Izrael má právo anektovat některé části Západního břehu Jordánu, uvedl americký velvyslanec Friedman

Americký velvyslance v Izraeli David Friedman uvedl, že Izrael by mohl anektovat části Západního břehu Jordánu. „Za některých podmínek má Izrael právo ponechat si některé, pravděpodobně ne všechny, části Západního břehu Jordánu,“ cituje velvyslance americký deník The New York Times.

Jeruzalém Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejdříve bez vody a s jedním generátorem elektřiny. Židovská osada Ariel se za desítky let hodně změnila

Nejdříve bez vody a s jedním generátorem elektřiny. Židovská osada Ariel se za desítky let hodně změnila | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

S podobným výrokem přišel i izraelský premiér Bnejamin Netanjahu letos v dubnu, připomíná New York Times. V závěru vypjaté kampaně před izraelskými parlamentními volbami Netanjahu ve snaze získat pravicové voliče v televizi prohlásil, že stane-li se opět premiérem, začne anektovat některé části Západního pobřeží, kde se nachází izraelské osady.

‚Netanjahuovy sny nebudou nikdy splněny.‘ Palestina odmítá izraelské osady na Západním břehu Jordánu

Číst článek

Na Západním pobřeží Jordánu žije asi 2,8 milionu Palestinců a 400 000 židovských osadníků.

Podle amerického deníku by takový krok byl porušením mezinárodního práva a mohl znamenat konec snah o vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu pomocí vytvoření dvou států. 

Americký plán

Americký velvyslanec se také vyjádřil k připravovanému mírovému plánu americké administrativy, který si dělá ambici nabídnout řešení izraelsko-palestinského konfliktu. Friedman je podle amerického deníku vedle Trumpova zetě a poradce Jareda Kushnera jedním z hlavních tvůrců americké politiky na blízkém východě.

Palestina se znovu zrodí, provolávali odpůrci Izraele v Berlíně. Na protidemonstrace přišli lidé v jarmulkách

Číst článek

Dlouholetý podporovatel výstavby židovských osad na Západním břehu řekl, že neví, kdy bude plán zveřejněn, ale vítá šanci ho podpořit.

Friedman obvinil palestinskou samosprávu, že se snaží odradit palestinské byznysmeny od účasti na konferenci v Bahrajnu, kde americká administrativa tento měsíc plánuje představit ekonomické výhody svého plánu pro Palestince.

Podle americké administrativy by měla politickému řešení konfliktu předcházet fáze ekonomického rozvoje okupovaných teritorií. Palestinští lídři ale myšlenku odmítají s tím, že ekonomický mír bez politického řešení neexistuje.

cha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme