Dnes Pátek - zatazeno 18°C
Zítra Sobota - jasno 22°C
Pátek 29. 3. 2024
Svátek má Taťána
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Pražskou muzejní noc navštívilo letos téměř 150 000 lidí
Během muzejní noci fungovalo několik autobusových linek. Foto: DPP

Pražskou muzejní noc navštívilo letos téměř 150 000 lidí

Pražskou muzejní noc navštívilo v sobotu večer téměř 150 000 lidí. Jen samotnou historickou budovu Národního muzea jich shlédlo 11 500. ČTK o tom dnes informovala mluvčí muzea Kristina Kvapilová. Otevřeno bylo letos více než 70 objektů muzeí, galerií a dalších památek. Tradice muzejních nocí vznikla před 15 lety právě v Národním muzeu. Loni do otevřených muzeí, památek, galerií a dalších objektů navzdory špatnému počasí přišlo 120 000 lidí, v roce 2008 jich bylo přes 200 000.

„V Národním muzeu celkem bylo ve všech objektech 29 000 návštěvníků, z toho v historické budově 11 500," uvedla Kvapilová. Fronty se před budovou, která byla zapojena do Pražské muzejní noci po osmi letech, začaly tvořit už více než hodinu před otevřením. Hned na začátku tak bylo do muzea podle Kvapilové vpuštěno asi 2000 lidí, další se dostali dovnitř až po jejich odchodu. Kopule muzea byla z bezpečnostních důvodů nepřístupná.

„Smyslem akce je, abychom návštěvníkům muzeí mohli nabídnout nějaký nevšední zážitek. Proto jsou doprovodné programy šité na míru jen pro Pražskou muzejní noc," uvedla v sobotu večer Kvapilová. Část lidí podle ní nejsou obvyklí návštěvníci muzeí, láká je hlavně to, že je vstup zdarma. Pořadatelé ale doufají, že do muzeí zamíří i jindy. O moc vyšší návštěvnost muzejní noci, než byla letos, už kapacita akce neumožňuje.

V metropoli bylo otevřeno kolem sedmi desítek objektů asi 45 institucí. V minulých ročnících bylo nejnavštěvovanějším Letecké muzeum Kbely. Tradičně se velkému zájmu těší také například Národní technické muzeum, Národní zemědělské muzeum, Muzeum policie, Náprstkovo muzeum, Botanická zahrada nebo objekty Univerzity Karlovy, například skleníky na Albertově.

Otevřené byly i prostory zapojené ho výstavního projektu Pražské Quadriennale na Výstavišti. Připojily se také některé galerie včetně Národní galerie nebo několika objektů Galerie Hlavního města Prahy. Návštěvníky zdarma mezi objekty vozily speciální linky MHD.

Festival muzejních nocí od roku 2005 organizuje Asociace muzeí a galerií České republiky ve spolupráci s ministerstvem kultury a Národním muzeem. Letos začal 18. května a vrcholí tento víkend, zapojilo se přes 500 měst.


Autor: ČTK

Praha 10: Živnostenský odbor pouze na objednání

25. března 2024 ve 12:28

Počínaje dnem 4. dubna budou čtvrtky určeny pouze pro objednané klienty odboru. S konkrétním referentem se lze domluvit telefonicky či e-mailem nebo se objednat elektronicky.

Další články
Nahoru