Mostecká věž 2019

V sobotu 8. května proběhl již 18. ročník mezinárodního turnaje Mostecká věž, který byl zároveň 9. turnajem série Grand Prix v rapid šachu. Oproti minulým ročníkům, kdy se hrálo v Sokolovně v Mostech u Jablunkova, byl turnaj pořádán sice v menších, ale za to příjemnějších a útulnějších prostorech Kulturního domu PZKO.

Ředitelem turnaje byl domácí hráč Pavel Kantor a hlavním rozhodčím Mgr. FA Martin Sieber. Pořadatelé obstarali i 4 online šachovnice pro přenos nejvyšších šachovnic z pódia. Turnaj proběhl bez větších komplikací.

Hrálo se švýcarským systémem 9 kol tempem 13min+2s/tah. V celkovém počtu 125 zúčastněných turnaj odehrálo 27 titulovaných hráčů 4 národností.

V bojích na šachovnici se proti sobě mnohokrát utkali i hráči s věkovým rozdílem větším než 50 let, což poukazuje na to, že si turnaj užili jak mladí šachisté sbírající první turnajové zkušenosti, tak i ostřílení šachoví veteráni.

Bouřlivý potlesk sklidil výkon GM Vojtěcha Pláta, který potvrdil roli favorita a prvního nasazeného. Turnaj dokončil pouze s jedinou porážkou a remízou, tudíž se 7,5 body a náskokem půl bodu před ostatními hráči. Překvapením turnaje byl polský hráč FM Lewtak Damian, který na startovní listině nevýrazně usedal až na 21. místě, ale se 7 body a nejlepším pomocným hodnocením turnaje obsadil 2. místo. Třetí skončil taktéž se 7 body polský hráč Wiewiora Eneasz (9. nasazený).

Cenový fond dosahoval téměř 50tis. Kč a pro hráče byly připraveny spousty věcných cen a bohatá tombola.

Po sečtení bodů z devátého a předposledního turnaje Grand Prix se na prvním místě celkové tabulky stále s velkým náskokem drží IM Vojtěch Zwardoň s 480 body a vítězství má už téměř jisté. Za ním na místě druhém a také s velkým bodovým náskokem je GM Vojtěch Plát s 345 body. O místo třetí bojoval IM Bureš Jaroslav s 249 body a náskokem pouhých 18 bodů na mladého Daniela Kožúška, jejichž souboj může rozhodnout nedělní poslední turnaj Grand Prix v Praze.

Na konec uvádím nejzajímavější kombinaci, kterou jsem na turnaji zahlédl. Nevšedně brutální mat ve 2. kole v klání Janusz Raszka – Vojtěch Zwardoň po 36. Je5, znázorněno na obrázku. Černý hraje Jhxf4+ a po Kh4 následuje g5 mat.

Turnaj proběhl v přátelském duchu s dobrým šachovým kolektivem a věřím, že určitě nejsem jediný, který se těší na příští ročník Mostecké věže.

Aleš Pekárek