O zdraví 10. 6. 2019 | Mgr. Alena VídeňskáMgr. Alena Vídeňská

Enzymy k lepšímu zotavení organismu po operaci. Jak pomoci výživou?

Máte za sebou operaci nebo vás teprve čeká? Chcete se po ní rychleji zregenerovat a pomoci tak svému tělu, aby se dostalo opět do kondice? Pokud nechcete sáhnout po tabletkách urychlujících hojení, zkuste najít sílu v přirozených potravinách. Enzymy – to je oč tu běží.

Enzymy v potravinách pro zotavení organismu
Stock Photos: Monkey Business Images /Shutterstock.com

Klíčovou roli hrají enzymy, díky kterým je tělo schopné rychle regenerovat, rychleji hojit rány a jizvy, enzymy nám přirozeně dokážou prodloužit život. V jakých potravinách je tedy můžeme najít a co vlastně ty enzymy jsou?

Enzymy jsou bílkovinné látky nacházející se v každé živé hmotě. Rostlinné i živočišné. V našem těle se spolupodílejí na průběhu chemických reakcí, čímž jsou pro nás životně důležité. Všechny biologické pochody v našem těle jsou na enzymech závislé. Bez nich by jednoduše nebyl život.

  • Existují 3 druhy enzymů: TRÁVICÍ, METABOLICKÉ, EXOGENNÍ.

Enzymům škodí tepelné úpravyTrávící a metabolické enzymy jsou tzv. endogenní. Narodíme se s určitou zásobou těchto enzymů, které se ale časem postupně vyčerpávají, především nevhodným životním stylem, špatnou životosprávou, stresem a celkovým nešetrným zacházením s našim tělem. Zvýšený příjem enzymů ze „syrové“ potravy naopak zpomaluje toto vyčerpávání. Proč ze syrové? Enzymy jsou totiž ničeny veškerou tepelnou úpravou (pasterizací, vařením při teplotách vyšších než 50 °C).

„Délka života je nepřímo úměrná rychlosti, s jakou se vyčerpává enzymový potenciál organismu. Zvýšený příjem enzymů z potravy zpomaluje toto vyčerpávání.“– základní postulát enzymové výživy; Enzymová výživa (Pragma 2007), Dr. Edward Howell

Druhou skupinou jsou exogenní enzymy, které získáváme z potravy a naše tělo si je neumí samo vyrobit.

„Enzymy obsahují všechny rostliny, zvířata, ale i mikroorganismy. V lidském organismu najdeme zhruba 3 000 různých druhů enzymů – hrají důležitou roli jak v metabolických reakcích (tvorba nebo rozklad živin), ale regulují i řadu dalších tělesných dějů,“ doplňuje nutriční terapeutka Jitka Laštovičková.

1. TRÁVÍCÍ ENZYMY

Nachází se v našem trávícím traktu a jejich úkolem je rozložit přijatou stravu na jednodušší částice tak, aby za pomoci metabolických enzymů tělo mohlo použít jednotlivé složky stravy na stavbu a obnovu tkání a využít ji jako energii.

2. METABOLICKÉ ENZYMY

Přirozeně se vyskytují v našem organismu. Chod a údržba našeho těla je jejich náplní práce. Díky metabolickým enzymům rosteme, vyvíjíme se, myslíme, zkrátka naše tělo díky nim funguje jako dokonale sestrojený mechanismus.

3. EXOGENNÍ ENZYMY

Tento typ enzymů přijímáme pouze syrovou stravou. Ničí se pasterizací, vařením a další veškerou tepelnou úpravou přesahující teplotu 50 stupňů Celsia.

Operace, zranění, hojení, podpora imunity

Doplňky stravyPro rychlejší regeneraci a hojení se vyplatí doplňovat enzymy prostřednictvím doplňků stravy, které efektivně odstraní zbytky odumřelých tkání po úrazech a zajistí rychlejší rekonvalescenci poškozených tkání, přispějí i k správné funkci imunity, či jako podpůrný prostředek k lepšímu zvládnutí psychické a fyzické zátěže. Spoustu enzymů můžeme ale nalézt i v přirozené stravě.

  • V jakých potravinách konkrétně?

Zelený ječmen

Obsahuje celou řadu vitamínů, minerálních látek a stopových prvků, řadu enzymů, ale také aminokyseliny, antioxidanty. Pomáhá udržovat celkové fyzické i psychické zdraví organismu. Vitamíny aktivující enzymy pomáhají ke správnému fungování imunitního systému, což pomáhá preventivně působit proti nemocem.

Bobuloviny

  • angrešt, rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, brusinky, arónie, jahody

Jsou zdrojem mnoha cenných vitamínů a minerálů. Jedná se o silné antioxidanty – nejen díky vysokému podílu vitamínu C.

„Bobulové ovoce je skvělým osvěžením, ale je i plné vitamínů, minerálních látek a látek s antioxidačními účinky (rostlinná barviva, polyfenoly, aj.) – kromě běžných českých druhů vyzkoušejte i moruše nebo morušky či physalis (mochyni). Enyzymy najdeme také v dalších druzích ovoce – např. ananas či papája.“

Góji – Kustovnice čínská

GojiDle tradiční čínské medicíny prodlužuje život, zpomaluje proces stárnutí, posiluje obranyschopnost a imunitu těla. A celkově působí protizánětlivě.

Klíčky

V klíčcích nalezneme vysoký obsah živin a prospěšných látek, vysoký obsah antioxidantů, proteinů. Mají preventivní a regenerační účinky.

Med

Mimo vitamínů B6 a B12 a vitamínů rozpustných v tucích (A, E, D, K) obsahuje všechny další vitamíny, najdeme v něm dále i řadu minerálních látek, enzymy.

Naslouchejte svému tělu

Pokud do své stravy zahrnete jakoukoliv syrovou zeleninu, ovoce, semínka a ořechy, dostanete tak do svého těla množství enzymů podporující zdravé a správné fungování těla. V době potřeby zvýšené regenerace navyšte množství těchto potravin, dbejte na dostatečný přísun tekutin a odpočinku. Nespěchejte. Tělo samo ví, kdy je připraveno vrátit se do běžného provozu a samo vás na to upozorní. Dejte mu čas.

 





Mohlo by vás také zajímat: