‚Vedení nechce naslouchat, do školy vneslo chaos.‘ Českobudějovickou základku opouští 10 učitelů

Hned deset učitelů najednou opustí s koncem školního roku Základní školu Dukelská v Českých Budějovicích. Podle kantorů je to kvůli neshodám s vedením školy. Ředitel ale jakákoliv pochybení odmítá. Za nestandardní tuto situaci označila i českobudějovická radnice.

Tento článek je více než rok starý.

České Budějovice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Školáci na základní škole (ilustrační foto)

Ilustrační foto | Zdroj: Profimedia

„Vedení vneslo do školy organizační chaos, nulovou koncepci, rušení stávajících a fungujících aktivit a akcí. Není podporováno další vzdělávání pracovníků, využívání moderních technologií ve výuce, nové projekty a trendy směřující ke zlepšení spolupráce s žáky,“ cituje Český rozhlas České Budějovice e-mailové vyjádření nespokojených učitelů. Ti si kvůli obavám o svou profesní budoucnost přáli zůstat v anonymitě.

„Vedení není ochotno naslouchat, s vyučujícími hovořit a spolupracovat. To vše, dle našeho názoru, škodí žákům, jejím rodinám i nám. Odcházíme. Děkujeme za pochopení,“ uvádí zpráva.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hromadný odchod několika učitelů najednou postihl Základní školu Dukelská v Českých Budějovicích. Část kantorů tvrdí, že odchází kvůli neshodám s vedením školy. To ale jakákoliv pochybení odmítá. Téma reportéra Matěje Vodičky

Ředitel školy Zdeněk Hnilička nařčení odcházejících kantorů odmítá a dodává, že někteří z nich jako důvod ukončení spolupráce uvedli například přestup na střední školu kvůli profesnímu růstu. „Myslím si, že komunikace se všemi vyučujícími probíhá zcela standardně. Každý vyučující, který měl nějaký problém, přišel a problém se řešil,“ tvrdí.

Školu dobrovolně opouští například celý kabinet matematiky pro druhý stupeň. Podle Hniličky to ale nijak neohrozí kvalitu výuky: „V současné době máme za všechny odcházející vyučující adekvátní náhrady, které plně splňují kvalifikaci a mají i praxi v oboru. Z hlediska kvality výuky nedojde k žádnému poklesu.“

Situací se teď začal zabývat i zřizovatel školy, město České Budějovice, jak potvrzuje náměstek primátora pro školství Viktor Vojtko z hnutí STAN. Podle něj se už na radnici obrátili i rodiče žáků.

„Krok, který bude následovat ze strany města, je anonymní dotazníkové šetření, které by mělo být mezi učiteli, aby měly jít e-maily všem učitelům. Uvidíme, jaký bude výsledek,“ dodává Vojtko.

Jde hned o druhý případ v poslední době, kdy musí město řešit stížnosti na vedení jedné ze svých škol. Začátkem června ze své funkce odstoupila ředitelka Mateřské školy Emila Pittera. Stěžovali si na ni rodiče dětí a sepsali kvůli tomu petici.

Matěj Vodička Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme