Lucie Bílá, Hana Zagorová a další: Jakými vzácnými chorobami tyhle hvězdy trpí? | Moje zdraví

Lucie Bílá, Hana Zagorová a další: Jakými vzácnými chorobami tyhle hvězdy trpí?

26. srpna 2022 • 16:05

Na první pohled jsou krásné a úspěšné, takže se zdá, jako by jim v životě nemohlo nic chybět. To je ale velký omyl. I hvězdy červeného koberce mohou trpět vážnými nemocemi, které jim znepříjemňují život a ovlivňují kariéru. Podívejte se, kterými chorobami trpí krásky, jako jsou Kim Kardashian, Halle Berry nebo Zoe Saldana.

Hana Zagorová (✝75) a paroxysmální noční hemoglobinurie

Nevyléčitelná nemoc krve odsoudila zpěvačku Hanu Zagorovou k doživotním transfúzím. Vzácná nevyléčitelná nemoc se projevuje zvýšeným rozkladem krvinek a u Zagorové se naplno projevila v 70. letech poté, co navíc prodělala tuberkulózu. Transfúze pro ni ale nejsou zdaleka jedinou nepříjemností, kterou jí nemoc způsobila. Kvůli ní zpěvačka nikdy neměla děti. „Lékaři mi řekli, že by mi těhotenství vůbec nedoporučili. Vzhledem k léčbě by se dítě mohlo narodit těžce postižené,“ přiznala Zagorová.

Hana Zagorová dnes zemřela. Důvodem smrti byla právě její dlouhotrvající nemoc. 

Video se připravuje ...
Hana Zagorová (†75): Její velká vítězství a nejtěžší životní zkouškyVIDEO 

Lucie Bílá (56) a Graves-Basedowova choroba

Možná jste si všimli, že jedna z našich nejznámějších zpěvaček, zlatá Slavice Lucie Bílá, má výrazné, téměř až vykulené oči. Málokdo ale ví, že tento jev je způsobený nemocí – konkrétně takzvanou Graves-Basedowovou chorobou. Jde o autoimunitní onemocnění štítné žlázy, které postihuje zhruba každou padesátou ženu. Způsobují ji protilátky, které napadají buňky štítné žlázy. To vede ke zvýšené tvorbě tyroxinu a trijodtyroninu, hormonů štítné žlázy ovlivňujících metabolismus celého těla. Nemoc se projevuje podobně jako zvýšená funkce štítné žlázy: zrychlenou srdeční akcí, váhovým úbytkem, svalovou slabostí, třesem, zvýšeným pocením, nervozitou a úzkostí. Ženy navíc mají tzv. vykulené oči, které vystupují z očních jamek. 

 

U Lucie Bílé se onemocnění objevilo kolem roku 2005, ke zhoršení pak došlo v roce 2009. Graves-Basedowova choroba se léčí medikamenty, případně operací. Tu však Bílá nechtěla podstoupit ze strachu, že by přišla o své hlasivky.

Regina Rázlová (75) a roztroušená skleróza

Po roce stráveném ve vazbě kvůli obvinění z vytunelování firmy Skloexport se herečka Regina Rázlová vrátila s podlomeným zdravím. Byla jí diagnostikována roztroušená skleróza, jejímž původcem byl podle jejích slov mozkový vir. Roztroušená skleróza je onemocnění postihující centrální nervový systém. Nejčastěji je diagnostikována u mladých lidí. Roztroušená skleróza snižuje délku života, ovlivňuje nervové buňky v míše a mozku. Mezi hlavní příznaky patří třes, závratě, problémy s řečí a pamětí, může se ale projevit i celou řadou dalších symptomů – u každého pacienta je to jiné.

Na přehled dalších nemocných celebrit se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Marie Bezděková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.