Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Milovníci Saabu zbystřete, poslední nový kus míří do aukce

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Výroba automobilů značky Saab sice skončila už před pár lety, nyní se však nabízí jedinečná možnost pořídit si prakticky nový model 9-3 Turbo.

Automobilka Saab sice zastavila výrobu modelu 9-3 již v roce 2011, v následujícím roce však zkrachovala a na jejích základech vznikla společnost NEVS (National Electric Vehicle Sweeden), která v roce 2013 obnovila výrobu modelu 9-3 Aero Sedan s benzínovým motorem.

Mezi lety 2013 až 2014 tak v původním závodu vzniklo ještě 420 automobilů, jejichž součástky dodalo téměř 400 původních dodavatelů. A posledním novým kusem na prodej je tento stříbrný sedan, který byl původně určen pro crash testy.

Ke zničení vozu však naštěstí nedošlo a tak se dochoval v prakticky dokonalém stavu – na tachometru mu ostatně svítí nájezd pouhých 3.1 míle, tedy cca 4.9 kilometru. Pod kapotou má přitom 2.0 litrový benzínový čtyřválec s turbodmychadlem, který poskytuje 220 koní a 350 Nm točivého momentu. O přenos výkonu na kola se stará šestistupňová automatická převodovka.

Poslední vyrobený Saab by měl být vystaven již tento víkend ve švédském městě Trollhattän, kde se bude 7. až 9. června konat festival v Saab Car Musem. Samotná aukce by se však měla uskutečnit až koncem roku. Do té doby snad NEVS zveřejní i další fotografie a doplní informace o výbavě a vyvolávací ceně.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme