Hlavní obsah

Čokoládoví zelenáči sbírají triumfy. Jen šéfův příspěvek je zatím dietní

Praha

Pyšní se titulem mistra Evropy i českého šampiona, vyhrál prestižní etapový Cape Epic, má bronz z mistrovství světa. Přesto biker Kristian Hynek v devětatřiceti letech čelí často dosud nepoznaným problémům. Ač stále aktivní závodník, od ledna šéfuje vlastnímu týmu Vitalo Future Cycling. A za pět měsíců se může chlubit více než desítkou pódiových umístění, přičemž šestkrát byl některý z borců nového týmu na nejvyšším stupínku.

Foto: archiv Vitalo Future Cycling

Kristian Hynek (v černém) z týmu Vitalo Future Cycling na trati závodu.

Článek
Fotogalerie

„Prožíváme skvělý vstup do sezony. Zejména zásluhou Martina Stoška, který má famózní formu," lebedí si Kristian Hynek z pozice ředitele týmu Vitalo Future Cycling, jehož dres oblékají kromě samotného bosse ještě Martin Stošek a Dominik Buksa.

„Nejsme jako Quick Step na silnici, ale je to hodně slušné," pomáhá si Hynek přirovnáním k dominantní stáji série World Tour, která má na kontě pětapadesát pódiových umístění, přičemž devětadvacetkrát slavila triumf.

Hynek pět let bojoval v barvách profesionálního maratonského bikerského týmu Canynon Topeak Ergon. Když na konci minulého roku stáj oznámila ukončení činnosti, octl se český biker na rozcestí. A rozhodl se založit vlastní tým.

Foto: archiv Vitalo Future Cycling

Kristian Hynek z týmu Vitalo Future Cycling.

„Zažívám nové pocity. V předešlých sezonách jsem měl komfortní pozici a vždy přišel k hotovému. Teď mi závody přinášejí jinou radost než jen vlastní vítězství. Jsem šťastný, když vidím Martina nebo Dominika na stupních vítězů. Ale to neznamená, že jsem se vzdal vlastních ambicí," ujišťuje Hynek.

Stošek vyhrál maratónský závod na Elbě

Bilance šéfa týmu, který s čokoládovým partnerem v zádech funguje první sezonu, je zatím v porovnání s „podřízenými" bídná. Martin Stošek vyhrál maratónský závod na Elbě, Šela Author maraton, Praha-Karlštejn Tour ze série Kola pro život či exhibiční závod Vimperské schody.

Stříbro bral v Českém poháru v Městě Touškov, stejnou příčku slavil společně s šéfem týmu i na etapovém klání 4Islands v Chorvatsku, kde se tým zaskvěl dvěma etapovými triumfy. Dominik Buksa přidal tři pódiová umístění na menších závodech, přičemž ve dvou případech byl nejrychlejší. Kristian Hynek však na stupně vítězů z individuálního závodu čeká.

Foto: archiv Vitalo Future Cycling

Martin Stošek z týmu Vitalo Future Cycling.

„Neprožil jsem ideální start sezony. Trénink přitom nijak nešidím. Neubral jsem ani o píď! To spíše regeneraci. A taky mi chyběl vnitřní klid. Leckdy řeším kvůli fungování týmu maličkosti, ale nasčítají se a jak na vše myslím, chybí mi pohoda. Ale už se vše ustálilo, najeli jsme do určitých kolejí a moje forma se zvedá," připouští Hynek, že se na jeho výsledcích projevily povinnosti spojené se založením týmu.

„Začal jsem tým budovat v říjnu, respektive v listopadu, kdy všechny firmy mají marketingové aktivity na další rok připravené a uzavřené. Nešlo o dobré načasování a rozhodně nemohu mluvit o hladkém průběhu," ohlíží se pár měsíců zpět Hynek.

Dvojnásobně dlouhá pauza

„Místo tří týdnů, které jsem obvykle věnoval odpočinku po sezoně, byla tentokrát pauza dvojnásobně dlouhá. Do toho stres s podpisy kontraktů a jednání se sponzory. Regenerace byla zlá, stravování nebylo stoprocentní. Trochu nervy... Negativních faktorů, které mě pak dohnaly v průběhu jara, bylo hodně. Byl jsem daleko za vrcholnou formou. Ale už se dostávám do pohody, situace se blíží ideálu," nepropadá panice Hynek.

Zatímco bitvy o pozice na trati má zvládnuté dokonale, pravidlům spojeným s šéfování týmu se teprve učí. „Jsem o čtrnáct let starší než Martin, proti Dominikovi je rozdíl jedenáct let. Tudíž někdy je těžké komunikaci vybalancovat, abychom zůstali týmovými parťáky i přes mojí pozici šéfa. Občas to vyžaduje určitou diplomacii. Zatím jsme se neoctli v situaci, kdy bylo potřeba nadávat," pochvaluje si Hynek. „A až to nastane, nechám to na Robertu Novotném, který občas přebírá roli sportovního manažera," připomíná Hynek nezastupitelnou roli jednoho z členů týmu.

Foto: archiv Vitalo Future Cycling

Martin Stošek z týmu Vitalo Future Cycling projíždí vítězně cílem při závodě Praha-Karlštejn ze seriálu Kolo pro život.

Byť už Vitalo Future Cycling sbírá úspěchy a funguje v ustáleném režimu, klidu si Hynek stejně příliš neužije. „S některými partnery jsou smlouvy víceleté, s dalšími jen na rok. Už brzy začne období, kdy bude třeba vše řešit. A letos začnu určitě dříve," má jasno Hynek.

Nakládání s financemi v rámci vlastního týmu nijak nezměnilo jeho přístup k ekonomickým záležitostem. „Ani když jsem jezdil v minulé formaci, nerozhazoval jsem a nakládal s financemi rozumně. Mojí výhodou je, že mám zkušenosti a kontakty. Z předešlých sezon vím, které závody jsou extrémně drahé. Někdy ušetříme, protože nám organizátoři s bydlením pomohou," vysvětluje Hynek a doufá, že až bude partnerům předkládat na konci sezony výsledkovou bilanci, bude výrazně bohatší a ponese i výrazný příspěvek samotného bosse týmu: „Chceme dál sbírat vítězství. Třeba na domácím šampionátu. Vrcholem pro tým bude zářijové mistrovství světa ve Švýcarsku."

Právě k bitvě o duhový trikot upíná Hynek veškerou pozornost. Vždyť jde o jediný titul, který nemá ve sbírce. A kdyby mohl vyzdobit dres vlastního týmu, byl by blahem bez sebe: „Titul je sen, o nějž budu bojovat."

Reklama