Veslování formuje nejen tělo, ale i duši, shodují se bývalí veslaři Šťovíček s Burdou

Největší svátek českých veslařů. Tak se také říká závodu pražských primátorek na Vltavě. A jak říká veslař Vladimír Burda, na primátorkách především potkává své mládí – není to jen sport, ale také přátelství. A jeho kolega Radek Šťovíček potvrzuje, že jde především o veslařský svátek a dlouholetou tradici.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Burda a Radek Štovíček - Hosté Radiožurnálu

Vladimír Burda a Radek Štovíček - Hosté Radiožurnálu | Foto:

„Veslování je sport, který šel technicky dopředu, ať už od způsobu uložení vesel a jejich tvaru,“ popisuje Radek Šťovíček s tím, že dnešní veslování je o něco jednodušší, třeba co se týče protažení vesla ve vodě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pražské nábřeží je plné lidí, sledují 106. ročník primátorek na Vltavě. A Radiožurnál je u toho. O tradici veslování mluví Vladimír Burda a Radek Štovíček

Zato u starších lodí je takové protažení nejisté. To je ale také důvod, proč jsou tyto lodě v něčem zajímavé.

„Když to veslo ponoříte do vody, tak to nemusí vždy dopadnout, jak chcete,“ usmívá se.

A jak vidí oba veslaři budoucnost našeho veslování? Podle Vladimíra Burdy je mladých veslařů a veslařek v současné době poměrně dost, kolem osmnáctého roku ale přichází zlom. Někteří jdou na vysokou školu a je těžší si čas zorganizovat. „Hrozně mě těší, když někdo z nich vydrží dál,“ říká.

Veslování patřilo mezi nej­­starší a nejrychleji se rozvíjející sporty na území | Foto: Primátorky

I podle Šťovíčka je dost mladých lidí, kteří tablet a mobilní telefon nechají ležet a jdou na vodu za veslo. „Je to krásný sport, formuje nejen tělo, ale i duši,“ popisuje.

Je to dřina, ale krásná

O veslování se říká, že je to jedna z největších dřin, které mohou ve sportu být. „Právě ta dřina je na tom to krásné, když dojedu trénink a cítím, že jsem udělal něco pro sebe,“ říká Burda s tím, že dřina sice bolí, ale zároveň člověka naplní vnitřní silou.

Ale veslování je také sport v přírodě – prostředí se mění a lze poznávat místa, která při závodění dříve člověk nevnímal. „Veslování dnes vnímám jako relax a možnost, že se člověk může pohybovat na lodi a v prostředí, které se mu líbí,“ uzavírá Šťovíček.

Patricie Strouhalová, prh Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme