InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Michal Brousil z Písku obhájil evropské zlato v disciplínách železných hasičů!

 Autor: Foto HZS Jihočeského kraje

    Autor: Foto HZS Jihočeského kraje

AKTUALIZOVÁNO - 10.6.2019 07:47

MÖNCHENGLADBACH/PÍSEK - Obrovského úspěchu pro jihočeský profesionální hasičský sbor dosáhl o uplynulém víkendu 8. a 9. června Michal Brousil z píseckého územního odboru. Potvrdil, že patří na špici evropské elity v disciplínách TFA. V německém Mönchengladbachu obhájil zlato v individuálním závodě a zároveň byl členem štafety, která přivezla do Čech také zlatou medaili. Evropský šampionát vyhrál písecký Michal Brousil ve své věkové kategorii již v loňském roce. Obhajoba bývá ale těžší než první zlato. Michal Brousil potvrdil, že jeho výkonnost a připravenost je letos opravdu špičková.

 

Čtyři úseky extrémně náročných disciplín, které byly v Německu završeny výběhem do 15. patra nemocnice, Michal zvládnul ze všech závodníků nejlépe. Jeho čas 5:48 byl nejrychlejší nejen v jeho věkové kategorii 30 – 34 let, ale i v celkovém hodnocení. Michal se tak stal evropským šampionem nejen své kategorie, ale vyhrál i absolutní hodnocení.

Největšího rivala Marcina Zdziebla z Polska nechal letos za sebou o čtyři vteřiny. Třetí místo obsadil další český borec Pavel Kouřík (HZS Plzeňského kraje), jehož čas byl 5:54.

Zlato v individuálním závodě nebylo jediné, které si Michal Brousil z evropského šampionátu přiváží. Michal byl jedním z členů štafety, která nenašla letos žádného přemožitele a s přehledem zvítězila. Jeho kolegy ve zlaté štafetě byli Michal Přecechtěl (HZS Olomouckého kraje), Pavel Kouřík (HZS Plzeňského kraje) a Tomáš Višnar (HZS Pardubického kraje).

Češi na evropském šampionátu dokázali, že patří mezi evropskou špičku. Všech šest členů českého reprezentačního družstva skončilo v elitní patnáctce nejtvrdších hasičů Evropy.

Michal Brousil navíc v letošním roce ještě neprohrál. Zvítězil na všech závodech, kterých se zúčastnil. A jeho sportovní forma byla excelentně načasovaná i na evropské mistrovství. Dalším závodem, který píseckého hasiče čeká, je další soutěž ze seriálu Českého poháru v pátek 14. června v Plzni. Pak se Michal předvede na domácí půdě, a to na krajské soutěži HZS Jihočeského kraje v disciplínách TFA 22. června na Zadově.

Co je vlastně soutěž v disciplínách TFA?

Název TFA pochází z anglického toughest firefighter alive a volně se překládá jako nejtvrdší hasič přežívá. Jedná se o nejtěžší hasičskou soutěž, která svými podmínkami simuluje práci hasiče při zásahu.

Každý hasičů startuje v předepsané výstroji: kompletním třívrstvým zásahovém obleku, přilbě, zásahových rukavicích a zásahové obuvi s nasazeným dýchacím přístrojem v pohotovostní poloze. A absolvuje v předepsaných časových intervalech čtyři úseky.

Na mistrovství Evropy v Mönchengladbachu byla stejně jako na dalších soutěžích trať rozdělena do čtyř úseků. Závodníci plní jednotlivé disciplíny odděleně po úsecích, intervalovým způsobem:

1. úsek – Běh s požárními hadicemi
Po startu soutěžící běží k připravené požární stříkačce, na ni napojí dvě hadicová vedení, která následně uchopí za proudnice a rozvine je. Spoje se mu nesmí rozpojit. Pak smotá dvě hadice, které odnese do boxu. Žádná část hadice nesmí z boxu vyčnívat.

2. úsek – Hammer box, tunel, figurína a bariéra
Soutěžící doběhne k hammer boxu a palicí provede 80 úderů, tunelem pronese 20 kg závaží tam a zpět, transportuje 80 kg figurínu a na závěr překoná bariéru.

3. úsek – Výstup na lešení
Čtyři nastavovací žebříky soutěžící opře o lešení, na které následně vystoupá a nahoře vytáhne 20 kg závaží. Cestou do cíle ještě napojí proudnici na monitor.

4. úsek – Běh do 15. patra výškové budovy
Každé mistrovství si volí vlastní budovu, kam musí závodníci v co nejkratším čase vyběhnout. V Mönchengladbachu je to místní nemocnice.

 

Diskuse k článku - 2 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Lukáš 

    Reagovat

     

    VELKÁ Gratulace....

    Vloženo 10.6.2019 12:56:41

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      Dík Nebes!

      Vloženo 13.6.2019 09:29:03

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace