čtvrtek 25. dubna 2024 Marek

Na Univerzitě Palackého vrcholí kontrola diplomek, zatím jedno podezření

Na Univerzitě Palackého v Olomouci vrcholí proces kontroly stovky namátkově vybraných diplomových prací, které absolventi fakult UP obhajovali v letech 2001 až 2018. Podle dosavadních výsledků kontroly zatím pouze jediná práce vykazuje možné znaky shody s jinými zdroji a aktuálně prochází podrobnější kontrolou. Proces by měl být ukončen v létě, řekla mluvčí univerzity Gabriela Sýkorová Dvorníková. Diplomové práce pocházejí ze šesti fakult univerzity, která jich má celkem osm.

„Bylo vybráno celkem 104 prací ze všech fakult UP obhájených v letech 2001 až 2018. Z celkového počtu vložených prací bylo systémem zkontrolováno 90 procent, přičemž pouze jediná práce vykazuje možné znaky shody s jinými zdroji a aktuálně je vyhodnocována," uvedla mluvčí univerzity. Namátkově vybrané práce začala univerzita kontrolovat loni v prosinci. Mluvčí tehdy řekla, že výběr se uskutečnil metodou náhodných čísel. Do kontroly nejsou zahrnuty práce absolventů lékařské fakulty a fakulty zdravotnických věd.

Vedení univerzity původně plánovalo, že proces kontroly bude ukončen přibližně na jaře 2019. Termín se protáhl především kvůli tomu, že pouze část kontrolovaných prací je v elektronické formě; zbytek se musí převést do digitální podoby. „Z celkového počtu prací je 30 procent prací dostupných pouze v tištěné papírové podobě a z nich 50 procent prací bylo již převedeno z papírové podoby do elektronické, na digitalizaci aktuálně čeká zbývajících 50 procent tištěných prací," uvedla mluvčí UP.

Do kontroly se univerzita podle rektora Jaroslava Millera pustila proto, aby si ověřila, zda její kontrolní mechanismy byly i v minulosti dostatečné. Zároveň chce vyslat signál veřejnosti, že se univerzita snaží být transparentní, uvedl již dříve rektor Miller.

Debatu o kvalitě závěrečných prací otevřela loni v červenci kauza plagiátorství některých politiků. Naposledy odebrala titul kvůli plagiátorství loni v listopadu Univerzita Karlova. Absolvent školy kvůli opisování přišel o dva magisterské tituly, šlo o absolventa Husitské teologické fakulty UK, který na této fakultě vystudoval dva programy. Na stejné univerzitě se řešil i případ plagiátorství bývalého prorektora Martina Kováře. Letos v únoru etická komise UK potvrdila, že se ho dopustil. Kovář v souvislosti s případem v prosinci rezignoval na funkci prorektora a ke konci roku odešel i z filozofické fakulty, kde vedl 15 let Ústav světových dějin.

O odebrání vysokoškolského titulu rozhodují vysoké školy v Česku zřídka. Od roku 2016 jim to umožňuje vysokoškolský zákon.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky školy, vysoká škola, plagiát, Olomouc, diplomka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.