Co můžete pěstovat v červnu?

Salát

Červen je poměrně rušným obdobím v zahradě. Je to čas, kdy je zapotřebí přihnojování tekutým hnojivem, doplnění mulče a také sběru některých druhů ovoce a zeleniny. Kromě toho je červen měsícem, ve kterém už je potřeba myslet na zasazení některých zimních druhů ovoce a zeleniny. Navíc – některé rané odrůdy mohou uvolnit místo pro jinou zeleninu. Váš zeleninový záhon vás tedy může zásobovat větším množstvím zeleniny.

Zelenina s krátkou vegetační dobou

Pokud chcete sklízet zeleninu co nejdříve, pak vybírejte takovou, která má krátkou vegetační dobu. Jedná se například o listovou zeleninu, některou zeleninu kořenovou a plodovou. Takže v červnu můžete začít pěstovat hlávkový salát, špenát, pekingské zelí, ředkve, ředkvičky, kedlubny, řepa, mangold a keříčkové fazole.

Ředkvičky

Hlávkový salát

Pokud jste se rozhodli vyset hlávkový salát, nikterak to nespěchá. Ten můžete zasadit až na konci července, abyste ho sklidili v období od září až října. Salát se vysévá do sponu 30 x 30 cm po několika semenech. Jakmile rostliny vzejdou, je nutné je rozsadit. Někteří zahradníci volí jiný postup – vysejí semínka na menší plochu a teprve poté následuje jejich jednocení.

Špenát

Vegetační období špenátu je 50 až 60 dnů, takže pokud jej vysejete na podzim, můžete ho bez obav sklízet brzy na jaře. Špenát dobře snáší i chladná stanoviště. Pokud jej vysejete v srpnu, sklidit jej můžete na podzim.

Špenát

Mangold

Mangold je méně známá zelenina, kterou si ale můžeme vypěstovat i u nás. V kuchyni má mnohé použití – nahrazuje špenát nebo chřest. I když se jedná o neznámou zeleninu, nemusíte se jejího pěstování bát. Je to nenáročná zelenina, která se pěstuje ve sponu 30 x 20 cm. Jediné, co musíte udělat je dobře ji zalévat.

Zahrada je mým dlouhodobým koníčkem. Zkouším nové věci a ráda se s vámi o ně podělím!