Ve Zlíně jsou vystaveny fotografie srovnávající, jak dnes vypadají místa navštívená před 60 lety Hanzelkou a Zikmundem

Až do 31. července je v 1. budově bývalého továrního areálu ve Zlíně (v objektu někdejší svitovské hlavní brány) k vidění výstava sta párů fotografií zachycujících současnou podobu různých míst v Asii, která svými fotoaparáty v roce 2018 zdokumentovali mladí plzeňští cestovatelé Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek. Přivezli svědectví o tom, jak se proměnila právě ta místa, která v letech 1959-1964 vyfotili slavní cestovatelé Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund. Výstavu pořádá Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Klub H+Z v rámci oslav letošních stých narozenin Miroslava Zikmunda, záštitu nad tímto unikátním projektem převzali hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, primátor Zlína Jiří Korec i plzeňský primátor Martin Baxa.

Expozice je umístěna v prostorách bývalého Obuvnického muzea, tedy v objektu někdejší svitovské brány (asi 100 metrů východně od Baťova mrakodrapu), který pro účely této výstavy muzeu zapůjčil Zlínský kraj.

Foto z výstavy

„Jsme velmi rádi, že vedení kraje vstřícně zareagovalo na nápad využít těchto prostor k uspořádání takto zajímavé výstavy. V interiéru bylo před samotnou instalací potřeba udělat spoustu práce: vyčistit, vymalovat, opravit elektroinstalace, uklidit, vybavit mobiliářem, aby byly splněny potřeby návštěvníků. Pro imobilní občany, případně pro rodiče s dětskými kočárky je vyřešen také bezbariérový přístup bočním výtahem,“ uvedl ředitel Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Pavel Hrubec.

Fotografie v expozici jsou rozděleny do pěti okruhů a u všech je popiska. Za každým snímkem se skrývá zajímavý příběh. „Na výstavě je i hra s kvízovými otázkami, takže návštěvníci si mohou zahrát,“ sdělila kurátorka Magdalena Preiningerová, která oběma mladým cestovatelům - Lukáši Sochovi a Tomáši Vaňourkovi – zprostředkovala osobní kontakt s Miroslavem Zikmundem.

Foto z výstavy

Tito mladí muži o sobě říkají, že jsou obyčejní kluci z malé vesnice, kteří byli od dětství fascinováni cestovatelským dobrodružstvím legendární dvojice Hanzelka Zikmund. S humorem o sobě prozrazují, že jeden byl vyhozen ze studia cestovního ruchu a druhý, ačkoliv později vystudoval ekonomii, předtím u maturity propadl ze zeměpisu.

„Naším cílem bylo přivést panu Zikmundovi kompletní fotodokumentaci toho, jak se proměnila Asie od dob, kdy ji procestovali. Jeho to potěšilo a nás jeho radost dojala. V průběhu našeho putování nás zvali velvyslanci různých zemí, jméno Hanzelka a Zikmund stále otevírá dveře významných institucí a společností nadnárodního významu. Nechtěli jsme fotit jen architekturu, šlo nám o to zachytit, jak se změnily dopravní prostředky, oblékání lidí, styl života,“ sdělil Lukáš Socha.

Jeho kolega Tomáš Vaňourek přiznává: „Na tuto cestu neexistoval žádný scénář nebo plán, podstatou bylo opustit svou komfortní zónu a přestat myslet na to, co bude zítra. Šli jsme, a když jsme prostřednictvím nějakého serveru zjistili, že letenka do Indie je momentálně za pakatel, museli jsme toho využít. Byli jsme pořád připraveni se sbaleným batohem, abychom mohli hned letět na další místo. Za 262 dnů jsme se stali mistry improvizace,“ konstatuje Tomáš Vaňourek.

Výstava je otevřena denně včetně víkendů od 10:00 do 18:00 hodin. Zájemci mohou využít možnosti komentovaných prohlídek, a to 6. 6. s autory současných fotografií Lukášem Sochou a Tomášem Vaňourkem, a dále pak s kurátorkou Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Magdalenou Preiningerovou, a to 18. 6., 27. 6. a 22. 7. vždy v 16.00.

Turistickelisty.cz informovala Mgr. Adéla Kousalová, tisková mluvčí Zlínského kraje


(lh,turistickelisty.cz,foto Jiří Balát)

PF 2024

29.12.2023 11:15:15

Všem spolupracovníkům, čtenářům a dalším přátelům přeje v roce 2024 vše dobré, pevné zdraví a štěstí nebýt nikdy v nesprávnou dobu na nesprávném místě za redakci webu TuristickeListy.cz autor ...