EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

ČNB získá větší pravomoci pro hypotéky. Mladí mohou jásat, ale nemovitosti možná zdraží

 

Vláda schválila větší pravomoci České národní banky pro rozhodování ohledně hypotečních úvěrů. ČNB nebude muset vydávat jen doporučení jako doposud, ale bude moci ze zákona určovat kritéria úvěrů na bydlení. Novelu zákona musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Loading



 


ČNB bojuje za rozšíření pravomocí již delší dobu. V roce 2017 dokonce došlo ke schválení vládou, ale pak už ho před volbami nestihl schválit Parlament. Ministerstvo financí muselo tedy návrh vládě předložit znovu. Návrh ale doznal některých změn. Původní novela totiž podle některých poslanců by ještě víc snížila dostupnost hypoték, a tedy vlastního bydlení.

Mladí se dočkají mírnějších podmínek

Radost ze schválení novely mohou mít hlavně mladí lidé. Do nového znění totiž byly zahrnuty mírnější podmínky pro žadatele o hypotéku do 36 let. Podle toho by mladí mohli získat stoprocentní hypotéku a na splátku dluhu by mohli vynaložit větší část svého příjmu.
Mladí žadatelé o hypotéky jsou specifickou skupinou, která na počátku ekonomické aktivity často disponuje nízkými úsporami a relativně nižšími příjmy. To se může následně odrazit v plnění limitů úvěrových ukazatelů, což tímto návrhem zohledňujeme,“ doplňuje ministryně financí Alena Schillerová.
ČNB chce díky vyšším pravomocem snížit například zadluženost domácností. „Cílem novely je, aby ČNB mohla i do budoucna plnit svůj mandát udržování stability finančního sektoru,“ uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Právní závaznost regulace hypoték je zásadní pro zajištění rovných podmínek na trhu a zabránění nekalé konkurenci. Pokud by na hypoteční trh ve větší míře vstoupili zahraniční či nebankovní poskytovatelé, vynucování pravidel stanovených doporučením by v jejich případě nebylo stejně účinné jako u domácích bank,“ doplnil Rusnok.
První zpřísnění poskytování hypoték ČNB zavedla v roce 2016, kdy bankám doporučila, aby neposkytovaly 100procentní hypotéky. V dubnu roku 2017 pak ČNB svá doporučení ještě zpřísnila, a to na poskytování hypoték nad 90 procent hodnoty zástavy nemovitosti. Navíc tenkrát doporučila omezit i hypotéky nad 80 procent LTV, těch banky mohou poskytnout jen 15 procent.
Poslední doporučení, které banky vesměs také dodržují, ČNB nastolila loni v říjnu. Tehdy centrální banka doporučila, aby banky poskytovaly hypotéky maximálně do 80 procent hodnoty zástavy nemovitosti. Hypotéky s LTV 90 procent banky poskytují jen omezenému počtu žadatelů. Regulace, která platí od října a zpomalila rozjetý hypoteční trh je, že splátka hypotéky nesmí přesáhnout 45 procent čistého měsíčního příjmu žadatele a celkové zadlužení devítinásobek čistého ročního příjmu.

Pro banky se moc nezmění, nemovitosti mohou zdražit

Milan Voldřich, ředitel hypotečních úvěrů Raiffeisenbank uvedl, že zvýšení pravomocí pro ČNB může být špatná zpráva pro nebankovní poskytovatele, na které centrální banka nemá v současné době patřičné páky. Podle Voldřicha se budou muset tyto společnosti regulovaným podmínkám přizpůsobit.
Z pohledu regulace trhu se nic zásadního nestane. ČNB již dnes formou doporučení fakticky nastavují ukazatele a banky je celkem poslušně drží v mezích určených regulátorem. Jedinou změnou je avizované změkčení parametrů pro mladé do 36 let, kterým nyní mohou banky půjčit opět až 100 % hodnoty nemovitosti, a to i těm s nižšími příjmy. Paradoxní je, že právě 100% hypotéky byly pro ČNB ještě nedávno trnem v oku a z důvodu obav před přílišným zadlužením klientů je omezila. Tento krok je tedy spíše v politické rovině. Nicméně vyšší zájem o koupi nemovitostí z řad mladých může přispět k opětovnému růstu cen nemovitostí,“ říká Daniel Horňák, hypoteční specialista ChytryHonza.cz.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

V Praze výrazně rostou prodeje nových bytů, ale už i ceny

Prodeje nových bytů v Praze v letošním roce výrazně rostou, developeři za první čtvrtletí prodali celkem 1520 nových bytů. To je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku takřka trojnásobek. První čtvrtletí loňského roku však bylo z pohledu prodejů nejhorší v historii monitoringu trhu, tedy za poslední dvě desetiletí.

Text: redakce hypoindex.cz

Foto: Shutterstock

22. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *