Jan Jaroch
10. června 2019 • 14:07

12 triumfů Nadala v Paříži: Masakr pro Federera i finále na dva dny

Autor: Jan Jaroch
Vstoupit do diskuse
0
  • Rafael Nadal je král Paříže, Roland Garros ovládl hned dvanáctkrátRafael Nadal je král Paříže, Roland Garros ovládl hned dvanáctkrátFOTO: Profimedia.cz

    Vlasy na temeni mu už řídnou, sbírka pařížských titulů ale houstne. Rafael Nadal vyhrál podvanácté Roland Garros a posunul svůj kosmický rekord do ještě vzdálenějších dimenzí. Ve finále přemohl odpočinutý král po roce opět Rakušana Dominika Thiema, tentokrát 6:3, 5:7, 6:1, 6:1. Mallorčan po osmnáctém grandslamovém triumfu zaostává už jen o dva za Rogerem Federerem. Projděte si všech dvanáct Nadalových finálových vítězství na French Open.

  • 2005

    Mariano Puerta (Arg.) 6:7, 6:3, 6:1, 7:5

    Vyhrál hned při premiérovém vystoupení na Roland Garros. Dva dny po devatenáctých narozeninách přemohl argentinské překvapení Mariana Puertu, jenž se i přes porážku tvářil jako vítěz. „A také se tak cítím,“ pravil šestadvacetiletý Puerta. Už tehdy měl Nadala za návštěvu z jiné planety. „Bavíme se o někom, kdo napíše mnoho stránek tenisové historie. Bude z něj velká legenda,“ prorokoval Puerta, zatímco Nadalovi předal pohár Zinedine Zidane a po zádech ho poplácal sám španělský král Juan Carlos.

    Zinedine Zidane předal Rafaelu Nadalovi v roce 2005 první trofej pro vítěze French Open. Vpravo poražený Mariano PuertaFoto Profimedia.cz

  • 2006

    Roger Federer (Švýc.) 1:6, 6:1, 6:4, 7:6

    Úspěšná obhajoba, když Rogeru Federerovi připravil vůbec první porážku kariéry ve finále grandslamu. „Tenhle titul je ještě lepší než loňský,“ skákal radostí dlouhovlasý Nadal, když přijal z rukou Švéda Stefana Edberga stříbrný pohár. Šlo o jeho šedesáté vyhrané utkání na antuce v řadě. 

    První prohra Rogera Federera ve finále grandslamu? French Open 2006 s králem pařížské antuky Rafou NadalemFoto Profimedia.cz

  • 2007

    Roger Federer (Švýc.) 6:3, 4:6, 6:3, 6:4

    Mezi kulisami hattricku byla znovu smutná tvář Rogera Federera. Španěl se po Björnu Borgovi stal teprve druhým mužem dějin, který v Paříži zvítězil třikrát po sobě. „Je mi Rogera líto. Je to velký šampion a dobrý člověk,“ skoro se omlouval Nadal, jenž ztratil během turnaje jediný set a ve čtvrtfi nále vyřadil Carlose Moyu, svého současného kouče.

    Po uzavření "hattricku" vítězství na Roland Garros si Nadal zapózoval před Eiffelovou věžíFoto Profimedia.cz

  • 2008

    Roger Federer (Švýc.) 6:1, 6:3, 6:0

    Pařížský masakr, tak se vzpomíná na toto finále, v němž Nadal Federera naprosto zadupal do země za pouhých 108 minut. Během sedmi zápasů turnaje ztratil pouze 41 gamů a do neděle šlo o Španělův nejjasněji získaný titul. 

    Rafael Nadal po "masakru" Rogera Federera pózuje s trofejí na pařížském Mostu Alexandra III.Foto Profimedia.cz

  • 2010

    Robin Söderling (Švéd.) 6:4, 6:2, 6:4

    Triumf prožíval zvlášť emotivně a po konci finále se rozplakal. Pátý triumf z Roland Garros a celkově sedmý grandslamový si připsal po překvapivě jednoduché demolici Robina Söderlinga (6:4, 6:2, 6:4). Byla to velká odveta za předchozí rok, ve kterém ho Švéd vyřadil v osmifi nále a přerušil jeho sérii 31 pařížských výher v řadě.

    V roce 2010 Nadal ve finále přemohl Robina SöderlingaFoto Profimedia.cz

  • 2011

    Roger Federer (Švýc.) 7:5, 7:6, 5:7, 6:1

    Ač nebyl na vrcholu sil a musel podstoupit nejtěžší pařížské finále, splnil všechny tři mise, jež chtěl. Obhájil titul, šestým vítězstvím na French Open vyrovnal rekord Björna Borga a udržel se na prvním místě žebříčku. „Splnil se mi jeden z nejkrásnějších snů. Paříž je moje srdeční záležitost, není to jen obyčejný turnaj,“ jásal po finále Nadal, jenž zaokrouhlil grandslamovou sbírku na deset.

    Po triumfu v roce 2011 vzal "Rafa" trofej do DisneylanduFoto Profimedia.cz

  • 2012

    Novak Djokovič (Srb.) 6:4, 6:3, 2:6, 7:5

    Přetěžká finálová řež, v níž mu přálo štěstí. Dohrávalo se poprvé od roku 1973 v pondělí a to Nadalovi hodně prospělo. Španěl prohrál třetí set a ve čtvrtém byl brejk pozadu, jelikož na silně podmáčeném kurtu ztratily jeho rotované míče patřičný odskok a ploché údery Djokoviče sklouzávaly po bahně. „Pokud by se pokračovalo dál, Rafa by prohrál,“ prohlásil slavný španělský tenista Manolo Santana. V pondělí už se Nadal vrátil na suchém kurtu do své obvyklé role.

    Rafael Nadal pózuje po vítězství nad Davidem Ferrerem ve finále French Open 2013Foto Profimedia.cz

  • 2013

    David Ferrer (Šp.) 6:3, 6:2, 6:3

    To nejhorší přežil na kurtu již v semifi nále proti Novaku Djokovičovi. Finále s přítelem Davidem Ferrerem proměnil Nadal ve sprint do historie. Ve třech setech přejel jednoznačně krajana a jako první tenista všech dob vyhrál jeden z grandslamových titulů poosmé. Zápas narušil muž v bílé masce, který protestoval proti legalizaci sňatků homosexuálů ve Francii.

    Rafael Nadal pózuje po vítězství nad Davidem Ferrerem ve finále French Open 2013Foto Profimedia.cz

  • 2014

    Novak Djokovič (Srb.) 3:6, 7:5, 6:2, 6:4

    Ač Mallorčan odehrál nejhorší antukovou sezonu za dlouhé roky, i když šel do finále se sérií čtyř porážek od Novaka Djokoviče, v nejdůležitější moment byl znovu nejsilnější. V titulovém boji udolal Srba a se čtrnácti grandslamovými poháry dorovnal Peta Samprase. „Tenhle kluk se narodil pro Roland Garros, antuku má ve své DNA,“ gratuloval vítězi na Twitteru i Tomáš Berdych.

    Rafael Nadal a Novak Djokovič se utkali ve finále v roce 2014 a 2012Foto Profimedia.cz

  • 2017

    Stan Wawrinka (Švýc.) 6:2, 6:3, 6:1

    Kulatiny si užil po svém. Desáté Roland Garros vyhrál nejdominantnějším způsobem v životě. V sedmi utkáních ztratil jen 35 gamů a jen o zlomek zaostal za rekordem Björna Borga (32 gamů z roku 1978). 

    Nadal po vítězném finále v roce 2017 s oddychem padá k zemi. Porazil Stana WawrinkuFoto Profimedia.cz

  • 2018

    Dominic Thiem (Rak.) 6:4, 6:3, 6:2

    Jediné problémy musel řešit ve čtvrtfi nále s maličkým Argentincem Diegem Schwartzmanem, v tomto zápase nechal set. Jinak kráčel bez komplikací a ve finále si poradil s novicem na téhle scéně Dominikem Thiemem.

    Emotivní oslava Rafaela Nadala po triumfu na Roland Garros v roce 2018Foto Profimedia.cz

  • 2019

    Dominic Thiem (Rak.) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1

    Před turnajem se čekal finálový střet se světovou jedničkou Novakem Djokovičem jdoucím po čtvrtém grandslamu v řadě, do boje o titul se po roce proti Nadalovi ale vrátil rakouský tenista. A vzdoroval lépe než před rokem, to mu však vyneslo pouze set. Jeden ze dvou, které Rafa během turnaje ztratil. „Je fantastické, co jsem tady dokázal, a neumím popsat, jak se cítím. Je to sen,“ řekl včera na kurtu Nadal.

    Rafael Nadal je znovu králem Roland Garros. Španělský tenista porazil v dnešním finále na pařížské antuce Rakušana Dominica Thiema 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 a jako první vyhrál některý z grandslamů dvanáctkrát.Foto Reuters

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud