Hlavní obsah

Ženatý muž na seznamce. Co tam hledá, když na rande nechodí?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Žijí spolu přes 10 let, mají malé dítě a vypadají jako spokojený pár. Jenže on má bokovku. Není to žena z masa a kostí, je z internetové seznamky a je jich víc. Nerandí s nimi, jen si občas napíšou. Přesto je jeho žena z jeho chování v šoku. Právem?

Článek

Soňa (38) byla ještě donedávna pyšná na to, jak spokojené manželství má. S Petrem (40) žije více než deset let a jejich dcerka brzy oslaví šesté narozeniny. Nikdy to mezi nimi neskřípalo, neprožili si žádnou manželskou krizi, v pořádku je to prý i v ložnici. „Petr je skvělý manžel i otec, tráví se mnou i dcerou spoustu času, věnuje se nám. Říkala jsem si, že mám opravdu štěstí,“ popisuje Soňa.

Jenže teď už si tím tak jistá není. Úplně náhodou totiž přišla na to, že její muž má profil na internetové seznamce. „Uklízela jsem, on neměl vypnutý počítač, a jak jsem z něj utírala prach, vyskočil na mě jeho profil na seznamce.“ Není na sebe pyšná, ale neodolala a trochu mu ho prozkoumala. „Zjistila jsem, že ho tam má už celkem dlouho, ale s těmi ženami jen komunikuje, neschází se s nimi. Jakoby ve skutečnosti nikoho nehledal, jen se tam bavil,“ vysvětluje Soňa. I když ale k fyzické nevěře ani žádné schůzce na slepo nejspíš nikdy nedošlo, vadí jí to. „Nechápu, proč to dělá. Tohle přece ženatý chlap dělat nemá.“

Nízké sebevědomí a virtuální nevěra

Otázka „proč“ je samozřejmě nasnadě. Na co profil na seznamce, když se doopravdy seznamovat nechcete, schůzky odmítáte a na žádné rande nikdy nejdete? Podle odborníků k tomu muže vede více důvodů – zahání nudu, zpestřují si stereotyp nebo tak řeší krizi středního věku, aby si dokázali, že ještě nejsou za zenitem a stále je o ně zájem.

Ale hlavní jsou tyto dva důvody:

  • Nízké sebevědomí - „Muž takto sytí své nízké sebevědomí, má pocit, že je to vlastně legální způsob,“ tvrdí životní koučka Lucie Mucalová. Nevěrný není, nic špatného přece ve skutečnosti nedělá. Přitom každá žena, která na jeho profil zareaguje, projeví zájem, dodá muži sebevědomí, pocit, že je žádoucí, ženy na něj letí a podobně. To je příjemné, byť to vlastně není realita.
  • Nedostatek ocenění - Co si budeme povídat, po deseti a více letech manželství se už partneři vzájemně tak moc neoceňují. Jenže pánové jsou na tohle citliví, potřebují slyšet slova chvály. „A je samozřejmě jednodušší zajít si pro obdiv a ocenění do virtuálního světa, než o tom mluvit s partnerkou,“ dodává Lucie Mucalová.
Foto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Přitom je to jednoduché. Pošlete svému muži občas pěknou esemesku a nebude hledat obdiv jindeFoto: Tero Vesalainen, Shutterstock.com

Manželství a flirt

Ačkoli se nejedná o klasickou nevěru, v pořádku to není. „Pokud má muž chuť flirtovat s cizími ženami, i když má vlastní, rozhodně se nejedná o zdravý vztah,“ myslí si vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá. „Podle mě je to jen první krok k tomu, aby se muž do skutečné nevěry opravdu pustil. Třeba v momentě, kdy bude jeho manželství v krizi, nebo když se prostě objeví nějaký problém.“

Ztráta důvěry ničí vztah

Je jasné, že do diskuze se Soně moc nechce. Bojí se, že bude vypadat jako hysterka (co vyvádíš, nevěrný jsem ti nebyl), jako stíhačka (tak ty jsi mi kontrolovala počítač?) a ze všeho vyjde jako hlupák.

Jenže jen tak to přejít je v podstatě nemožné. Její důvěra v partnera je nahlodaná a to se na vztahu vždy projeví. „Mohou ji trápit vtíravé a podezíravé myšlenky, může mít nutkání k větší kontrole partnera, protože bez vysvětlení se žena může jen domnívat, proč a jak se její muž chová,“ popisuje Lucie Mucalová.

V tuhle chvíli je opravdu nejlepší řešení vyčistit vzduch upřímným rozhovorem. „Žena by měla chtít vysvětlení a samozřejmě i ukončení tohoto virtuálního flirtování,“ doporučuje Lenka Černá.

Za problémy mohou oba

Zároveň radí zamyslet se nejen nad chováním muže, ale i nad svým vlastním. Většinou mají totiž skutečně na všech vztahových problémech (pomineme-li patologické nevěrníky, násilníky, alkoholiky a podobně) vinu vlastně oba. „Prostě bych se pozastavila nad tím, proč se to děje zrovna v mém vztahu, co mi to možná ukazuje,“ radí Lenka Černá.

Rozhovor s partnerem by rozhodně neměl být útočný, plný výčitek, spíš by to měla být cesta k tomu, aby si vzájemně lépe porozuměli. Aby si vysvětlili, co komu ve vztahu chybí, a přemýšleli, jak to udělat, aby jim spolu bylo zase dobře.  

Většina problémů ve vztahu lze vyřešit jen tím, že spolu ti dva budou mluvit. Ale i to se musí umět. Tohle je Desatero správné komunikace. Ovládáte ho?

Reklama

Související témata:

Načítám