Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nano impregnace textilu / foto: Shutterstock

S nanoimpregnací ochráníte textil, kůži, ale klidně i pohovku

V posledních několika letech se nanotechnologie dostává do podvědomí široké veřejnosti, protože dávno nepředstavuje záležitost vědeckofantastických filmů.

V současné době se používá i v naprosto běžném životě, například k impregnaci textilních a kožených materiálů. Pravděpodobně se ptáte, proč byste měli používat nanoimpregnaci na oblečení, přitom vám může usnadnit spoustu práce.

Prvně vám vysvětlíme, co to vůbec nanotechnologie jako taková je, co všechno zahrnuje a v jakých oblastech se používá nečastěji. V podstatě využívá jednotlivé atomy, za pomocí nichž získává textil zvláštní vlastnosti a schopnosti. Odborníci uvádí, že oblečení ošetřené danou cestou vás ochrání třeba před prochladnutím, což oceníte hlavně během deštivého období. V neposlední řadě se nanotechnologie využívá v domácnostech při úklidu, ale také při ošetření automobilů a podobně.

Nanotechnologie je inspirována lotosovým květem

Lotosový květ vyrůstá z bahna, ale i přesto je neustále čistý, což je dáno tím, že voda po něm pouze stéká, a tím pádem ho zároveň čistí. Pokud byste vzali pod mikroskop lotosový květ, všimli byste si miniaturních hrbolků o velikosti nanometru, které mají na svědomí to, že se na květu neudržuje špína ani voda. Právě na této bázi vznikají přípravky určené k nanoimpregnaci. Použít se dá v podstatě na jakoukoliv textilii, případně kůži. Impregnovat tak můžete outdoorové oblečení, v němž chodíte na túry, sedací soupravu v obýváku, abyste ji ochránili před vylitím nějaké tekutiny, ba dokonce i vína, čalouněné židle, potahy ve vozidle a podobně. Využití je opravdu široké.

Využití nanoimpregnace v běžném životě

Pokud sportujete za každého počasí, bez kvalitního oblečení se neobejdete. Stejně tak potřebujete suché a hřejivé oblečení při lyžování či extrémní turistice na horách. Sice zakoupíte takzvané nepromokavé bundy, ale v případě, že jste vystavováni dešti a sněhu několik dlouhých hodin, tak i nepromokavá vrstva přestane účinkovat tak, jak má. Podobné je to s koženými botami.

V mokrém oblečení si zaděláváte navíc na chřipku, angínu, možná i zápal plic. Jestliže se tedy chcete chránit, impregnace textilu a kůže je jednou z možností, jak se nevzdávat sportu v zimě či za deště, ale přitom izolovat své tělo od mokra. Věděli jste, že v mokrém oblečení se teplo ztrácí až 20× rychleji?

Zakoupit se dá samozřejmě klasická impregnace, ale zamiřte trochu výše a sáhněte spíše po nanoimpregnaci, která má mnohem lepší vlastnosti. Oblečení po nanesení nanoimpregnace dokáže extrémně odpuzovat vodu, protože na povrchu se nenachází kompaktní film, jak je tomu u jiných přípravků, ale shluk částic. Impregnované oblečení formou nanotechnologie dýchá, ale současně se pyšní větší mechanickou odolností. Prodloužíte také jeho životnost, a tak vám lyžařské oblečení poslouží klidně i deset let.

Klasická impregnace vs. nanoimpregnace

I když jsme některé rozdíly už nastínili, je lepší si je ještě shrnout. Impregnace využívající nanotechnologii chrání oblečení před promočením intenzivněji a zajistí, aby oblečení i nadále bylo prodyšné, tedy dýchalo. Ekologicky smýšlející jedince potěší, že nanoimpregnace patří mezi ekologické preparáty.

Obrovskou výhodou je, že pokud si oblečení něčím polijete, čištění je jednodušší, a to klidně i v případě, kdy na sebe převrhnete kávu či sklenici vína. Další předností nanoimpregnace je, že vydrží bez problémů až deset vyprání a oblečení můžete klidně dávat do sušičky.

Využití nanoimpregnace během zimní sezóny

I když je momentálně léto, někteří už nyní nakupují zimní výbavu, protože vyjde levněji. Myslete tedy na nanoimpregnaci, kterou využijete na kožené i semišové boty, rukavice, bundy, kabáty, lyžařské oblečení a podobně.

K tomuto článku není otevřena diskuze