gigant – Xiaomi. Model Redmi Note 7 (recenze) má jen velice málo negativ a dělá vrásky na tváři snad všem konkurentům. Uvidíme, jak si nový Honor 20 lite dokáže vybojovat své místo na trhu.

Honor 20 Lite

honor 20 lite
7.8

Design a zpracování

8.1/10

Výkon a optimalizace

7.5/10

Hardwarová výbava

7.7/10

Kvalita fotografií a videa

7.1/10

Výdrž baterie

8.5/10

Klady

  • atraktivní vzhled
  • kvalitní fotoaparát
  • slušný výkon
  • výborná výdrž
  • rychlá čtečka otisků i rozpoznávání obličeje
  • příznivá cena

Zápory

  • datový konektor microUSB
  • nižší maximální jas displeje
  • kvalita nočních fotografií
Autor článku Zdeněk Beran
Zdeněk Beran
Redaktor serveru SMARTmania.cz a dalších technologických webů, fanoušek počítačového hardwaru, mobilních zařízení všeho druhu a jiné elektroniky, milovník akčních počítačových her a PUBG.

Kapitoly článku