Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Na pražském hlavním nádraží vandal poničil památník věnovaný rodičům Wintonových dětí

Historie

  17:55aktualizováno  10. června 11:21
PRAHA - Památník Rozloučení, který na pražském hlavním nádraží připomíná rodiče takzvaných Wintonových dětí, někdo poničil. Policie případ vyšetřuje jako poškození cizí věci. Škoda zatím nebyla vyčíslena. Informaci Radiožurnálu potvrdil mluvčí pražské policie Jan Rybanský.

Památník Rozloučení, který na pražském hlavním nádraží připomíná rodiče takzvaných Wintonových dětí, někdo poničil. foto: ČTK

„Oznámení jsme přijali dnes (v neděli) ráno v 7:00. Policisté na místě zjistili, že se zakládá na pravdě. Místo zadokumentovali a nyní probíhá vyšetřování,“ uvedl mluvčí. 

V pondělí mluvčí policie doplnil, že již přijali několik poznatků, které se poničení památníku mohou týkat. „Všechny přijaté informace budeme nyní prošetřovat,“ řekl pro Lidovky.cz Rybanský.

Velká sláva na hlavním nádraží. Sjedou se Wintonovy děti, dají pomník rodičům

Památník znázorňuje dveře vlaku, jak vypadaly v roce 1939, a na skle v jeho okně jsou vyvedené otisky rukou dětí a dospělých. Je to poslední vzpomínka, kterou mnohé děti na své rodiče mají. Památník byl odhalen před dvěma lety.

Policie hledá svědky incidentu, aby objasnila, kdy a co přesně se stalo.

„V roce 2016 Wintonovy děti vyhlásily sbírky na vybudování památníku na Hlavním nádraží v Praze a v květnu 2017 byl památník slavnostně odhalen v odjezdové chodbě, která vede k vlakům. Je to replika dveří vlaku, kterým děti před válkou odjely a na skle dveří jsou otisky dvou Wintonových dětí: Zuzany Marešové a lady Mileny Grenfell-Bainesové a nejmladších členů jejich rodin. Wintonovy děti památník darovaly ČD,“ popisuje novinářka Judita Matyášová, která příběhy Wintonových dětí sleduje zhruba deset let. Natáčela s nimi mnohokrát rozhovory a jejich vyprávění publikovala v Lidových novinách. 

„Jejich velkým přáním bylo vybudování památníku na počest rodičům, kteří je v roce 1939 poslali do Anglie a tím jim zachránili život,“ popsala Matyášová. 

O poničení památníku se dozvěděla v sobotu. „Jela jsem se podívat na nádraží a viděla, že skleněná výplň je po celé šířce poškozená, jak na přední části, tak na zadní části.“

Matyášovou překvapilo, že na začátku hlavní středové chodby na pražském hlavním nádraží, ani přímo u památníku nejsou kamery. „Oznámila jsem poškození památníku na místní služebně policie, zanedlouho přijeli technici a zdokumentovali stav památníku. Zavolala jsem také autora skleněné plastiky, Jana Huňáta, který přijel a viděl, jak je sklo poškozené. Zatím není jasné, co přesně se stalo, policie nyní věc prošetřuje. Poté, co byla zpráva o poškození památníku zveřejněna na internetu, tak se ozývají lidé, kteří viděli poškození už minulý týden,“ líčí Matyášová.

Sir Nicholas Winton zachránil 669 židovských dětí, které odvezl vlaky z nacistického protektorátu Čechy a Morava do Británie. První vlak odjel z Prahy v květnu 1939. Rodiny zachráněných dětí většinou za války zahynuly.

Autoři: ,