Portfolio kabelů Turck

Typografie
  • Nejmenší Malé Střední Velké Největší
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Žádný senzor, komunikační či řídicí jednotka, pneumatický člen nebo elektromotor se neobejde bez propojovacích kabelů. Moderní doba spěje k snadno propojitelné a velmi flexibilní konektivitě.

S tím souvisí již déle trvající přechod od senzorů a modulů s pevnými kabely k provedení s flexibilními kulatými konektory s různým počtem vývodů. Průmyslové komponenty připojované prostřednictvím konektorů se snáze a výrazně rychleji vyměňují, což zkracuje čas odstávky strojů a linek i čas placené údržby.

Použití připojovacích a komunikačních kabelů s konektory je tedy provozně výhodné, a proto se jejich sortiment stále rozšiřuje na nejrůznější provedení podle potřeb jednotlivých průmyslových odvětví, ať jde již o velmi znečištěný a na mechanickou odolnost náročný těžký průmysl (například v podobě dolů / lomů, cementáren, uhelných elektráren), na chemickou odolnost náročný chemický a petrochemický průmysl a vysokou čistotu vyžadující potravinářský a farmaceutický průmysl. Velmi široký sortiment připojovacích kabelů i samostatných konektorů a jejich příslušenství v podobě cca 115 tisíc položek najdete v nabídce společnosti Turck.

Kabeláž s konektory

Hlavními zástupci v nabídce jsou varianty kabelů různých materiálů, délek a s různým typem konektorů. Konkrétně jsou zastoupeny provedení s pláštěm PVC, PUR a PP v široké škále barev (černá, žlutá, oranžová, šedá, modrá, bílá, zelená a fialová) a v délkách 0,3 až 10 metrů. Různé materiály dovolují vybrat vhodné provedení dle požadavku uživatele na chemickou i mechanickou odolnost vůči okolnímu prostředí a snadná barevná rozlišitelnost umožňuje větší přehlednost v kabeláži.

kabely turck 2019 1
Kabely s konektory M8x1 v přímém nebo úhlovém provedení s 2 až 12 vývody jsou ideální pro rozměrově malé senzory a prostorově omezené aplikace s elektrickým napětím do 30V. Pro aplikace vyžadující větší mechanickou odolnost a větší elektrické zatížení (až 300 V/16 A) jsou pak určeny kabely s konektory M12x1. Ty jsou také nabízeny v přímém nebo úhlovém provedení a jejich vysoká kvalita je již otestovaná na miliónech různých aplikací. Velmi zajímavá a také velmi praktická je varianta s barevnými LED diodami na těle konektoru indikující stav a úroveň signálu. Šroubovací matice mohou být v mosazném, plastovém nebo nerezovém provedení.

kabely turck 2019 2
Pro certifikovaná čistá prostředí ještě nezabalených potravin nebo farmaceutických produktů jsou určeny speciální hladká bílá provedení pláště kabelů i konektorů. Ty zamezují ulpívání látek či bakterií na povrchu a také umožňují snadné čistění a desinfekci.
Pro současné připojení a odvedení většího počtu signálů, například sdružovacích jednotek nebo rotačních enkodérů, slouží kabely s většími konektory M16x0,75 a M23x1 obsahující až 19 vývodů. Pro aplikace s velkým výkonovým zatížením až 400V/20A slouží větší verze šroubovacích konektorů s v palcích definovaných rozměrech 1/2", 7/8", 1", 11/8" a 13/8".

kabely turck 2019 3

Samostatné konektory

Neméně důležitou oblastí je sortiment samostatných konektorů M8x1, M12x1, 1/2", 7/8", M16x0,75 a M23x1 a konektorů pro pneumatické ventily, které jsou určeny pro montáž na kabely až v místě instalace. Hodí se všude tam, kde požadovaná délka kabelů předem není známá nebo je větší než 10 m, a nebo kde by již pevně osazený konektor bránil pokládce a protahování kabelů malými otvory (průchodkami). S tím souvisí i široká nabídka různých typů sdružovačů a rozdělovačů (tzv. Splitterů) a také propojovacích jednotek (tzv. Junction boxů) umožňujících napojit více senzorů na jeden společný páteřní kabelový rozvod.

kabely turck 2019 7

kabely turck 2019 6

Komunikační kabely

S rozšířením vzdálených I/O jednotek a modulů komunikujících prostřednictvím průmyslových sběrnic založených na průmyslovém ethernetu (PROFINET, Modbus-TCP, EtherNet/IP, EtherCAT), je dnes velmi důležitá i dostupnost kompletních komunikačních propojovacích kabelů s konektory RJ-45 na straně jedné (například pro připojení do PLC jednotky) a kruhovým konektorem M8 nebo M12 na straně druhé (pro připojení do I/O jednotek). V portfóliu společnosti Turck jsou dostupné i varianty s kruhovými konektory pro sběrnice PROFIBUS-DP a CAN/DeviceNet.

kabely turck 2019 4

Kabeláž na přání

V poslední řadě nelze opomenout sortiment signálových kabelů s PVC, PUR nebo PP pláštěm v libovolných délkách a v různých barvách dodávaných samostatně bez konektorů nebo s prefabrikovanými konektory dle konkrétního požadavku a aplikace uživatele.

kabely turck 2019 5

Turck, s.r.o.
Na Brně 2065, 500 06 Hradec Králové
Tel.: +420 495 518 766
E-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
www.turck.cz

Bezplatný odběr časopisu

Chcete odebírat časopis ElektroPrůmysl.cz zdarma? Napište Vaše jméno a e-mail, poté klikněte na tlačítko odebírat.

Časopis vychází 1x měsíčně.

Aktuální číslo časopisu

ElektroPrumysl

ElektroPrůmysl.cz, duben 2024

Číslo je zaměřené na kvalitu elektrické energie, energetiku, elektromobilitu a alternativní zdroje energie.

Zajímavé odkazy

Schneider Electric | Vezměme to prakticky! EcoStruxure Power Design – NOVINKY | Nejširší nabídka 3f UPS na trhu |Spínací, jistící a ochranné přístroje | VN rozváděče bez plynu SF6 | EcoStruxure for eMobility – nabíjecí stanice | Jak jednoduše vybrat správný 3f zdroj UPS
Inspekční minikamera s bezdrátovým přenosem obrazu První inspekční minikameru na světě, která využívá k přenosu obrazu vestavěný wi-fi hotspot pro pohodlné a bezpečné inspekce i těch nejnepřístupnějších míst.
Nový design vypínačů a zásuvek si elektrikáři hned oblíbili! Zaujal je novými matnými barvami, plochým tvarem a také dobrou cenou. Třešničkou na dortu je ovládání mobilem.
Vyhrajte termokamery Hikmicro nebo multimetry Fluke! Odpovězte na jednoduchou otázku a vyhrajte grafický multimetr Fluke 289 nebo špičkovou termokameru Hikmicro B20. Vstupenku na Amper 2024 obdrží každý.

Najdete nás na Facebooku