Zpět na výpis článků

Co se skrývá pod kobercem?

Jako třetí inscenace z dílny divadelního spolku Jedl byla v programu 23. Divadelní Flory uvedena inscenace Soukromé rozhovory. Předlohou pro tvorbu scénáře byly pro Lucii Trmíkovou texty Ingmara Bergmana a režijní úlohy se ujal Jan Nebeský. Dvojici manželů zpodobnila pak sama Lucie Trmíková společně s Martinem Pechlátem. Tématem jim byly mezilidské, zejména partnerské vztahy a úskalí, která skrývají; nevěra, osamělost a znuděnost.

Ústředním motivem je milostný trojúhelník v prostředí náboženské komunity. Hlavní hrdinka Anna se přiznává ke ztrátě víry v Boha a přestože ví, že by svého záletu se studentem Thomasem měla litovat, necítí se vinná. Anna je znechucená ze soužití s nudným manželem a po letech obětování se pro rodinu má pocit, že si konečně zaslouží svou svobodu.

Jak sám název napovídá, inscenace sestává ze sledu intimně laděných rozhovorů a ústřední události jsou vylíčené pouze retrospektivně. Důraz je kladen na expresivní vyjádření pocitů a výlevy hysterie se střídají se snahou o racionální řešení situací. Nechybí ani jistá dávka tragikomického humoru.

Vizuálně je inscenace velmi minimalistická, na jevišti se nachází pouze dvě židle postavené na vrstvě koberců, které s sebou nesou i symbolickou rovinu. S každou další fází odkrývání a řešení manželských problémů Anny a Henrika herci srolují koberec, pod kterým se nachází další. V momentě, kdy jsou všechny tepichy odstraněny ze scény, má divák úlevný pocit překonaných potíží, ale Martin Pechlát rovnou přichází s další těžkou a zaprášenou tkaninou, která může symbolizovat příval další bolesti a problémů.

Inscenace je zajímavá zejména kvůli schopnosti herců přenést na diváka emoce postav a vtáhnout jej do jeho vlastní minulosti. Zápletka je však jako vystřižená z denních seriálů a přidanou hodnotou je snad jen postava kněze, který pro pár funguje jako terapeut. Humorné až tragikomické pasáže se opírají o divákovu znalost podobných situací, a tak je otázkou, zda se diváci z poloviny nesmějí sami sobě.


  • JEDLSoukromé rozhovory
  • Předloha: Ingmar Bergman
  • Režie a scéna: Jan Nebeský
  • Scénář: Lucie Trmíková
  • Hudba: Ladislav Kozderka
  • Kostýmy: Petra Vlachynská
  • Účinkují: Lucie Trmíková, Martin Pechlát, Alois Švehlík

Premiéra 28. listopadu 2018, psáno z uvedení 24. května 2019 v rámci festivalu Divadelní Flora.

FOTO: Facebook Divadelní Flory