Menu
JenProCestovatele
Kolem světa

5 nejnebezpečnějších míst světa. Města, kde se akční filmy stávají skutečností

Redakce

Redakce

10. 6. 2019

Světem kolují stovky mýtů, řada polopravd a snad i několik málo faktů o městech, která byste nepřáli k životu ani svým největším nepřátelům. Pojďme se na některá z nich podívat.

Ráj drogových dealerů, pouličních gangů a zkorumpované vlády. Obraz Jižní Ameriky, Afriky nebo Blízkého a Středního Východu? Tak trochu kousek od každého, přesto se nemusíte bát vycestovat do zemí jako Brazílie, Venezuela či Mexiko, stačí jen trocha obezřetnosti na cestě za největším dobrodružstvím vašeho života.

1. San Pedro Sula, Honduras

Hlavní průmyslové město státu Honduras je typickým příkladem této trojkombinace. Válčící gangy, násilí spojené s pašováním drog a vydírání obyvatel vládnoucími elitami. Tato pověst je městu přisouzena už jen díky jeho samotné lokaci. U hranic se státem Guatemala a na cestě k Atlantiku – stává se klíčovým záchytným bodem při pašování drog.

Vláda nemá dostatečné nástroje na to, aby tento druh zla zarazila, či alespoň pozastavila. Důsledkem toho všeho jsou nemocniční sály přeplněné postřelenými lidmi a jednoduchá otázka: Kdo má v San Pedro Sula větší moc? Existuje jednoduchá odpověď. Každý taxikář v San Pedro Sula platí měsíčně gangu 30 dollarů, což je částka dosahující výše, kterou taxikář měsíčně zaplatí na daních státu. Tak co myslíte? Vláda nebo gangy?

2. Mosul, Irák

Mosul, po Bagdádu hned druhé největší město Iráku, se zejména díky bohatým zásobám ropy stal dopravním a hospodářským centrem severního Iráku. Irák je spojován s častým bombardováním a teroristickými útoky, je tedy překvapivé, že se dostal na žebříček 50 nejnebezpečnějších měst jen jednou – a to v podobě města Mosul. Ačkoliv jsou útoky a s nimi spojená úmrtí v Bagdádu četnější, přepočtem na obyvatele Mosul bohužel vítězí.

3. Maceió, Brazílie

Téměř milionové město Maceió je rájem na zemi. Kilometry nádherných pláží, které omývá smaragdová voda Atlantiku. Korálové útesy a tradiční delikatesy z darů moře otevírají brány turistům z celého světa. Ale?

Jen několik málo stop od obchodů s luxusním zbožím – drahými šperky, auty či kabelkami, a také několik málo stop od přepychových hotelů a bohatých čtvrtí, se otevírá svět, kde lidé každý den bojují o holý život proti nemoci zvané chudoba a nerovnost.

Zatímco chudí čelí na tomto místě nespravedlnosti se zbraněmi v rukou, bohatí posílají do boje nájemné vrahy. Splynout s většinou, tedy s obyvateli favel, je tak jedinou šancí, jak si zajistit ve městě Maceió bezpečnost.

FOTO: Hřbitov Rio de Janeiro

Největší hřbitov v Jižní Americe najdete v Riu, místo, které je jako jedno z mála pro bohaté i chudé. Foto: Jana Koplová, JenProCestovatele.cz

4. Juaréz, Mexiko

Několik let se drželo na první příčce nejnebezpečnějších měst podle počtu vražd. Město, kde připadá průměrně 8 vražd na jeden den. Násilí jde zde ruku v ruce se sexuálním zneužíváním žen. Více jak 6000 obětí během let 2008 – 2010 a tisíce dalších případů z minulosti nastolily v městě Juaréz nová pravidla. Zákaz vycházení po setmění se tak stal pro ženy pravidlem číslo jedna.

5. New Orleans, USA

Nejedno město v USA je dnes spojováno s vysokou kriminalitou. Do žebříčku nejnebezpečnějších měst se vedle New Orleans řadí i Detroit, Baltimore a St. Louis. V New Orleans se gangy drží zejména v okrajových chudinských čtvrtích.

Kriminalita se zde projevuje mnoha různými formami – krádeže, rvačky, výstřely, bodné rány – často jen kvůli jednomu jedinému dollaru. Důvodů je v USA nespočet. Některé trápí chudoba, jiné zas manželčin milenec a ostatní prostě jen nechtějí umírat sami.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

5 nejnebezpečnějších míst světa. Města, kde se akční filmy stávají skutečností