Přehlížené pecky: Přísně tajné! - Nacisté se chtějí znovu zmocnit vlády. Kdo jim v tom zabrání tentokrát?

Přehlížené pecky: Přísně tajné! - Nacisté se chtějí znovu zmocnit vlády. Kdo jim v tom zabrání tentokrát?
Přísně tajné! | hobbyconsolas.com
O čem to je? Nick Rivers (Val Kilmer) je ikonou zámořské hudební scény a zástupy mladých krásek mu padají k nohám. A právě on je vybrán jako vyslanec USA na východoněmeckém kulturním festivalu, který je však jen prostředkem Němců k odvrácení pozornosti od jejich plánů na obnovu jejich skomírající poválečné moci. Nick se seznamuje s krásnou Hillary Flammondovou, jejíhož otce, geniálního vědce vyvíjejícího rozhodující globální zbraň, drží Němci jako rukojmí. Dvojice hrdinů musí uniknout ze spárů nepřátel, spojit se s francouzským odbojem a zachránit vědce dříve, než bude pozdě.

Trailer:

Přísně tajné!
5 důvodů, proč má smysl Přísně tajné! vidět:
1. "Střely a Výstřely". Myšleno tak, že pokud jste fanoušky Bláznivé střely či Žhavých výstřelů a jejich stylu humoru, Přísně tajné! by vás mělo zaručeně pobavit s obdobnou intenzitou. Tvůrčí trio se i tentokráte pohybuje na území nebezpečně vtipné parodie, které uměl okupovat s podobným gustem už snad jen Mel Brooks, a v tomto případě je to rozhodně znát.
2. Zápletka. Ta je tradičně pořádně ujetá, jak se také u pořádných parodií patří, a scénář samotný na tento fakt sám poukazuje a dělá si z něj legraci. Mnoho situací takřka překrucuje zákony reality, ale vždy je to podáno vtipně a adekvátně vzhledem k nastavenému zaměření humoru.
3. Parodie. Údělem tohoto subžánru komedie je zesměšňovat či vtipně
Val Kilmer
Přísně tajné!
parafrázovat převážně seriózní žánrovky a slavné snímky, což Přísně tajné! také splňuje měrou vydatnou. Nenajde se tu sice tolik odkazů jako ve Žhavých výstřelech, ale příběhová osa je vystavěna kolem parodií na slušnou řádku filmů, které vás bude bavit odkrývat, a navrch se nebojí zábavně poukázat na historické nebo politické tradice (hlavně však slabiny) Německa a sovětské Evropy.
4. Decentnost a vynalézavost. Dnešní parodie už bývají přehlídkou trapných a sprostých klišé postavených na sebepoškozování postav. Zde jakákoli trapnost a hraniční situace úspěšně absentují a humor je příjemně variabilní, od dvouznačných dialogů přes vtipné konfrontace aktérů až po přímé zesměšňování špionážních praktik a akčních scén. V relativně krátké stopáži je tolik podnětů k zasmání, většinou nenásilně vložených, že některé z nich určitě objevíte až při dalším zhlédnutí.
5. Val Kilmer. Dnes už vyčpělý a obtloustlý herec patří pouhým hollywoodským vzpomínkám, ale právě v Přísně tajné! ukazoval coby dívčí idol a přirozený hrdina, že patřil k těm nejvíce nadějným newcomerům osmdesátých let. Charakter vyprávění, kde se na bláznivé situace reaguje víceméně s kamennou tváří, sice od herců kdovíjaké výkony nevyžadoval, ale Kilmer jako tahoun nezapadl a je fajn protagonistou. Ostatně, pár lepších filmů sice za svou kariéru ještě natočil, ale moc jich věru nebylo.
Přísně tajné!
Přísně tajné! | Paramount Network
Hledáte-li někdy nenáročně vtipnou a přitom originální komedii na dlouhé odpoledne, Přísně tajné! by mohlo být tou pravou volbou. Ostřílení tvůrci Abrahams a Zucker & Zucker opět namíchávají sympatickou žánrovou směs, v níž sice nenajdeme vyloženě pamětihodné okamžiky jako v jejich nejslavnějších filmových sériích, ale o to víc je výsledek vyvážený. Smíchy se dusit nebudete, ale pokud vás nezradí hodně špatná nálada, zasmějete se přesto víc než dost.
Hodnocení: 80%