NOVINKY: Sufjan Stevens, David Berman a Why? aneb návraty nejen věčně nejsmutnějších písničkářů

10. červen 2019

Krom tučné porce depresivních hitovek na vás nyní v playlistu Radia Wave čekají například i bangery od znovu-znovuzrozené Miley Cyrus, Tove Lo nebo spasitelky flamenca Rosalíe.

Sufjan Stevens – With My Whole Heart

Credits: Sufjan Stevens
Label: Asthmatic Kitty Records
Album: Love Yourself / With My Whole Heart

Klasické album už americký písničkář Sufjan Stevens nevydal čtyři roky, místo toho má ale plné ruce bočních projektů a singlů. Fanoušci si užili konceptuální album a následné turné s projektem Planetarium, písně k filmu Call Me by Your Name, za které byl Stevens nominovaný na Oscara, nebo klasické vánoční singly. Dvojice skladeb Love Yourself a With My Whole Heart je ale možná nejzajímavější. Při psaní With My Whole Heart si Stevens vytknul za cíl konečně napsat píseň o lásce, ve které se nebudou řešit úzkosti a problémy. Povedlo se – a navíc z toho vzniknul dokonalý synthpop, který upomíná na jeho experimenty s albem Age of Adz.

Slowthai – Nothing Great About Britain

Credits: Tyron Frampton
Label: Method Records
Album: Nothing Great About Britain

Britská scéna se momentálně raduje ze dvou velkých rapových releasů – debutové album grimeové komety Slowthaie je přitom možná ještě o něco zajímavější než očekávaný návrat držitele Mercury a grimeového kmotra Skepty. Nothing Great About Britain je samozřejmě vysoce politické album, trefující se do Theresy May, brexitu i královny Alžběty, přitažlivé je ale i svým soundem: ten kombinuje očekávatelné inspirace v grimeu a UK garage s punkem. Na albu se ostatně podílela i britská punkrocková kapela Slaves. Každopádně jde o desku, o které se ještě letos bude mluvit – ať už brexit dopadne jakkoliv.

Richard Hawley – Is There A Pill?

Credits: Richard Hawley
Label: BMG
Album: Further

Na začátku milénia ho jeho kamarád ze školy Jarvis Cocker na chvilku přizval do Pulp, jinak se ale Richard Hawley poslední roky ukazuje především jako sólista. Bývalý frontman britpopových Longpigs má v oblibě elegantní a rozmáchlé písně ze starých časů, které asi nejvýrazněji představil na desce Coles Corner. Jeho aktuální album je o něco kytarovější, Hawley ale pořád zpívá jako Sinatra pro 21. století. Do naší rotace putuje singl Is There A Pill?

Tove Lo – Glad He’s Gone

Credits: Jakob Jerlström, Ludvig Söderberg, Shellback, Tove Lo
Label: Republic
Album: Sunshine Kitty

Švédská zpěvačka Tove Lo ohlásila minulý týden nové studiové album Sunshine Kitty, které bude čtvrté v její kariéře. Místo přesného data vydání s fanoušky posdílela nový singl. Glad He’s Gone je rozchodová hymna, která se ale snaží hledat v rozpadu vztahu i něco pozitivního. Mezi autory je norský hitmaker Shellback a v refrénu se ozývá melodie Joni Mitchell z písně Big Yellow Taxi z roku 1970.

Rosalía – Aute Cuture

Credits: Rosalía Vila, Leticia Sala, Pablo Díaz-Reixa
Label: Columbia

Těsně před svým vystoupením na „domácím“ festivalu Primavera vypustila zpěvačka Rosalía nový singl. Track Aute Cuture je z chystané třetí studiové desky, nicméně píseň už byla skoro rok hotová a Rosalía čekala, až k ní vznikne videoklip. Toho se ujala dvojice Bradley & Pablo. Producentem singlu je znovu její dvorní spolupracovník El Guincho. Kdy třetí studiová deska vyjde, je ale pořád ve hvězdách.

Miley Cyrus – Unholy

Credits: Miley Cyrus, Andrew Wyatt, Ilsey Juber, Jasper Sheff, John Cunningham
Label: RCA

Miley Cyrus před koncertem na Primaveře vydala rovnou celé EPčko. Šestipísňová kolekce zpěvačku vrací k urban soundu šest let staré desky Bangers – mezi spolupracovníky jsou Mike-Will-Made-It nebo RZA a mezi hosty Ghostface Killah a Swae Lee. EPčko je první v řadě chystaných projektů, které dají dohromady trilogii. Následovat budou minialba She Is Here a She Is Everything, jež s tím aktuálním „vytvoří“ nové album This Is Miley Cyrus.

Purple Mountains – All My Happiness Is Gone

Credits: David Berman
Label: Drag City
Album: All My Happiness Is Gone

David Berman, americký básník, kreslíř a písničkář známý hlavně díky kultovním Silver Jews, je zpět v čele Purple Mountains! A je to věru návrat těžkotonážní. All My Happiness Is Gone je plná slov, která působí, že padla mezi řečí, jen aby se mohla spojit v refrén, který vyráží dech. Dáváme na repeat.

Why? – The Peel

Credits: Yoni Wolf
Label: Joyful Noise Recordings & Why?
Album: I. I may come out a broken yolk, I may come out on saddle

Aby těch písničkářských návratů nebylo málo, zpět je i Yoni Wolf a jeho Why? S trojsinglem, ze kterého logicky vybíráme jako vždy srdcervoucí zpověď The Peel, jako by pomrkávající po zlatých časech alb Elephant Eyelash a Alopecia, se kterými jsme je před lety mohli zastihnout v pražské MeetFactory i v klubu 007.

The Valentines – Lonely as Hell

Credits: Jan Doležal, Ondřej Čepek, Štěpán Bucher
Label: self-released
Album: 4 Old Songs (We Didn’t Even Want to Share with You)

Letošní vítězové hitparády neobjevených Radia Wave Startér na sebe nenechali dlouho čekat, a ještě než se vydají do Resound Studia nahrát svůj vítězný singl, ke kterému vznikne i video, pustili do světa čtyřpísňové EP, za které se sice podle názvu trošku stydí, ovšem nemají vůbec proč. Lonely as Hell nebo Hometown jsou totiž hity hodné ostřílených songwriterů, které jen tu a tam pokulhávají kvůli limitům domácího nahrávání.

Sleater-Kinney – Hurry On Home

Credits: Corine Tucker, Carrie Brownstein, Janet Weiss
Label: Sub Pop

Od comebackové desky No Cities to Love uběhly už čtyři roky a za tu dobu se toho na politické scéně událo mnoho – ať už se jedná o Trumpovo prezidentství, nebo brexit. Letos chystají Sleater-Kinney bezejmennou nahrávku, za jejíž produkcí stojí zpěvačka St. Vincent. První vlaštovka jejich osobními i politickými příběhy napěchovaného alba Hurry On Home putuje k nám do rotace, doporučujeme ovšem zhlédnout i „chatovací“ klip – lepší než román psaný formou tweetů.

The Gotobeds – 2:15

Credits: Cary Belback, Cool U, Eli Kasan, Gavin Jensen
Label: Sub Pop
Album: Debt Begins at 30

Ironičtí hejsci ze stáje vydavatelství Sub Pop, jehož jméno se proslavilo především díky Nirvaně, připravili již třetí nahrávku. A opět neztrácejí humor a nadsázku, titul jejich novinky zní Debt Begins at 30. The Gotobeds ubrali na garážovosti a přidávají experimentů ve stylu kanadských Ought, stále si však berou na mušku kde co, včetně vlastních řad. My posíláme do rotace animovaný klip ke skladbě 2:15, který má na svědomí kytarista kapely.

autoři: Judita Císařová , Jakub Kaifosz , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio